Vervoer Filipijnen

Vervoer Filipijnen

Wat zijn de vervoersmiddelen in de Filipijnen?

Het verkeer in de Filipijnen is hectisch te noemen. Zeker in Manilla lijken verkeersregels onderheven aan volstrekte willekeur. Over het algemeen is het eenvoudig om in de Filipijnen van de ene naar de andere plaats te komen. Er zijn regelmatige buslijnen, veerboten en vluchten.

Vliegtuig

Tussen de grotere steden van de Filipijnen zoals Manilla en Cebu gaan regelmatig binnenlandse vluchten. Vliegtuigmaatschappijen als Philippine Airlines and Air Philippines Cebu Pacific vliegen naar de belangrijkste bestemmingen, terwijl SEAIR, Asian Spirit and Interisland Airlines vooral naar resorts en populaire toeristische trekpleisters vliegen.

ZELF NAAR Filipijnen?

Bekijk alle 10 reizen naar Filipijnen

Trein

De trein in de Filipijnen is alleen voor liefhebbers van treinreizen. De wagons zijn oncomfortabel en de reistijd is lang. De bus is een betere optie.

Bus

Je kunt op de Filipijnen makkelijk en goedkoop met de bus. Het netwerk is uitgebreid. De grotere busmaatschappijen beschikken over airconditioning. In de afgelegen gebieden zijn bussen vaak overvol en oncomfortabel. De trein is vergeleken met de bus geen goede optie. Het is erg tijdrovend.

Als je de Filipijnen echt wil meemaken, moet je een ritje maken in een jeepney. Dit zijn kleurige jeeps die in de Tweede Wereldoorlog zijn achtergelaten door de Amerikanen. Het begrip 'vol' interpreteren de Filipino's wel heel letterlijk. Dit wil zeggen: mensen in het gangpad, op het dak, of hangend achter de jeepney. Elke open plek wordt opgevuld.

Boot

Veerboten in alle soorten en maten varen regelmatig tussen de vele eilanden van de Filipijnen. Van enorme boten met verschillende dekken tot minuscule kano's, op allerlei manieren verplaatsen de Filipino's zich over het water.

Veel grote veerboten worden tot de nok toe gevuld met passagiers, wat de veiligheid niet ten goede komt. Vraag naar veilige veermaatschappijen, of kies voor een fastboat. Deze veerboten zijn kleiner en duurder, waardoor ze minder vol zitten. Bovendien zijn ze vaak twee keer zo snel als hun logge soortgenoten.

Taxi's

Overal in de stad rijden taxi's. Spreek wel even van tevoren een prijs af. Want de meeste taximeters worden niet gebruikt.

In de grotere steden van de Filipijnen kun je je ook verplaatsen in een tricycle. Het woord zeg het al: een motorfiets met zijspanning. Dit populaire vervoersmiddel met overkapping is ideaal voor kleinere wegen waar jeepneys niet kunnen komen. Als je je klein maakt, kun je er met z'n vijven in. Hier geldt hetzelfde voor bij een taxi: spreek van tevoren een prijs af.

Huurauto

De meeste mensen met ervaring raden het af om op de Filipijnen zelf te rijden. Het verkeer is zeer chaotisch en gevaarlijk. Bovendien zijn de wegen vaak in slechte staat. Vooral tijdens de regenperiodes is het geen pretje om te rijden.

Minder belangrijke wegen zijn vaak niet geasfalteerd. In de grote steden is het handig om een brommer of scooter te huren. Hiervoor heb je wel een internationaal rijbewijs nodig dat één jaar geldig is.

Reizen Filipijnen

Specialisten Filipijnen

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

China kenner
Sponsors