Bach Ma National Park

Bach Ma National Park

door Getaway Travel

Het Bach Ma National Park ligt in een bergachtig gebied precies op de grens tussen het vroegere Noord- en Zuid-Vietnam. Hier zie je een mix van beide landschappen waardoor Bach Ma heel wat gevarieerder is dan de andere nationale parken. Met watervallen, koele bossen en bloeiende rododendrons is dit gebied ronduit prachtig.

De iets rijkere Franse burgers vestigden zich hier begin twintigste eeuw omdat ze het uitzicht over deze dalen en de Hai Van Pass wel konden waarderen. Je moet dus niet vreemd opkijken als je midden in deze dichte bossen ineens grote koloniale villa's tegenkomt.

ZELF NAAR Vietnam?

Bekijk alle 104 reizen naar Vietnam

Landschap

Het park heeft een oppervlakte van zo'n 22.000 vierkante kilometer en ligt 1.200 meter boven de zeespiegel. Mount Bach Ma heeft met 1.448 meter de hoogste piek. Hierdoor zijn de temperaturen er heel wat koeler en aangenamer. De naam Bach Ma betekent 'wit paard'. Daarmee wordt de witte wolk rond de bergtop bedoeld. Het landschap aan de voet van de berg is minder bosrijk, maar wel liefelijk met graslanden, struiken, talloze rivieren en lagunes. Hoe hoger je gaat, hoe dichter de bossen worden.

Oorlog in het park

Helaas heeft dit mooie landschap het zwaar te verduren gehad tijdens de Vietnamoorlog. De Hai Van Pass werd door de Amerikanen als een soort fort gebruikt van waaruit de helikopters uitvlogen. Ze konden van hieruit de kustlijn en het hele gebied tussen Hué en Danang in de gaten houden. In de lager gelegen gedeelten werd heftig gevochten, dat terwijl het park eigenlijk in 1962 was uitgeroepen tot beschermd gebied.

Vogels, vogels en nog meer vogels

In deze bossen wonen tijgers, herten, beren en nog negentig andere zoogdiersoorten. Zij worden vergezeld door dertig soorten reptielen. Daarnaast springen er zo'n twintig verschillende kikkers rond. Maar absoluut overweldigend is de grote hoeveelheid vogels. Je ziet ze niet altijd even goed door de dichte begroeiing, maar je hoort ze des te beter. Wel 358 vogelsoorten fladderen hier door het woud. Dat is meer dan een derde van de totale Vietnamese vogelsoorten.

Pheasant Trail

Mocht je een groot vogelliefhebber zijn dan is de Pheasant Trail een absolute must. Deze aangename route van 2,5 kilometer loopt langs een aantal rivieren en meren waar met een beetje geluk de uiterst zeldzame Crested Argus Pheasant en de Edward's Pheasant tegenkomt. Niet dat fazanten nu zo tropisch zijn, maar deze soorten zijn onlangs weer opgedoken nadat ze zeventig jaar lang niet meer gezien waren! De Crested Argus fazant heeft overigens de langste vogelstaart ter wereld. Zijn veren halen gemakkelijk een lengte van 1,20 meter!

Sinds 1991 is Bach Ma weer een beschermd nationaal park waardoor de natuur zich redelijk heeft kunnen herstellen. Momenteel groeien er zo'n 1150 verschillende plantsoorten. Tenminste, zoveel zijn er ondertussen geregistreerd.

Bereikbaarheid

Het Bach Ma National Park is gemakkelijk bereikbaar vanuit Hué, Danang of Hanoi per trein of bus. Je kunt bij de ingang een 4WD huren, mocht je geen eigen vervoer bij hebben. Motors en fietsers mogen niet de hele route naar boven rijden. Als je te voet bent moet je goed van tevoren informeren hoe lang een bepaalde hike duurt. Neem altijd voldoende water mee.

Reizen Vietnam

Foto's & video's Bach Ma National Park

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors