Ha Tien

Ha Tien

door Rough Guide

Van alle deltasteden verandert Ha Tien, dat in het noordwesten aan de grens met Cambodja ligt, het snelst: ooit kwam er maar een handjevol bezoekers, maar nu wemelt het er van de westerse reizigers.

Dit heeft, naast het feit dat er veel meer gebouwd wordt, twee oorzaken: de eerste is het openen van de grens voor buitenlanders bij Xa Xia, ten noorden van Ha Tien. Hierdoor kun je nu direct naar de Cambodjaanse kuststeden Kep en Sihanoukville reizen zonder dat je door Phnom Penh heen hoeft.

ZELF NAAR Vietnam?

Bekijk alle 104 reizen naar Vietnam

De tweede oorzaak is de draagvleugelbootdienst naar Phu Quoc, waardoor je sneller en goedkoper naar het eiland kunt dan vanuit Rach Gia. Deze stad, die recentelijk nog een soort eindstation was, gaat nu prima om met zijn populariteit.

Handelsroute India

Ha Tien is in 1674 door de Chinese immigrant Mac Cuu opgericht en met permissie van de lokale Cambodjaanse heren gedijde de stad dankzij zijn ligging aan de Golf van Thailand en de handelsroute tussen India en China.

Eind zeventiende eeuw had Siam, het huidige Thailand, zijn oog laten vallen op de nederzetting, waardoor Mac Cuu gedwongen was om Hue om steun te vragen. Het verbond dat hieruit ontstond, werd in 1708 met keizer Minh Vuong gesloten en leverde militaire steun op.

De stad bleef floreren. Mac Cuu stierf in 1735, maar het leenheerschap bleef nog zeven generaties lang bestaan, totdat de Fransen in 1867 de macht overnamen. Daarna werd de stad een belangrijke plek voor het verzet. De Vietcong hield zich schuil in de heuvels en lokte Franse troepen vanaf de To Chau in de val.

Park aan de rivier

In het centrum van Ha Tien vind je nog curieuze koloniale gebouwen in de achterafstraatjes, maar de oorspronkelijke markt is naar het westen langs de rivieroever verplaatst om ruimte te maken voor een nieuw park aan de rivier. Je kunt lekker langs de rivier wandelen en naar de vissersbootjes kijken die hun vangst uitladen.

Als je in oostelijke richting doorloopt over de Tran Hau en dan noordwaarts via de Dong Ho baai, heb je een mooi uitzicht op het Oostmeer, waar meestal een lekker briesje staat.

Chinese graven

Aan de voet van de heuvel, waar Mac Cuu en zijn familie begraven liggen in een halve cirkel van Chinese graven, staat een aan hem gewijde tempel. Binnen branden elektrische 'wierookstokjes' voor de gedenkplaat van Mac Cuu, waardoor de herinnering aan de oprichter van Ha Tien bewaard blijft.

Het echte graf van Mac Cuu ligt op de heuvel en wordt bewaakt door twee zwaardvechters, een witte tijger en een blauwe draak. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht op de toppen van kokosnootbomen en de zee.

Tam Bao-pagode

Verderop aan Mac Thien Tich zie je de Tam Bao-pagode, die op een door bomen begrensd stuk grond staat, met een in het oog springende lotusvijver, een groot standbeeld van Quan Am en een fors boeddhabeeld. Achter de pagode, die naar verluidt door Mac Cuu is gebouwd, ligt een mooie tuin die door nonnen wordt bijgehouden en waar tussen de bloemen graftomben liggen.

In de achterste ruimte van de pagode staat een beeld van de godin met de duizend handen en duizend ogen op een roze lotus. Achter haar hangen foto's en gedenkplaten ter herinnering aan de plaatselijke overledenen.

Reizen Vietnam

Meer Ha Tien

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Dubai kenner
Sponsors