Chau Doc

Chau Doc

door Rough Guide

Sinds de grens met Cambodja (enkele kilometers ten noorden van de stad) open is, is Chau Doc een uiterst populaire bestemming, en naast Can Tho de enige plaats waar je redelijk veel buitenlanders ziet. De stad ligt aan de westoever van de Hau Giang en stond onder Cambodjaanse heerschappij, totdat hij midden achttiende eeuw werd overgeleverd aan de Nguyenheren, als dank voor hulp bij het neerslaan van een plaatselijke opstand.

Smeltkroes

In dit gebied woont een grote Khmergemeenschap, die samen met de Cham en Chinezen een gevarieerde sociale smeltkroes vormt.

ZELF NAAR Chau Doc?

Bekijk alle 7 reizen naar Chau Doc

Op religieus gebied is er al evenzoveel diversiteit: hier wonen boeddhisten, katholieken, moslims en circa 1,5 miljoen aanhangers van Hoa Hao. Het invallen van de Rode Khmer, onder bewind van Pol Pot, in dit deel van de delta leidde tot de Vietnamese invasie van Cambodja in 1978.

Overdekte markt

De meest voor de hand liggende plek om je ontdekkingstocht in Chau Doc te beginnen is de overdekte markt, die zich uitspreidt van Quang Trung naar Tran Hung Dao en van Doc Phu Thu naar Nguyen Van Thoai. Het is een van de grootste markten van de delta met producten die merendeels onbekend zijn voor westerlingen. Zelfs wanneer je andere markten hebt bezocht, is het de moeite waard om de kraampjes met verse producten, huishoudelijke artikelen, vis en bloemen te bezoeken.

Ten oosten van de overdekte markt vind je kraampjes in smalle steegjes die naar de rivier lopen. Hier ligt een groot aantal wiegende bootjes en aan het water is het een en al bedrijvigheid. Aan Doc Phu Thu en enkele andere straten in de stad zie je nog overblijfselen uit de koloniale tijd, maar de prachtige winkelhuisterrassen, gewelfde ramen en dekzeilen op nette steunen worden afgewisseld met karakterloze nieuwe gebouwen.

Quan Cong-tempel

In het hart van de openluchtmarkt staat de poort naar de Quan Cong tempel. Achter de binnenplaats worden de ingang en de muurschilderingen bewaakt door twee draken op het dak. In de tempel zie je het rode gezicht van Quan Cong, die pronkt met een groen gewaad en een kroon met juwelen, en wordt omringd door een baldakijn gedecoreerd met sierblaadjes.

Een eindje verder op de markt, in zuidoostelijke richting door Tran Hun Dao, bieden de vertrekken van de Chau Phu tempel met hun ventilatoren van verguld houtwerk verkoeling tegen de hitte buiten. Vanhieruit kom je via het Victoria Chau Doc in een smal park langs de rivier. Daar staat een groot standbeeld ter verering van de meerval, en je kunt er een rustige ochtend- of avondwandeling maken.

Sint-Laurenskerk

Ten zuiden van het Victoria ligt de aanlegsteiger waar de boottochtjes vertrekken, en een kilometer verder, aan de andere kant van Le Loi, staat de Sint-Laurenskerk, die is gebouwd op de plek waar zijn voorganger stond.

Deze kerk werd eind negentiende eeuw door een Franse missionaris opgericht. In de tuin staan kleine heiligenbeelden en achter een glazen paneel in de torenspits staat een bustebeeld van de missionaris. Twee standbeelden van katholieke martelaren kijken uit over de binnenplaats.

Reizen Chau Doc

Meer Chau Doc

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors