Halong Bay

Halong Bay

door Willeke van Doorn

In het smaragdgroene water van de Golf van Tonkin in het noorden van Vietnam liggen bijna 2.000 kalkstenen eilanden. De vreemd begroeide rotsformaties leiden vaak loodrecht omhoog waardoor Halong Bay lijkt op een surrealistisch schilderij.

Halong Bay staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De baai ligt op drie en een half uur rijden van Hanoi. De baai grenst aan China en heeft een oppervlakte van 1.500 vierkante kilometer. Daartussen liggen duizenden met regenwoud begroeide eilanden. De letterlijke vertaling van de naam is: baai van de neerstrijkende draak.

Baai van de neerstrijkende draak

De legende gaat dat een gigantische draak vanuit de omliggende bergen bij Halong Bay de zee in rende. Tijdens zijn spurt sneed hij met zijn staart diepe kloven in het landschap. Zijn enorme plons in de zee zorgde ervoor dat stukken grond naar boven kwamen. Die stukken grond resulteerden in de vele eilanden, rotsen en grotten in de baai.

Sommige eilanden zijn wel honderd meter hoog. Ze hebben een aparte vorm waardoor ze bijnamen als de Stenen Vissers en de Slapende Schildpadden hebben gekregen.

Wetenschappelijke verklaring

Volgens wetenschappers is het verhaal van de draak wat onwaarschijnlijk. Zij verklaren het zeldzame landschap door een andere speling van de natuur. In de loop der tijden hebben wind, regen en golven de zachte kalksteen uitgesleten en zijn diepe kloven, spelonken en grotten ontstaan.

De baai kent een bijzonder ecologisch systeem. Duizenden soorten vis, koraal en andere zeedieren leven in het blauwgroene water. Helaas bedreigen souvenirjagers dit moois. Zij plukken het koraal van de bodem om sieraden, asbakken en andere 'kunst' te maken. Koop dit dus niet.

Halong Bay cruises

Ga wel het water op en maak een cruise door deze bijzondere baai langs de hoge eilanden, rotsen en kliffen. Je zit op de boot en je krijgt kramp in je nek van het omhoog turen. Het maakt je echter niet uit, want het zicht is adembenemend. Op de toppen zie je nog enkele stukken regenwoud. Sommige toppen zijn zelfs bewoond.

De reistijd van je cruise in Halong Bay varieert van één tot drie dagen. Kies voor een eenvoudig bootje of ga juist voor een tour met een luxe jacht. Tijdens een meerdaagse cruise overnacht je op de boot. Wil je dat niet, dan staan er genoeg hotels aan de kust van het nabijegelegen Halong City.

Cat Ba Island

Maar Cat Ba Island is een mooiere uitvalsbasis voor je tour door Halong Bay. Dit is het grootste eiland in de baai. Hoewel in het dorpje Cat Ba Town net als in Halong City steeds meer hotelketens uit de grond schieten, behoudt de rest van het eiland nog haar authenciteit.

Bijna de helft van Cat Ba Island is een nationaal park. Grenzend aan het smaragdgroende water loop je over het witte zandstrand langs de hoge rotsen en kliffen die de kustlijn sieren. Verken het eiland alvorens je het water opgaat om de rest van de baai en de andere 2000 eilanden te bewonderen.

Cruise in een jonk of kajak

Wil je een traditionele ervaring in Halong Bay? Stap dan aan boord van een klassieke jonk, een Chinese zeilboot met traditioneel rode zeilen. Onderweg stop je bij grotten, watervallen en mangrovebossen. Je maakt wandeltochten over de rotsformaties of ontspant in de zon op een van de witte stranden.

Ben je iets avontuurlijker ingesteld dan is een trektocht per kajak misschien iets voor jou! Al peddelend heb je de vrijheid overal heen te varen. Je bekijkt de reusachtige bergketens en de grotten op eigen houtje van dichtbij. Je bent dichter bij de natuur dan ooit en geniet van de rust in de Halong Bay.

Klimaat Halong Bay

De tours en cruises varen het hele jaar door in Halong Bay. De zomermaanden, tussen eind mei en begin augstus, vormen het hoogseizoen in deze baai het noorden van Vietnam. Het is dan warm met af en toe een zware regenbui. Tropische stormen zorgen er soms voor dat de route van een cruise moet worden aangepast.

Om de drukte van het hoogseizoen te mijden, bezoek je Halong Bay in het voor- of najaar. Helderblauwe luchten zorgen dan voor een ver uitzicht over de eilanden in de baai. In de winter stijgt er smog op boven de baai wat je uitzicht belemmert. Maar de smog bezorgt je cruise door Halong Bay wel een extra mysterieus tintje in dit toch al bijzondere gebied in Vietnam.

Wat is er te doen in Halong Bay?

  • Vaar op een traditionele jonk een paar dagen door de mysterieuze kalkformaties.
  • Huur een kano en ga volkomen onafhankelijk op pad.
  • Neem een olielamp mee en gooi 's nachts een hengel uit vanaf de boot.
  • Bezoek de traditionele vissersdorpen waar alle huizen op palen in het water staan.
  • Geniet van de extreme zonsop- en zonsondergangen.
Like deze pagina
Meer Halong Bay

Reizen Halong Bay

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors
Top 10 aanbiedingen
Aanbevolen door ons
Laos kenner
Reis van de maand
Het Mooiste van de Natuur - va € 1758
reis-vd-maand-azie.jpeg

Ontdek het veelzijdige Sri Lanka!

  • Van tropisch laagland tot weelderig begroeide bergen, Sri Lanka is ontzettend divers!
  • Ga op zoek naar de lippenbeer en het luipaard in ​het grootste nationale park van Sri Lanka
Bekijk reis