Lang Son

Lang Son

door Rough Guide

Voor de meeste mensen is Lang Son niet meer dan een plek om te eten of te overnachten op hun reis door het noordoosten of onderweg naar China, achttien kilometer verder noordwaarts. En nu er een snelle weg tussen Lang Son en Hanoi ligt, is er nog minder reden om te blijven hangen. Toch heeft het omliggende landschap met zijn blootliggende steenlagen een bepaalde charme.

Stadstatus

Lang Son heeft een stadsstatus en doet gewichtig aan. Dat de economie bloeit, blijkt uit de bouwactiviteiten overal in de stad. Bezienswaardigheden zijn schaars, eigenlijk alleen de Ky Lua-markt, de Den Ky Cung-tempel, de grotten van Tam Thanh en Nhi Thanh, en enkele koloniale huizen in de oude stad ten zuiden van de rivier. Verder worden er geen toeristische attracties in de buurt vermeld, maar het gebied rond de berg Mau Son is een prima wandelgebied.

ZELF NAAR Vietnam?

Bekijk alle 107 reizen naar Vietnam

Voor wie het aandurft: in Lang Son begint een achterafweg (Hoofdweg 4B) die honderd kilometer dwars door verlaten land naar Tien Yen aan de oostkust gaat, een mogelijke route naar (of vanaf) Halong Bay.

Ky Lua-markt

Lang Son wordt in tweeën verdeeld door de rivier de Ky Cung. Het gros van de gebouwen ligt aan de noordkant van de Ky Lua-brug en de rest aan de zuidzijde. Op Tran Dang Ninh, zoals Hoofdweg 1 in de stad wordt genoemd, vind je de hoofdattractie van de stad, de levendige Ky Lua-markt.

De markt is vooral 's ochtends vroeg een bezoekje waard wanneer de vrouwen van de Tay, Nung en Dao zaken komen doen. Vanaf de markt is het een kilometer heuvelafwaarts naar de tempel Den Ky Cung (dag. 6-18.30 uur, gratis), verscholen onder de brug op de noordoever.

Den Ky Cung tempel

De tempel is 500 jaar geleden gesticht en gewijd aan Quan Tuan Tranh, een officier van de grenswacht die volgens de overlevering in een veldslag honderden Chinezen zou hebben gedood voordat hij zelf sneuvelde. Op een foto van oom Ho tijdens zijn bezoek aan Lang Son in 1960 na is er binnen niet veel te zien. Bij Den Ky Cung ga je de zijweg van de hoofdweg in.

Na 500 meter kom je langs een bocht in de rivier bij het nieuwe gebouw van drie verdiepingen van de Dong Kinh-markt, een tempel van Chinese kitsch, waar verlichte boeddha's voor een poster van de Huangguoshu, China's hoogste watervallen, zitten. De brede boulevards ten zuiden van de brug zijn ook een nadere verkenning waard. De sfeer is er minder hectisch dan in het centrum en in de achterafstraatjes staan interessante gebouwen uit de koloniale tijd.

Nhi Thanh-grot

Als het weer goed is en je hebt tijd over, neem dan de Da Tuong in het zuidwesten van de stad. Die leidt je langs de resten van een oude muur naar een karstdoolhof. Ook een bezoekje waard zijn de nabijgelegen grotten (dag. 6-18 uur, 5000 dong per grot). Om er te komen loop je naar de kruising op zo'n honderd meter na het Hoang Son Hai (zie boven), waar je linksaf gaat.

Na tweehonderd meter ben je bij de Nhi Thanh-grot. De grot volgt de loop van de ondergrondse rivier Ngoc Tuyen. Voor de poelen en kleurige lichteffecten van de Tam Thanh-grot loop je bij de kruising 200 meter rechtdoor. Achter het kaartjesloket, 150 meter verder, loopt een trap naar de top van een rots en een kitscherige tuin vol stieren en herten. De beesten zijn nep, maar het uitzicht over de stad is geweldig.

Reizen Vietnam

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

China kenner
Sponsors