Phu Quoc National Park

Phu Quoc National Park

door Katja Keuchenius

Rood stof waait op als je gas geeft. Hangend boven je stuur manoeuvreer je je motor tussen de kuilen in de weg door. Je rijdt door het Phu Quoc National Park in het zuiden van Vietnam. De honderden kilometers bos om je heen beschermen je tegen de overweldigende hitte.

Phu Quoc eiland

Het Phu Quoc Park beslaat zo'n zeventig procent van het grootste, gelijknamige eiland van Vietnam, in de Thaise Golf. Phu Quoc National Park sinds 2001. Het is een overwegend heuvelachtig landschap van 13.422 vierkante kilometer, iets minder dan een derde van Nederland.

ZELF NAAR Vietnam?

Bekijk alle 104 reizen naar Vietnam

Het eiland heeft een grote biodiversiteit. Het omvat verschillende soorten landschappen met elk een eigen klimaat. Ongeveer 930 plantensoorten en ruim 200 diersoorten leven in het park, waaronder gibbons en makaken.

Mount Chua

Een deken van oerwoud bedekt het Phu Quoc eiland. De bomen zijn knalgroen en tientallen meters hoog. Langs de kust staan veel lage mangrovebossen. In het Phu Quoc woud staan opvallend veel planten van de bonenfamilie.

Je vindt er ook rotsige heuvels. De hoogste is Mount Chua van 603 meter. Rondom de bossen rijd je langs de pepertuinen van de Phu Quoc bewoners.

Peper en ansjovis

Vroeger leefde het eiland vooral van visvangst. Tegenwoordig leunen de inkomsten grotendeels op de export van zwarte peper.

Ook de vissaus van Phu Quoc is beroemd in Vietnam. Het hoofdingrediënt ansjovis ligt overdag in de zon te drogen. De typische zoutzure geur ruik je over het hele eiland.

Zeekoeien

Binnen de parkgrenzen valt ook een stuk oceaan. Eenmaal uit de wildernis sta je langs een tropische kustlijn. Het fijne, witte zand tussen je tenen lijkt wel poedersuiker. Palmbomen hangen boven de zee. Het water is kraakhelder.

Met een snorkel dobber je even later langs de kust. Onder je zie je kleurige koralen, zeeanemonen en clownvissen. Als je geluk hebt kun je zelfs kleine haaien zien zwemmen. Ook de zeldzame zeekoe baddert bij Phu Quoc.

Oorlog tussen Vietnam en Camdodja

Het toerisme op het Phu Quoc eiland kwam al ver in de vorige eeuw op gang. Zowel Vietnam als Cambodja eist het populaire eiland dan ook al op sinds de jaren vijftig.

In 1975 veroverde de Cambodjaanse Rode Khmer het eiland. Vietnam nam datzelfde jaar weer de macht in handen. De toon van een jarenlange oorlog tussen de twee landen was hiermee gezet.

Op Phu Quoc eiland is tijdens die oorlog door Vietnam een militaire basis geplaatst. Hij is gelukkig haast onzichtbaar voor bezoekers. Op het eiland staat al langer de Kokosnootboom gevangenis. Die gebruikten de Amerikanen in de Vietnamoorlog om tienduizenden krijgsgevangenen in op te sluiten.

Phu Quoc hond

Tegenover het gevangenisgebouw staat een herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de Vietnamoorlog en de gevangen in de Kokosnootboom gevangenis. Huizenhoge standbeelden van omslaande golven staan boven aan een hoge trap. Zij kijken uit over een groot deel van het eiland.

Er wonen ruim 70.000 mensen op Phu Quoc eiland. Haast beroemder is echter een viervoetige, de Phu Quoc hond. Dit hondenras heeft op zijn rug een strook haar die tegen de rest van zijn vacht in druist. Dat hebben maar twee andere hondenrassen met hem gemeen. Als uitstekende zwemmer en renner wordt de Phu Quoc hond vaak ingezet als jachthond, wat de fauna van het park niet altijd bepaald ten goede komt.

Wat is er te doen in Phu Quoc National Park?

  • In de ochtend zijn veel lokale markten op het eiland. Hier koop je heerlijke vruchten die later als lunch dienen.
  • Phu Quoc heeft veel verschillende sporten te bieden. Je kunt er duiken, snorkelen, kitesurfen, kayaken, beach volleyballen, golfen, tennissen... de mogelijkheden zijn eindeloos.
  • Ook het vervoer op en rond Phu Quoc is divers. Je kunt met een boot of jetski rond het eiland varen. Op het eiland zelf huur je een fiets, motortje of auto. Uiteraard kun je ook een mooie wandeling maken.
  • Het meest toeristische strand is Long Beach aan de westkust van het eiland. Soa Beach trekt minder bezoekers maar is dan ook erg moeilijk te bereiken. Vraag de lokale bevolking om hulp bij het vinden van deze spot!
  • De restaurants in Phu Quoc zien er over het algemeen niet veelbelovend uit. Dit zijn ze echter wel! Het eten is een mix van verse vis, verse groenten en verse kruiden.

Reizen Vietnam

Meer Phu Quoc National Park

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors