Hué
7,6
8,0 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
6,0 Locals
7,0 Restaurants
8,0 Veiligheid
- Stranden

Hué

door Niels Posthumus

Hué raakte zwaar beschadigd tijdens de Vietnamoorlog. Unesco knapt de voormalige keizerlijke hoofdstad echter op. Vooral de Keizerlijke Stad met daarin de Verboden Purperen Stad, de Keizerlijke tombes en de Thien Mu Pagode zijn interessant.

Op de voormalige grens van Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam ligt Hué. Van 1802 tot 1945 was dit de keizerlijke hoofdstad van Vietnam. Het is nog altijd een wat aristocratische plek waar veel dichters, filosofen en musici hun thuis zoeken.

ZELF NAAR Hué?

Bekijk alle 44 reizen naar Hué

De Huong Giang, de Parfumrivier, splijt de stad in tweeën. Op de noordoostelijke oever bevindt zich de oude stad met keizerlijke paleizen. Aan de zuidwestelijke zijde strekt de nieuwe stad zich uit me een sterk Frans koloniale sfeer.

Verwoesting van de Vietnamoorlog

Hué heeft veel te showen, maar bijna even veel is verwoest. De stad was een belangrijk slagveld tijdens de onafhankelijkheidsstrijd in de jaren dertig en veertig én tijdens de Vietnamoorlog drie decennia later.

De oude Keizerlijke Stad, vol paleizen, paviljoens, tombes, musea en winkels, is tijdens die gevechten zwaar beschadigd. Ondertussen is er echter veel opgeknapt.

Zo is het koninklijke paleis Thai Hoa Dien in zijn volle glorie te bezichtigen. In de gigantische troonzaal van dit 'Paleis van de Opperste Harmonie' werden de keizers van de Nguyen-dynastie gekroond.

Tu Cam Thanh

Iets verderop ligt de absolute trekpleister van Hué: Tu Cam Thanh, de Verboden Purperen Stad. Dit ommuurde complex was ooit het privéterrein van de keizerlijke familie.

Gecastreerde bewakers, die geen bedreiging vormden voor de keizerlijke harems, waren de enige burgers die hier naar binnen mochten. Ieder ander die probeerde binnen te glippen, kon rekenen op de doodstraf.

Ook de Verboden Stad leed hevig onder bombardementen en beschietingen. Unesco is al ruim twintig jaar bezig het gebied op te knappen. Die klus nog lang niet af. Toch is het fascinerend er rond te lopen. De mystiek en grootsheid doen je naar adem happen.

Stad met de mooiste vrouwen

De harems van de keizers brachten Hué een heerlijke bijnaam: de stad met de mooiste vrouwen. Tijdens hun bewind haalden keizers uit het hele land de aantrekkelijkste meisjes naar de stad.

Veel meer om zich mee te vermaken was er voor de verveelde keizers namelijk niet. Tijdens de Franse kolonisatie hadden zij nauwelijks iets te zeggen. De verveling resulteerde bij keizer Minh Mang bijvoorbeeld in maar liefst 142 kinderen.

De graftombe van Minh Mang

Een andere hobby van de verveelde keizers was het bouwen van extravagante graftombes. Deze Keizerlijke tombes bevinden zich ten zuiden van de stad. Ze zijn zo groot dat je er gemakkelijk een dag zoet kunt zijn. Het leukst is om ze varend over de Parfumrivier aan te doen.

Wederom is de prestatie van keizer Minh Mang het indrukwekkendst. Zijn grafcomplex beslaat een gebied van maar liefst 475 hectare. De strakke architectuur van de tombe contrasteert bovendien prachtig met de asymmetrische vijvers in de tuinen.

Thien Mu Pagode

In 1945 droegen de keizers hun toch al grotendeels symbolische macht over aan de nieuwe, communistische regering. Dat betekende echter niet dat Hué wegkwijnde en vergeten werd.

Zo kwam in 1963 bijvoorbeeld de Thien Mu Pagode uitgebreid in het nieuws toen een monnik vanaf daar naar Saigon reed om zichzelf in die stad in brand te steken. Hij protesteerde hiermee tegen het bewind van president Ngo Dinh Diem van Zuid-Vietnam.

Hij overleed, maar de grijsblauwe Mustang waarmee hij de reis aflegde, en de foto die zijn laatste daad wereldberoemd maakte, staan tentoongesteld achter Thien Mu.

Reizen Hué

Meer Hué

Reviews Hué

Hué - de stad van oude geheimen (bezocht in augustus 2019)

Review geschreven door Eline Nouwen op 17 november 2019

Voor ik mijn rondreis door Vietnam begon had ik de minste verwachtingen van Hué, maar wat werd ik verrast door deze stad! De stad is rijk aan historie en cultuur: de mysterieuze tombes, de Thien Mu Pagoda en de indrukwekkende Citadel. Allemaal hoogtepunten die je niet wilt missen. Ook fietsen door het prachtige platteland en het bezoeken van een plaatselijke markt waren fantastisch om te doen.

Pluspunten Hué

 • Bezienswaardigheden
 • betaalbaar

Minpunten Hué

 • locals spreken geen engels
Ultieme tip: Ga je de Thien Mu Pagode bezoeken? Je kunt er per boot naartoe. Een leuke beleving om over de Parfum Rivier bij de Pagoda gebracht te worden!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

The abonded waterpark (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Sanny van der Krogt op 16 mei 2017

Een dorpje dat zelf gezellig is maar niet bijzonder. Net buiten hué is waar het begint. The abonded waterpark. Een waterpark midden in de jungle die bijna af was, maar nooit af gemaakt is en verlaten is. Een prachtig beeld waarbij de jungle het waterpark langzaam opslokt. Een must see! Zelf klimmen op de glijbanen, kijken vanuit de hoogste torens, het is te gek. Je hoeft niet meer bang te zijn voor krokodillen, die zaten in het zwembad maar zijn weg gehaald uit veiligheid omdat steeds meer mensen dit verlaten pareltje kwamen bekijken. Een korte stop is zeker een aanrader!

Pluspunten Hué

 • rustig
 • verborgen pareltje

Minpunten Hué

 • niet super veel te zien
Ultieme tip: Abonded waterpark.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Hai Van Pass (bezocht in november 2013)

Review geschreven door Kristel Vaes op 10 december 2016

De oude binnenstad is zeker de moeite waard om te bezoeken, maar ik ging eigenlijk naar Hué toe vanwege de tocht ernaartoe: met de brommer over de oude Hai Van Pass! Het is een mistige weg door de bergen, vol haarspeldbochten. Een gevaarlijke weg die niet veel meer gebruikt wordt, vanwege de in 2005 geopende Hai Van Tunnel. Het uitzicht is adembenemend!

Pluspunten Hué

 • rustig
 • betaalbaar

Minpunten Hué

 • niet veel te doen
Ultieme tip: Neem de Hai Van Pass, niet de tunnel. En ga vooral op eigen houtje!
Aangeraden voor: Cultuurliefhebbers

Verlaten waterpark in Hue (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Else ten Broeke op 04 oktober 2016

In Hue heb je natuurlijk de Imperial City: dé reden om naar Hue te komen. Maar toch heb ik iets anders ontdekt, wat namelijk nog veel vetter is: een verlaten waterpark! Met een drakenhoofd en al, ongeveer tien minuutjes vanuit het centrum in Hue.

Pluspunten Hué

 • betaalbaar
 • mooie natuur

Minpunten Hué

 • norse locals
Ultieme tip: Verlaten waterpark in Hue!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Bomvol geschiedenis (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Charlotte de Vries op 12 augustus 2016

Het nieuwe Hué is niet zo bijzonder of interessant. In de wijk Phu Hoi hangt nog een gezellige sfeer; hier kan je prima overnachten en eten. Maar naar Hué ga je vooral om de oude 'Keizerlijke Stad' te bewonderen. Dit is een enorm omheind complex van paleizen en tempels waar de keizers vroeger regeerden. De architectuur is kleurrijk en flamboyant. Ik heb genoten van een wandeling door deze oude stad en vond het een leuke manier om wat te leren over de vroegere geschiedenis van Vietnam. Maar ook voor de meer recente geschiedenis zit je in Hué goed. De stad is namelijk een goede uitvalsbasis voor uitstapjes naar de gedemilitariseerde zone. Een aanrader is de Vinh Moc-tunnels, een klein dorpje dat onder de grond is gegraven tijdens de Vietnamoorlog.

Pluspunten Hué

 • Betaalbaar
 • Mooie architectuur
 • Interessante geschiedenis
Ultieme tip: Vanuit Hué kan je een uitstapje maken naar Parallel 17 en de Vinh Moc-tunnels. Zo pak je in Hué wat oude en recente geschiedenis mee!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors