Tam Coc en Bich Dong
8,4
9,0 Algemene ervaring
9,2 Mooi
8,2 Bereikbaarheid
7,2 Wildlife

Tam Coc en Bich Dong

door Rough Guide

De film Indochine zette de 'driegrottenstreek' Tam Coc, 7 kilometer ten zuidwesten van Ninh Binh, stevig op de toeristische kaart. De regering pompt nu geld in de ontwikkeling van het gebied. De toegangsweg is verbeterd, er is een nieuw bezoekerscentrum en de kanaaloevers zijn voorzien van beton. Ze proberen zelfs het overijverige - soms agressieve - leuren met borduursels en frisdranken door de sampanroeiers in te tomen.

Sampantocht

Desondanks raak je gemakkelijk onder de indruk van het prachtige gebied, een miniatuurversie van de Halong Bay op land. De twee uur durende sampantocht is een hoogtepunt. Al zigzaggend ga je tussen bolvormige karstheuvels door in een overstroomd landschap waarin rivier en rijstvelden samenvloeien. Let ook op berggeiten hoog op de kliffen en de voorbij scherende kleurige ijsvogels.

ZELF NAAR Tam Coc en Bich Dong?

Bekijk alle 14 reizen naar Tam Coc en Bich Dong

Tam Coc

Einddoel is Tam Coc, drie lange, donkere grotpassages (Hang Ca, Hang Giua en Hang Cuoi) die uit de kalk­steenheuvels zijn geërodeerd en de sampan na zware regenval maar net doorlaten. Op de terugweg kun je vragen om een stop bij de Thai Vi-tempel, op loopafstand van de rivier. Het is een sfeervolle locatie uit de dertiende eeuw die is gewijd aan de stichter van de Tran dynastie.

Bich Dong

Heb je na de boottocht tijd over, bezoek dan de grotpagode Bich Dong, vanaf de aanlegplaats twee kilometer naar het zuidwesten. Via uit steen gehouwen treden, omstrengeld door de dikke wortels van banyans, beklim je een rotswand die tot aan de ingang van de grot is bezaaid met schrijnen. De grot zou in de vroege vijftiende eeuw zijn ontdekt door twee monniken. Op de rotswand erboven kondigen twee enorme karakters 'Bich Dong' aan.

Drie boeddha's

Het verhaal wil dat ze in de achttiende eeuw zijn uitgehouwen door de vader van Nguyen Du (auteur van de klassieker 'Het verhaal van Kieu'), die met de bouw van het complex was belast. Op de grotwand zit nu allemaal graffiti, maar de drie boeddha's zitten ongestoord op hun lotustronen naast een hoofdvormige rots die een lang leven schenkt als je hem aanraakt. Als je door de grot loopt, kom je er hoger op de klif weer uit. Daarvandaan leidt een trap naar de derde en laatste tempel, vanwaar je uitzicht hebt over het waterrijke gebied.

Reizen Tam Coc en Bich Dong

Reviews Tam Coc en Bich Dong

Tam Coc (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Debbie van de Haar op 19 november 2019

Een schitterend rustig plaatsje net onder de rook van Ninh Binh. Hier kan je heerlijk relaxen en even de drukte van de steden ontvluchten terwijl je geniet van het prachtige landschap. Minder toeristisch dan bijvoorbeeld Ninh Binh, maar dat maakt de omgeving meer dan goed.

8,8
9 Algemene ervaring
8 Mooi
8 Bereikbaarheid
10 Wildlife

Pluspunten Tam Coc en Bich Dong

 • Heerlijk rustige omgeving
 • Prachtige natuur

Minpunten Tam Coc en Bich Dong

 • Wat lastiger bereikbaar dan bijvoorbeeld Ninh Binh
Ultieme tip: Lokale boot tochten
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Wát een omgeving! (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Kim Lenders op 18 november 2018

Mocht je Vietnam bezoeken, wat zeker een aanrader is, dan mag je Tam Coc zeker niet overslaan! Wat een mooie natuur, waar je heerlijk zelf doorheen kunt fietsen of met een bootje kunt varen! Je kunt hier zeker een paar dagen vertoeven

8,3
10 Algemene ervaring
10 Mooi
8 Bereikbaarheid
5 Wildlife

Pluspunten Tam Coc en Bich Dong

 • lieve locals
Ultieme tip: In September is nog alles groen, die periode is dus zeker een aanrader!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Adembenemende natuur (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Eva Mulder op 13 november 2018

In Tam Coc was ik eigenlijk om een dag te overbruggen voordat ik verder Vietnam in ging. Ik werd blij verrast met de geweldige natuur die het kleine plaatsje te bieden had. Op een scooter verken je de mooiste plekken!

8,8
9 Algemene ervaring
10 Mooi
9 Bereikbaarheid
7 Wildlife

Pluspunten Tam Coc en Bich Dong

 • de natuur
 • de omgeving
 • de mensen
Ultieme tip: Een boot tripje langs de grotten is echt prachtig!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Fietstocht in Tam Coc (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Stefanie Lucas op 13 november 2017

Fantastische ervaring. Prachtige natuur ongerepte natuur. Het stadje waar de fietsen worden opgehaald is redelijk bekend onder backpackers. Echter vanaf je de tour start zal je amper toeristen tegenkomen. De natuur is hier echt nog ongerept.

8,5
9 Algemene ervaring
10 Mooi
9 Bereikbaarheid
6 Wildlife

Pluspunten Tam Coc en Bich Dong

 • Authentiek
 • prachtige natuur

Minpunten Tam Coc en Bich Dong

 • Stadje waar fiets wordt opgehaald redelijk bekend onder backpackers
Ultieme tip: Bezoek de streek zeker per fiets, de omgeving leent zich er perfect toe. Ook de verborgen tempel is een pareltje.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Tam Coc - Ha Long Bay op het vasteland

Review geschreven door Merel de Bruijn op 13 april 2016

Tam Coc wordt ook wel eens de Ha Long Bay op het vasteland genoemd. En die vergelijking gaat goed op. De gehele omgeving van Tam Coc is mooi en interessant, maar de boottocht over de Ngo Dong rivier is toch wel het hoogtepunt in de regio. Met een kleine kano vaar je over de rivier langs rijstvelden, imposante en groene karstgergen en onder kleine grotten door. Voor mijn gevoel is Tam Coc ook niet echt ontdekt door het massatoerisme wat het nog meer bijzonder maakt.

Vlakbij vind je ook de Drakenberg. Het is een flinke klim omhoog maar eenmaal bovenop heb je een magnifiek uitzicht waardoor je die honderden traptreden zo vergeten bent. Bovenop de berg staat een kleine pagode van waaruit je een prachtig uitzicht over de omgeving hebt.

Enkele kilometers verderop ligt de Bich Dong pagode die je eigenlijk ook niet mag overslaan als je er bent. Maar net zo bijzonder is Hua Lu, de oude keizerlijke hoofdstad van Vietnam. Hier staan nog enkele oude tempels en paleizen gebouwd door de Dinh en de Le-Dynastieën rond het jaar 1000. Wanneer je hier rond loopt vóél je de rijke geschiedenis als het ware.

Mijn tip is om in Tam Coc te overnachten. Vanuit Ninh Binh (de grote naastgelegen stad) is het ook goed te bereiken, maar de stad zelf heeft maar weinig te bieden en is vrij sfeerloos in vergelijking met Tam Coc. Alle bezienswaardigheden kan je in een dag doen met een tour. Maar het is net zo leuk om zelf een fiets of een scooter te huren en alles op eigen houtje te ontdekken.

7,8
8 Algemene ervaring
8 Mooi
7 Bereikbaarheid
8 Wildlife

Pluspunten Tam Coc en Bich Dong

 • Prachtige omgeving
 • Veel cultuur en geschiedenis
 • Nog niet zo toeristisch als de rest van Vietnam

Minpunten Tam Coc en Bich Dong

 • Aanbod in accomodaties is niet heel groot
 • Het eten is er niet spectaculair zoals je normaal wel verwacht in Vietnam
Ultieme tip: Doe de boottour in de ochtend, 's middags is het er heel erg druk en ga naar de Drakenberg voor de zonsondergang.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors