Ho Chi Minh Stad
7,7
8,0 Algemene ervaring
7,3 Beziens­waardigheden
7,5 Locals
8,3 Restaurants
7,3 Veiligheid
- Stranden

Ho Chi Minh Stad

door Niels Posthumus

Ho Chi Minh-Stad was de Amerikaanse legerbasis tijdens de Vietnamoorlog, toen zij nog Saigon heette. Vooral het stadscentrum is zeer de moeite waard. En de Cu Chi-tunnels, net buiten de stad.

Ho Chi Minh-Stad dankt haar roem vooral aan de Vietnamoorlog. De vroegere standplaats van Amerikaanse militairen is echter vooral ook Vietnam's grootste stad en economisch centrum. Ho Chi Minh Stad en metropool met verborgen schoonheid en ligt op dagtrip afstand van oorlogsmuseum Cu Chi.

ZELF NAAR Ho Chi Minh Stad?

Bekijk alle 82 reizen naar Ho Chi Minh Stad

Vietnamoorlog

Ho Chi Minh-Stad kreeg zijn huidige naam in juli 1976. Een jaar eerder had het communistische Noord-Vietnam de stad 'bevrijd' of 'bezet'. Het is maar net wie je het vraagt.

Tussen 1950 en 1975 had Saigon dienst gedaan als hoofdstad van het prowesterse Zuid-Vietnam. Na de overwinning op de Amerikanen droeg de Noord-Vietnamese Vietcong de stad op aan haar belangrijkste leider in de onafhankelijkheidsstrijd dertig jaar eerder: Ho Chi Minh.

Saigon rivier

Voorheen was de stad vernoemd naar de Saigon rivier die door de stad stroomt en waarover je een prachtig uitzicht hebt vanuit het park voor het Renessaince Hotel. Overigens hanteert ook de meerderheid van de inwoners nog altijd deze oude stadsnaam.

Ho Chi Minh-Stad is welvarend. De gemiddelde levensstandaard ligt er twee keer zo hoog als in de rest van Vietnam. Officieel wonen er zo'n 3,5 miljoen mensen. In praktijk ligt dit aantal waarschijnlijk dichter bij de zes miljoen.

Het stadscentrum

Het centrum van de stad is voor bezoekers het meest interessant. Je vindt er het Historisch Museum - bereid je wel voor op stevig wat communistische propaganda -, de Franse Notre Dame kathedraal en het voormalig presidentiële paleis Thong Nhat.

Leuk is ook de Chinese wijk Cholon met talloze marktjes en tempels - in Ho Chi Minh-Stad leven enkele honderdduizenden Chinezen.

Wordt het je op het heetst van de dag wat te veel, dan kun je heerlijk afkoelen in één van de vele waterpretparken. Hiervoor hoef je bovendien geen hele dag uit te trekken. Het Dam Sen Waterpark ligt bijvoorbeeld dicht bij het oude stadscentrum.

Het tunnelstelsel van Cu Chi

Erg indrukwekkend is Cu Chi, even buiten de stad. Cu Chi was tijdens de Vietnamoorlog het knooppunt van het 200 kilometer lange tunnelnetwerk dat de communistische Vietcong al tijdens de onafhankelijkheidstrijd had aangelegd.

De gangen van het tunnelstelsel waren berucht. Menig Amerikaans soldaat kwam er gruwelijk aan zijn einde door in één van de gevreesde boobytraps te lopen, variërend van bommen tot verdekte scherpe bamboepunten en giftige slangen.

Ondergrondse stad

Het tunnelstelsel vormde een wereld op zich. Er waren ondergrondse werkruimtes, waar niet ontplofte Amerikaanse munitie werd omgebouwd tot nieuwe boobytraps.

Er waren ziekenhuizen inclusief operatiezalen, er waren slaap- en eetruimtes, vergaderzalen en opslagplaatsen. Zelfs theaters waar poëzie werd voorgedragen en toneelstukken werden opgevoerd ontbraken niet.

De ingangen van de tunnels bij Cu Chi zijn ondertussen wat verbreed zodat je er makkelijker in kunt. Dit deel van het tunnelnetwerk is nu een museum.

Uitgaansstad

Weer terug in Ho Chi Minh-Stad duik je zo het uitgaansleven in. Ten tijde van de Vietnamoorlog was Saigon vooral een prostitutiestad - maar liefst 70.000 prostituees bekommerden zicht om de gelegerde Amerikaanse soldaten. Nog altijd zijn er veel hippe clubs, bars en restaurants.

Nadeel is dat locals en toeristen veelal verschillende plekken opzoeken. Wil je dus in Vietnamese sfeer op stap, bewandel dan niet de geijkte uitgaanspaden. En ga vroeg. In Ho Chi Minh-Stad gaat men vroeg naar bed. Veel clubs sluiten al rond middernacht.

Wat is er te doen in Ho Chi Minh-Stad?

 • Vier in februari TET, als iedereen op de scooter naar het centrum komt om vuurwerk te kijken. Daarna scheurt iedereen weer naar huis.
 • Laat je beste moves zien in het hippe nachtleven van Ho Chi Minh-Stad.
 • Verbaas je over de enorme hoeveelheid verkeer in Ho Chi Minh-Stad, met name scooters. Een kruispunt oversteken is hier een uitdaging.
 • Wil je een avondje tussen de locals doorbrengen? Ga bowlen of bezoek een karaokebar!

Reizen Ho Chi Minh Stad

Meer Ho Chi Minh Stad

Reviews Ho Chi Minh Stad

Saigon, grijs en neon (bezocht in november 2018)

Review geschreven door Elvira Steenbeek op 17 december 2018

Ho Chi Minh was voor mij echt de minst leuke plek van Vietnam. Hoe verder je richting het zuiden gaat, hoe westerser het wordt maar Saigon spant de kroon. De stad heeft eigenlijk geen bezienswaardigheden te bieden. De kerk en het paleis schijnen nog okay te zijn maar beiden waren niet toegankelijk. Overdag is alles grijs, grauw en druk en 's avonds word je overspeld door de neon lichten.

Wat wel te doen?
Het War museum, dit is het absolute hoogtepunt. Verschrikkelijk om te lezen wat Vietnam allemaal heeft moeten doormaken inclusief foto's. Je kan hier makkelijk meerderen uren doorbrengen.
Ook kan je de tunnels bezoeken als halve dag tour. Dit is ook zeker de moeite. Ook al is het wat commercieel, het geeft toch nog een goede indruk van hoe de mensen daar leefden.

De thi bar is trouwens een leuke bar met veel live music.

Pluspunten Ho Chi Minh Stad

 • museum

Minpunten Ho Chi Minh Stad

 • duur
 • druk
 • westers
 • grijs
Ultieme tip: War Museum
Aangeraden voor: Stellen

Wereldstad!

Review geschreven door Elske Verbeek op 05 december 2017

Wat een wereldstad is Ho Chi Minh City! Wij waren er een week met onze zoon van vier en hebben het fantastisch gehad! Mooie, diverse en schone stad waar veel te doen is! Het is vrij druk en heet, maar dat is te verwachten van een grote stad!

Pluspunten Ho Chi Minh Stad

 • schoon
 • aardige locals
 • goed eten
 • leuke barretjes
 • locale brouwerijen

Minpunten Ho Chi Minh Stad

 • geen!
Ultieme tip: Egg coffee, lokale bier brouwerijen en Pasteur Street.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers

Ho Chi Minh! (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Elske Verbeek op 05 december 2017

Ho Chi Minh was een van onze favoriete bestemmingen in Vietnam. Het eten, de lokale brouwerijen, de sfeer. Het heeft alles! Het is vrij druk en vaak heet, hier moet je van houden. Wat ons betreft zeker een van onze hoogtepunten!

Pluspunten Ho Chi Minh Stad

 • De gave horeca scene
Ultieme tip: Secret Garden om te eten. Verder een zwembad, It is bloody hot!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep

Saigon: Aziatische chaos met een rijke historie (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Sharyn Spanjer op 14 november 2017

Een prachtige stad met rijke historie. Ho Chi Minh stad is dé stad van de scootertjes, marktjes en barretjes. Het is een Aziatische chaos ten top.
Soms waan je je echter in Parijs, vanwege het koloniale verleden. Dit zie je terug in de gebouwen en de prachtige cathedraal, die veel weg heeft van de Notre Dame.
Het meest spectaulaire aan Saigon is toch wel de afdruk die de oorlog heeft achter gelaten. Het War Remnants Museum en de Cu Chi tunnels (hoewel vrij toeristisch) zijn een must see. Vooral het museum heeft een grote indruk achter gelaten en een beter beeld geschetst van de misstanden die toen hebben plaatsgevonden.
Last but not least: Vietnamese koffie en eten, in één woord verrukkelijk!
P.S. Uber is super snel en super goedkoop!

Pluspunten Ho Chi Minh Stad

 • betaalbaar
 • gezellig
 • aardige locals

Minpunten Ho Chi Minh Stad

 • geen een
Ultieme tip: Neem een egg coffee en een Banh Mi bij The Note Coffee
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Ho Chi Mihn City chaos (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Gerard van Roekel op 13 november 2017

HCM-City is een enorme stad en best wel overweldigend als je er voor het eerst komt. Wij hebben het dus gecompartimenteerd. Klinkt gek, maar als je de stad in kleine stukjes opdeelt en per gedeelte je bezoek plant is het een stuk beter te overzien.
Je hoeft eigenlijk niets te bezoeken om plezier te beleven. Het verkeer is al een bezienswaardigheid op zich. Om toch een beetje structuur aan te brengen in je bezoek kun je de volgende dingen bezoeken. Het oorlogsmuseum geeft een beeld van hoe Vietnam de oorlog heeft beleefd. Het is een visueel indrukwekkend en zelfs schokkend museum dus wees hierop voorbereid.
De backpackersstreet is een fijne straat voor restaurants en uitgaansgelegenheden, vanaf daar loop je gemakkelijk door het park naar Ben Thrangh market. Dit is een hal met allemaal touristenwinkeltjes, erg krap maar geinig om doorheen te lopen. een straat verderop is een overdekte foodmarket waar je heerlijk kan eten en drinken. Aanrader!
Vanuit HCM City kun je vele trips boeken. Houd rekening met het feit dat je dan soms meer dan 6 uur in een bus zit/ ligt (krappe slaapbussen) dus dat je waarschijnlijk niet zo goed slaapt. Het is wel je enige mogelijkheid om er snel te komen omdat het openbaar vervoer er niet komt.
Leuke stad, maar niet zo mooi als Hanoi

6,2
6 Algemene ervaring
5 Beziens­waardigheden
6 Locals
7 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Ho Chi Minh Stad

 • Aardige mensen
Ultieme tip: Five Oysters restaurant is een erg fijn restaurant Bookworm cafe, gerund door een engelsman, vonden wij erg fijn omdat je er even een spelletje kon spelen
Aangeraden voor: Vriendengroep

een aanrader! (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Naomi Nijboer op 22 januari 2017

Een prachtig land, met ontzettend vriendelijke mensen. Vergeet vooral niet om alle leuke marktjes af te gaan, je kan je ogen uitkijken! Ook een aanrader is de floating market in het zuiden, 's ochtends vroeg op een bootje langs de markt en daarna door de prachtige natuur, wauw!

Ultieme tip: Kleine dorpjes bezoeken.
Aangeraden voor: Backpackers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Ho Chi Minh City (bezocht in december 2015)

Review geschreven door Sharanda de Jong op 16 januari 2017

Geweldige stad! Veel cultuur, puur Vietnamees, heerlijk eten, goede hostels, veel te zien en veel te doen. Deze stad mag niet ontbreken op je route. Daarbij ook zeker niet een uitstapje naar de Cu Chi Tunnels. Alleen al de ervaring in het verkeer hier moet je een keer meegemaakt hebben.

9,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden
Ultieme tip: War Remnants museum en de Cu Chi Tunnels.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Een stad met veelzijdigheid. (bezocht in mei 2011)

Review geschreven door Naomi Fassaert op 15 januari 2017

Ho Chi Minh ook wel Saigon genoemd, is zeer kleurrijk! Een mooie rivier en groene parken maken de stad relaxed, het bruisende uitgaansleven en de fijne restaurantjes zorgen voor een levendige sfeer. De stad bruist door een mooie mix van eeuwenoude tempels en hippe straat kunst. De jeugd bepaalt het straatbeeld en uitgaansgelegenheden zijn er in overvloed. Nieuwe rooftopbars schieten als paddenstoelen uit de grond, perfect om ‘s avonds de stad te bekijken met haar opgelichte gebouwen en immer aanwezige brommers. Ook vind je veel groen in de stad door de vele parken die er zijn. Restaurants zijn in overvloed, dus er is echt voor ieder wat wils. En vergeet vooral niet echte Vietnamese koffie te drinken! Ho Chi Minh is veelzijdig!

8,0
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Ho Chi Minh Stad

 • Lieve locals

Minpunten Ho Chi Minh Stad

 • druk verkeer
Ultieme tip: De stad is druk en het barst van de brommers. Dit maakt het eng om soms straten over te steken. Mijn tip: loop achter een local aan om de overkant te bereiken en aarzel niet.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Saigon! (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Else ten Broeke op 03 oktober 2016

Saigon is zeker een van mijn favorieten steden in Azie! Ik heb zelfs besloten dat ik er ooit wil gaan wonen. De sfeer die er hangt is een stuk relaxter, en misschien ook wel westerser dan de hoofdstad Hanoi. Er wonen hier veel expats en dat merk je ook. Maar toch kan je de echte Vietnamese cultuur hier terug zien. Een heerlijk mengelmoesje dus! Activiteiten die je zeker niet moet overslaan zijn de Cu chi tunnels, de Bitexco toren op en naar een markt.

Pluspunten Ho Chi Minh Stad

 • betaalbaar
 • leuke activiteiten

Minpunten Ho Chi Minh Stad

 • vrij saai eten
 • norse locals
Ultieme tip: Uber werkt ook in Vietnam!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Luxe reizigers, Budget reizigers

Scooters, scooters, scooters!!! (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Charlotte de Vries op 12 augustus 2016

Mijn reis door Zuidoost-Azië begon in Ho Chi Minh Stad. 's Avonds kwam ik aan op het kleine, smerige vliegveld waar een taxi me stond op te wachten. We reden, nee, zigzagden naar m'n hotel, de onvoorspelbare bosjes scooters ontwijkend. Met m'n kin op de vloer heb ik uit het raam gestaard. Naar het compleet ontregelde verkeer, de borden met 'karaoke' in knipperende neonlampen en de honderden eettentjes die zich uitstalden op de stoep.

De eerste dag durfde ik m'n hotel bijna niet uit te komen! Ik vond de ongelofelijke drukte overweldigend. Maar na een korte wandeling raakte ik er al snel aan gewend en staken de charmes van de stad op. Ho Chi Minh Stad is een soort Aziatische versie van Las Vegas. Overal hangen billboards en neonverlichting, er is ontzettend veel te doen en te eten. Er zijn een aantal interessante musea en puppetshows. Ik vond het een hele interessante stad!

7,4
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
7 Locals
8 Restaurants
7 Veiligheid

Pluspunten Ho Chi Minh Stad

 • Goedkoop

Minpunten Ho Chi Minh Stad

 • Extreem druk
Ultieme tip: Doe je ogen dicht en steek de straat over. Het verkeer stopt wel, al is het doodeng!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors