Cambodja
8,2
8,3 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
7,6 Steden of plaatsen
8,6 Locals
8,0 Veilig
8,2 Natuur
7,4 Stranden
8,1 Klimaat

Cambodja

door Charlotte de Vries

Cambodja, het land van wild groeiende bossen, het Cardamomgebergte, de brede Mekong rivier en verborgen watervallen, is bovenal getekend door een stormachtige geschiedenis. De enorme tempelcomplexen die er door het Angkor-rijk zijn neergezet hebben veel te lijden gehad door onderdrukkende buurlanden en de genocidale Rode Khmer. Maar met een volhardende glimlach komt Cambodja er weer bovenop.

De bezienswaardigheden van Cambodja zijn ontelbaar. Maak vanaf het stadje Stun Treng of eilandje Koh Dait een tocht over de Mekong en spot zoetwaterdolfijnen bij Kratie. Zwem in vulkanische kraters in de provincie Ratanikiri en wandel met olifanten door de Mondulkiri province. Bewonder vleesetende planten in het Kirirom National Park en rust uit op het schiereiland Chroy Chung Va. Je staat versteld in Cambodja.

De mooiste bezienswaardigheden van Cambodja

Je eerste stop is de hoofdstad Pnomh Penh. Een architectonische smeltkroes. Geschiedenis is weerspiegeld in de koloniale villa's, boeddhistische heiligdommen, Aziatische paleizen en martelcentra van de Rode Khmer. Nabij liggen de Killing Fields, waar de Rode Khmer 17.000 intellectuelen executeerde. Een met duizenden schedels overladen stoepa is hier gebouwd ter herdenking van de slachtoffers.

Vanaf Pnomh Penh maak je een uitstapje naar het enorme meer Tonlé Sap, waar je drijvende dorpjes zoals Pursat bezichtigt. En je reist naar Siem Reap, de uitvalsbasis van tempelcomplex en wereldwonder Angkor Wat. Spitsige koepels, gegraveerde muren en begroeiende bomen zorgen voor een bizar schouwspel in het complex.

Cambodja: het land van duizenden tempels

Na Angkor Wat is Sambor Prei Kuk nabij het stadje Kampong Thom het bekendste tempelcomplex van Cambodja. Deze vergane hoofdstad bestond ooit uit honderden tempels, maar veel zijn opgeslokt door het wildgroeiende oerwoud.

Als je de toeristische drukte wil vermijden, bezoek dan de minstens zo indrukwekkende tempels en Killing Fields in Battambang. Of bewonder de tienduizenden Boeddhabeelden in Wat Jum Pos Ka-aik, het mysterieuze tempelcomplex Preah Khan en de tempelruïnes van Preah Vihear.

De leukste dorpen en steden in Cambodja

Bij een lange reis hoort ook ontspanning. Daarvoor ga je naar het strand van de havenstad Sihanoukville, het bergstadje Koh Kong of wildwest-stadje Banlung. Je geniet van heerlijk eten in kustplaats Kep en van krokant gebakken insecten in Kien Svay. Souvenirs haal je in de vorm van terracottapotten in Kampong Chhnang en edelstenen in Pailin. Schitterende koloniale steden zijn Kampong Cham en Kampot. Je reis door Cambodja blijft je verassen.

Like deze pagina

Reizen Cambodja

Meer Cambodja

Reviews Cambodja

Ontdenk het ongerepte Azië (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Matthijs Dinkla op 31 augustus 2017

Fantastisch land. Vriendelijke en behulpzame locals. Goed betaalbaar. Goede combinatie tussen betalen met us dollars en de cambodjaanse riel. Hierdoor wordt betalen en omrekenen gemakkelijker. Ankor thom city en de killingfields zijn zeer indrukwekkend. Een absolute must c. Sihanoukville valt heel erg tegen. Het hoofdstrand is heel erg druk en smerig. Je kan beter naar t strand verderop gaan. Otres beach 2. Deze is heel netjes en rustig. Een tripje van af sihanoukville naar t eiland koh rong samloem en een tripje naar national park Ream zijn zeker aanraders. Samenvattend een fantastische reis.

7,8
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
5 Natuur
6 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cambodja

 • aardige locals
 • goed betaalbaar
 • ankor wat
 • ankor thom city
 • killingfields
 • otres beach 2
 • koh rong samloem

Minpunten Cambodja

 • sihanoukville
 • smerig trand
Ultieme tip: Een tour met gids naar ankor wat en ankor thom city. Het is hier heel groot. Je kunt er meerdere dagen besteden. Aanrader om dit met een prive gids te bezoeken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Zeker eens naar cambodja

Review geschreven door Nathalie de Graaf op 25 augustus 2017

Cambodja; een land met vriendelijke bevolking, de geweldige tempels van het Angkor rijk en de verschrikkelijke geschiedenis van de khmer rouge periode. Vooral de vrij recente geschiedenis heeft zijn weerslag op de bevolking gegeven. De killing fields en de tuol sleng gevangenis mogen niet ontbreken als je iets wil leren over Cambodja. Het is geen leuk uitje zal ik je zeggen; maar het leert je heel veel en je krijgt respect naar de bevolking en hun gastvrijheid. Ook het koninklijk paleis is mooi om te zien. De zilverpagode daar viel enigzins tegen omdat de zilveren tegels bijna allemaal bedekt waren door tapijt, daardoor vonden wij persoonlijk de entree prijs vrij hoog. De tempels van Angkor zijn meer dan alleen het Angkor wat, natuurlijk is dit het meest indrukwekkende en geweldig mooie tempel, maar neem ook zeker een kijkje bij andere tempels! De mensen spreken vrij goed Engels, over het algemeen beter dan in Thailand. Ze zijn heel vriendelijk, en tevreden Maar er is ook veel armoede te zien. Veel kinderen die je spullen proberen te verkopen of die geld vragen voor een foto. Ze blijven lang met je meelopen en smeken bijna om een verkoop. Het is een land wat veel mensen niet zo goed kennen of begrijpen, Maar ik zal het iedereen aanraden om bezoek te brengen aan dit indrukwekkende land.

8,3
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cambodja

 • vriendelije bevolking
 • tempels van Angkor
 • mooie omgeving
 • betaalbaar

Minpunten Cambodja

 • armoede
Ultieme tip: Restaurant "friends" in Phnom Penh is zeker een aanrader, traditioneel cambodjaanse gerechten maar ook net iets anders
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cambodja in vogelvlucht (bezocht in februari 2015)

Review geschreven door L Arink op 30 juni 2017

In verband met de beperkte tijd hebben wij alleen de highlights bezocht, maar zelfs in de zes dagen herkende we hier het Thailand van 15 jaar geleden. Supervriendelijke mensen die graag hun land en hun (soms tragische) verleden met je delen. Het land is nog in ontwikkeling, het verkeer is een grote chaos, de wegen zijn verre van perfect, maar het ademt een ontspannen en gemoedelijke sfeer uit met een bevolking die al heel wat te verduren heeft gehad en toch altijd een glimlach op hun gezicht heeft. Angkor was interessant en Siem Reap heel toeristisch. Houd je van tempels en het verhaal erachter, dan kan je hier zeker wel een paar dagen doorbrengen. Je kan het op de fiets doen, maar de afstanden zijn best groot en de temperatuur kan flink oplopen. Hoef je geen dagen tussen de tempels te lopen dan heb je in een volle dag ook al een prima idee van deze indrukwekkende stad. Siem Reap is een hele relaxte stad, echt een backpackers sfeertje. Vergeet niet naar het Phare Circus te gaan. Jeugd die anders op straat zou leven zijn opgeleid tot circus artiest en geven een leuke show op hun locatie in Siem Reap. De beste performers gaan zelfs op wereldtour. Een uitje waarbij je ook het goede doel nog steunt. Totaal anders is Phnom Phen waar je meer het gewone leven op straat ziet. De geschiedenis is natuurlijk triest, maar sla het niet over. Zowel de killings fields als de Genociden museum (S-21) maakte op ons grote indruk.

8,7
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
10 Veilig
nvt Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cambodja

 • interessante cultuur
 • lekker eten
 • goedkoop
 • aardige mensen
 • goed weer
 • authentieker dan Thailand

Minpunten Cambodja

 • te veel chinezen toeristen
Ultieme tip: Begeef je onder de locals en ga naar de lokale restaurantjes. De mensen zijn super vriendelijk en vertellen graag meer over hun land. Ga ziplinen in Siem Reap!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cambodja (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Susanne Ramstijn op 01 juni 2017

Cambodja was voor mij uiteenlopend. AngkorWat was adembenemend mooi, Siem Reep een leuke redelijk ontwikkelde stad, echter Phonm Phen vond ik daarentegen erg tegenvallen, ook van de Killing Fields was weinig meer over, uiteraard wel erg indrukwekkend. De eilanden waren erg mooi, witte stranden, blauwe zee.

Pluspunten Cambodja

 • Mooie natuur

Minpunten Cambodja

 • Redelijk duur tov andere landen in Azië omdat ze geen lokaal geld aan willen nemen
 • Geen hygienisch land
Aangeraden voor: Backpackers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Puur cambodja (bezocht in november 2016)

Review geschreven door m bolder op 11 mei 2017

Wat een prachtig land in al zijn puurheid! Fantastisch lieve mensen knusse dorpjes en ga een half uur buiten de stad en je komt geen toerist meer tegen. Tel daarbij de geweldige tempels op en je hebt een allround bestemming.

9,1
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
7 Stranden
9 Klimaat
Ultieme tip: Laat een waterput bouwen via stichting 100procentvoorhetgoededoel.nl
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Machtige tempels, lieve mensen, goed eten, mooie natuur en prachtige cultuur. (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Lonneke Bevers op 08 mei 2017

In februari 2017 voor het eerst in dit mooie land geweest. Ik wist niet wat ik ervan kon verwachten, maar het heeft me verrast en geraakt. De mensen zijn heel lief en warm. De Angkor tempels zijn prachtig. Je waant je even in een andere wereld, een verloren beschaving. Helaas wel massatoerisme bij de tempels (voornamelijk Aziaten), maar dat mag de pret niet drukken. Het blijft mooi. Wij zijn met een tuk tuk langs alle tempels gegaan en daarna nog een stukje het platteland op waar je het echte Cambodjaanse leven ziet. Onze chauffeur heeft ons zijn woonplaats en huis laten zien op het platteland. Uiteindelijk waren wij daar de attractie. We waren overal welkom en werden door alle kinderen toegezwaaid.
Na Siem Reap zijn we naar Phnom Penh gegaan met een busje tot de nok toe gevuld met reizigers en koffers. Niet geheel gemaakt voor de lange Nederlander. Maar het was een beleving op zich. Verwacht geen luxe, maar daar is de prijs ook niet naar. Voor een paar dollar reis je in vijf uur naar Phnom Penh. Hier hebben we de highlights bezocht, zoals het koninklijk paleis. Een en al pracht en praal, maar dit keer gelukkig erg rustig. Daar moet je geluk mee hebben. De laatste dag zijn we naar de Killing Fiels en Tuol Sleng museum geweest. Geen leuke besteding, maar zeer indrukwekkend. Het heeft mij diep geraakt en het heeft mijn respect naar de bevolking vergroot. Wat een verschrikkingen hebben daar plaatsgevonden. We kregen een uitgebreide audiotour in het Nederlands. Dat was heel goed geregeld. Ondanks de triestheid is dit wel een aanrader om ook een stukje geschiedenis van dit prachtige land mee te krijgen.
Ik heb volop genoten van dit mooie land, de vriendelijke en warme bevolking, het goede eten, de mooie hotels en de sfeer. Het land doet niet onder voor het bekende buurland Thailand. Ook hier ben ik geweest en vond ik fantastisch. Cambodja heeft, ondanks de drukte bij de Angkor tempels, minder massatoerisme. Ik heb dit land in mijn hart gesloten.

8,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
8 Natuur
nvt Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cambodja

 • betaalbaar
Ultieme tip: Rijd net een stukje verder het land in buiten de tempelcomplexen en zie het echte Cambodjaanse leven. Wij verbleven in het Lynnaya Urban River Resort in Siem Reap. Een aanrader!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cambodja (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Amber Klijn op 08 mei 2017

Cambodja, het land van de uitgestrekte rijstvelden, tempels en een tropisch klimaat. Maar tegelijkertijd ook een land van armoede en een gruwelijke geschiedenis. Deze combinatie is wat Cambodja voor mij zo speciaal land maakt.
De Killing Fields showt die gruwelijke geschiedenis waar dit land mee te maken heeft gehad. Heftig, maar iets wat je zeker niet mag missen als je in Cambodja bent.
Uiteraard geniet je automatisch van de prachtige en diverse natuur die Cambodja te bieden heeft. Tropische eilandjes, rivieren, bergen, jungles: je vindt het er allemaal!
Er zijn maar weinig negatieve punten te verzinnen over Cambodja. De mensen zijn over het algemeen heel gastvrij, het klimaat is top (Let op: ook in het regenseizoen kan het heel warm zijn en valt er soms maar één bui in de week), er is genoeg te zien en te ontdekken en wat ik ook wel heel fijn vind: Cambodja wordt (nog) niet overspoeld door toeristen.
Ik zou Cambodja zeker op je bucketlist plaatsen!
Wat ik nog wel mee wil geven: let op je eten en neem genoeg medicijnen mee (diareeremmers, aspirines, etc. ).

8,5
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
9 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: Let op je eten en hygiëne, zo voorkom je (hopelijk) ziektes. En vergeet ook zeker niet om genoeg deet mee te nemen tegen de muggen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mondulkiri (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Marianne Hopman op 07 mei 2017

De natuur van het noorden van Cambodja is prachtig. Mondulkiri is een echte aanrader, ook om de traditionele stammen te bezoeken. Je kan dan naar de watervallen, hun olifanten wassen en voederen en je gaat eten op hun manier klaarmaken. Verder is de omgeving prachtig om gewoon doorheen te rijden met de motor.

Pluspunten Cambodja

 • vriendelijke locals
 • prachtige omgeving
 • historie

Minpunten Cambodja

 • smerigheid
Ultieme tip: Connecting hands in Phnom pehn. Het is een iets duurder café, maar daar worden de lokale vrouwen opgeleid in de horeca. De gekarameliseerde appels als ontbijt zijn verukkelijk!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Supermooie ervaring! (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Daniel Jankie op 30 april 2017

Cambodja is een heel mooi en divers land. Van de grote stad Phnom Pehn met zijn prachtige Koninklijke Paleizen, tot aan de wereldberoemde Angkor tempels. Maar ook de heerlijke zuidelijke stranden: dit land is meer dan de moeite waard! Wij hebben er drie weken rondgereisd. Sla zeker ook de minder toeristische stukjes niet over, zoals het maken van een boottocht (in plaats van een busreis) naar Battambang, en het bezoeken van de vleermuisgrot aldaar. In het zuiden zat het weer niet helemaal mee, maar dat maakt de stranden en omliggende (groene) bergengebieden er niet minder op!

8,0
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
8 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cambodja

 • Aardige mensen
 • mooie natuur
 • interessante cultuur

Minpunten Cambodja

 • veel armoede
Ultieme tip: Boottrip naar Battambang vanaf Siem Riep (of andersom)
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Zonsopkomst in Ankor Wat (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Rob Reijerse op 27 april 2017

Hier de zonsopkomst gekeken 's morgens om 05.00 uur. Daarna nam de gids ons meteen mee naar de tempel waar de film Tomb Raider is opgenomen met Angelina Jolie. Omdat we meteen weggingen waren we daar praktisch als eerste en konden we dus ongestoord fotograferen.

Ultieme tip: Tja, uiteraard de killing fields die waren indrukwekkend.

Een onvergetelijke reis door Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja. (bezocht in februari 2014)

Review geschreven door Carreen Oosterom op 23 april 2017

Mooi land met aardige mensen en interessante bezienswaardigheden. Onder andere de hoofdstad Phnom Penh en Siem Reap. Vanuit Siem Reap hebben we een aantal fascinerende uitstapjes gemaakt: de Angkor Wat tempel, een boottrip op het Tonlé Sapmeer met een lunch in een paalwoning en een rit per Tuk Tuk naar het dorpsleven met bezoek aan een schooltje. Het bezoek aan het Tuol Sleng Genocide Museum en de Killing Fields is een heel andere ervaring die aangrijpend is maar hoort bij de geschiedenis.

7,9
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
8 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cambodja

 • Lekker eten
 • betaalbaar

Minpunten Cambodja

 • slechte wegen
 • verouderde bussen
Ultieme tip: Fascinerende boottrip op het Tonlé Sapmeer.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bezoek Battambang! (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Esther Reijers op 12 maart 2017

De meeste reizigers gaan op doorreis naar Cambodja. Zonde! Ga minimaal twee weken rondtrekken door dit indrukwekkende land. De bevolking is uiterst vriendelijk en gastvrij en de mix tussen cultuur en natuur is een van de mooiste in Azië! Sla dan Battambang niet over. Een ritje met de bamboetrein is toch iets wat je niet wilt missen?

Pluspunten Cambodja

 • betaalbaar
 • vriendelijke bevolking
 • stranden
 • cultuur
 • natuur

Minpunten Cambodja

 • afval langs de wegen
Ultieme tip: Niet alleen op doorreis, maar verblijf er langer zodat je echt het land leert kennen. Het is echt de moeite waard!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis Cambodja (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Erik Jansen op 22 januari 2017

Afgelopen november hebben we een rondreis door Cambodja gemaakt. We zijn begonnen in de hoofdstad Phnom Penh, druk met verkeer maar toch lekker overzichtelijk met gezellige markten en restaurantjes. Hoogtepunt van Cambodja zijn de tempels van Angor Wat, waar we drie dagen zijn geweest, prachtig en rustieke sfeer als je de toeristengroepen beetje weet te vermijden. Maar Cambodja is meer dan dat, we hebben ook de meer bekende plaatsen bezocht als Battambang en Banlung. Qua natuur misschien iets minder dan de buurlanden maar de vriendelijke bevolking heeft ons hart gestolen. Cambodja is zeker een aanrader ook buiten de gebaande paden.

Pluspunten Cambodja

 • Aardige mensen
 • lekker eten

Minpunten Cambodja

 • natuur minder afwisselend
Ultieme tip: Vraag bij Angor Wat aan de gids of tuktuk driver wat de beste volgorde/route is om tempels te bezoeken. Dan kun je in alle rust genieten daar.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Cambodja (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Martin Mol op 22 januari 2017

We waren speciaal vanuit Thailand naar Cambodja gevlogen om een bezoek te brengen aan Siem Reap en Angkor Wat. Siem Reap is voornamelijk leuk en gezellig maar Angkor Wat is indrukwekkend op heel veel facetten. Hoe de oude cultuur en de natuur gedurende de jaren met elkaar is verweven is heel bijzonder. Werkelijk een hoogtepunt. Ga vooral vroeg heen want dan ben je de grote massa een beetje voor. Wat misschien wel net zo indrukwekkend en speciaal is, zijn de Cambodjanen zelf. Supervriendelijk en behulpzaam.

8,5
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
8 Natuur
7 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Cambodja

 • cultuur
 • betaalbaar
 • heerlijk eten

Minpunten Cambodja

 • massa bij angkor wat
Ultieme tip: Met de vriendelijke mensen zelf in contact treden
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het was een zeer indrukwekkende reis (bezocht in juni 2015)

Review geschreven door Ellen Spapens op 15 januari 2017

Het was een zeer indrukwekkende reis, zeker de killing fields en de Tuel Sleng gevangenis in Phnom Phenn waren ervaringen om nooit te vergeten. Het was goed dat we na deze ervaring iets luchtigs op het programma hadden staan!

Ultieme tip: The Killing Fields
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Bijzondere ervaring (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Sandra de Paauw op 15 januari 2017

Mijn eerste solo reis geboekt via travelbird. Thailand, Vietnam en Cambodja. En wat hebben de landen mij verrast. Cambodja vooral door de mooie natuur die het land ondanks veel droogte heeft. Het is er op sommige plaatsen zoals je op mijn foto terug kan zien ontzettend groen. Er zijn veel monniken te vinden die er komen lunchen en een spel spelen. Ga erheen en ervaar het land en zijn schoonheid!

8,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cambodja

 • Betaalbaar

Minpunten Cambodja

 • niks
Ultieme tip: Uiteraard moet je Angkor wat hebben gezien maar er zijn nog zoveel andere plaatsen. Vraag een gids en laat je verrassen!
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cambodja, van cultuur tot natuur (bezocht in december 2014)

Review geschreven door Eveline Kip op 11 december 2016

Cambodja is bekend om de steden Siem Reap en Phnom Penh, maar heeft nog zoveel meer te bieden! Siem Reap is de stad van de bekende Angkor Wat, Bayon (de tempel met de gezichten) en vele andere tempels. Een fietstocht over de stadsmuur van tempel naar tempel is erg indrukwekkend. Ook in Phnom Penh is veel cultuur te vinden; musea, tempels, markten, maar vooral ook de Killing Fields en S21, waar de gruwelijke herinneringen van de Rode Khmer boven water komen.
Van Siem Reap naar het zuiden kun je een fantastische fietstocht maken door de kleine dorpjes en de indrukwekkende rijstvelden. De Cambodjanen zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij. De kinderen zwaaien enthousiast of doen handjeklap als je ze passeert. Ook ben je altijd welkom om op het platteland een schooltje te bezoeken.
In het midden van het land kun je de Mekong Trail fietsen en de Irrawaddy-dolfijnen spotten. Ook het zien van de zonsondergang boven de Mekong is indrukwekkend.
In het noorden van Cambodja is ook veel natuur. In de Ramsar Wetlands kun je een fantastische kanotocht maken tussen de in het water staande bomen. Peddelen is niet nodig vanwege de stroming, al zijn je peddels hard nodig om de bomen te ontwijken. Ook is het noorden uitermate geschikt om een meerdaagse jungletocht te maken. Een flinke hiketocht door de jungle, douchen in een waterval, slapen in een hangmat onder de sterrenhemel... Deze tocht maakt je reis absoluut compleet!
Het zuiden van Cambodja is wat heuveliger dan de rest van het land, waardoor je ontzettend leuke mountainbiketochten kunt maken. Ook de rijstvelden zijn hier prachtig. Het gebied rondom Kampot is erg mooi. Een bezoek aan een pepperfarm is ook zeker de moeite waard. REAM NP is niet heel spectaculair, maar je kunt wel veel verschillende vogels spotten.
Relaxen kun je goed aan de zuidkust van Cambodja, onder andere rondom de stad Sihanoukville. Witte stranden, turquoise water en een prachtige onderwaterwereld.
Cambodja is werkelijk fantastisch mooi!

Pluspunten Cambodja

 • Aardige locals
 • natuur
 • cultuur
 • diversiteit

Minpunten Cambodja

 • veel toeristn in de steden
 • veel diefstal in de steden
Ultieme tip: Ga met de fiets en een gids door het land crossen; alleen dan kom je op de mooiste plekjes, proef je de sfeer, ervaar je het land en maak je kennis met de locals.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prive chauf (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Malou Bijsterbosch op 28 november 2016

Een random Cambodjaanse jonge jongen die toerisme studeert en voor een prikkie heel graag je prive chauf wil zijn. Deze jongen kwam op mijn pad en heeft me vervolgens 3 dagen in zijn tuk tuk en op zijn scooter naar de 'country sight' gebracht, waar hij mij de niet-toeristische plekken van Siem Reap Cambodja liet zien. De mooiste mensen en plekken en waar ik goed kon oefenen in het kader van mijn liefde voor fotografie:)

8,1
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
7 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cambodja

 • aardige locals
 • goedkoop
 • hostels

Minpunten Cambodja

 • grensovergang
 • toeristisch
 • armoede
Ultieme tip: Huur een prive chauf die je de country sight van Cambodja laat zien (Maar vergeet natuurlijk ook niet de toeristische plek Angkor Wat:))
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers

Cambodja een land van uitersten (bezocht in januari 2014)

Review geschreven door Wim En Alie Boom op 26 november 2016

Vanuit Siem Reap of Phnom Penh zijn er diverse mogelijkheden om het land in te gaan.
Als eerste natuurlijk de Angkor Wat. Het tempelcomplex wat werelderfgoed is. Je hebt keuze uit een dag rondkijken of meerdere dagen. Daarnaast vind je in Siem Reap de floating village op de Tonle Sap, de overdekte (nacht) markt en ook een krokodillenfarm. Leuke winkelstraatjes voor shoppen en lekker eten (Pub Street). Buiten Siem Reap is ook een drakenfruitplantage.
Vanuit Phnom Penh is de Killing Fields een must evenals het Trong Slueng museum dat de ellende uit de tijd van Pol Pot laat zien. In de stad is veel mogelijkheid om te shoppen bijv. Central Market, massage te boeken of een boottocht op de Mekong bij zonsondergang.
Meerdaagse rondreizen vanuit PP zijn aan te raden, zoals Mondulkiri, Ratanakiri, Preah Vihaer etc. Naar het strand? Reis dan naar Sihanoukville en je ziet de prachtigste stranden met terrasjes aan/op het strand. In de avond op het strand eten? Geweldig!
Mondulkiri is een jungle gebied waar nog olifanten voorkomen. Ratanakiri laat nog kratergaten zien van gevallen bommen uit de Vietnam-oorlog. Doe hier een homestay en logeer bij de mensen thuis. Verwacht hier luxe maar maak het eens mee. Toiletten? Dat doe je hier tussen de struiken, de varkens ruimen het wel op, vaak nog in je bijzijn!
Preah Vihaer ligt hoog gelegen in een bergachtig gebied aan de grens met Thailand in het noorden van het land. Soldaten leven hier om de "vrede" te handhaven.
Er zijn veel oerwouden/jungles alhoewel de politiek met verkoop aan buitenlandse investeerders bezig is de natuur te verwoesten en daardoor ook de dieren die hier leven hun omgeving af te pakken. Steeds vaker zie je verbrande plekken waar eens bossen stonden.
Maar er is nog veeeeeeel meer te zien. Voor oudheid zijn er door het hele land nog meer tempels die uit lang vervlogen tijden dateren. En natuurlijk de hedendaagse tempels.

8,1
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
7 Veilig
9 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Cambodja

 • vriendelijke bevolking
 • warm klimaat
 • veel te zien en te doen

Minpunten Cambodja

 • tussen augustus en eind oktober is het regenseizoen
 • , hygiëne is minder buiten de stad
 • oppassen met ijsblokjes in drinken
Ultieme tip: De tuk tuks staan overal klaar om je ergens naar toe te brengen. Wel eerst prijs afspreken!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Sihanoukville (bezocht in december 2015)

Review geschreven door Sabine Stroosnijder op 07 november 2016

Mijn eerste reis ver van huis en het was zo mooi, Cambodja is een land met veel aardige mensen die redelijk goed Engels spreken. Wat prettig was voor mijn eerste reis. We gingen als eerste naar Sihanoukville, Otres 2 en daar kwamen we bij een hostel, Footprints backpacker hostel. Hier vonden wij de aardigste mensen, het lag daarnaast ook nog eens aan het strand, slapen op dorms in de frisse buitenlucht. En iedere dag genoeg te doen, binnen no time in het centrum waar het wat drukker is. Boat trips naar een aantal eilanden, vissen en natuurlijk de night market! Echt een maand om nooit te vergeten!

8,9
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
7 Veilig
8 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Cambodja

 • aardige locals
 • betaalbaar
 • Engels sprekende locals

Minpunten Cambodja

 • afval verbranding op straat
 • diefstal en oplichting
 • corruptie
Ultieme tip: Ga naar Footprints backpackers hostel, echt een geweldige plek met leuke mensen
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors