Bac Ha Jouw vakantie naar Azië begint hier!

Bac Ha

door Rough Guide

Bac Ha, een stadje in een hooggelegen dal veertig kilometer ten noordwesten van Hoofdweg 7, is een populaire bestemming vanuit Sapa. In het stadje zelf is weinig te zien, behalve op zondag, wanneer groepen Tay, Dao, Nung, Giay en Bloemen-Hmong naar de levendige markt komen.

Minder toeristisch

Bac Ha, op 1.200 meter boven de zeespiegel, is niet zo spectaculair als Sapa op 1.600 meter, maar wel pittoresk, met ronde bergtoppen die door de mist heen prikken. Het is ook lang niet zo toeristisch en het oogt veel meer als een alledaagse, bedrijvige plattelandsgemeente dan als een vakantieoord in de bergen.

ZELF NAAR Bac Ha?

Bekijk alle 5 reizen naar Bac Ha

Als je op eigen gelegenheid reist, loont het de moeite om een heel weekend in Bac Ha door te brengen. Dan ben je ook in de gelegenheid om de sfeer van de kleurrijke boerenmarkt van Can Cau op zaterdag op te snuiven. Bac Ha is ook een goede uitvalsbasis voor bezoeken aan de omliggende Hmongdorpen Ban Pho en Coc Ly.

Zondagmarkt

Bac Ha vormt een schril contrast met Sa Pa: veel meer toeristische faciliteiten dan enkele pho- en bia hoi-kraampjes zijn er niet. De zondagmarkt, de enige bezienswaardigheid van betekenis, begint tussen 8 en 10 uur langzaam vol te lopen en daarna is het tot de lunch een bonte kleurenmassa, voornamelijk door de ongelooflijk mooi geklede Bloemen-Hmongvrouwen die op zoek zijn naar accessoires voor hun kledij. Het geheel wordt gecompleteerd door een omvangrijke veemarkt, groente- en vleesstalletjes, wijnverkopers en verkopers van boerenwerktuigen.

Wanneer rond vijven de etnische groepen naar hun dorpen terugkeren, is de stad niet meer wat hij die dag geweest is. Nu Sa Pa verzadigd raakt met toeristen die op zoek zijn naar een authentieke ervaring, tracht Bac Ha het succes van Sa Pa te evenaren door zijn eigen toerisme-industrie op te zetten rond de boerenmarkten in de omgeving. Vooralsnog ontbreekt daarvoor de infrastructuur, wat in veel opzichten ook weer de charme is van Bac Ha.

Extravagant Vua Meo

Aan de noordkant van de stad, aan de linkerkant van de hoofdweg, staat het extravagante Vua Meo, 'Huis van de Catkoning'. Een gebouw van twee verdiepingen in bruidstaartstijl rond een binnenplaats.

Het is in 1924 door de Fransen gebouwd als paleis voor de Hmongleider Vuong Chiz Sinh, die ze hadden geïnstalleerd als de plaatselijke 'koning'. Meo, of 'Cat' in het Vietnamees, is een oud scheldwoord voor de Hmong. In het gebouw is nu het Volkscomité gevestigd, maar de binnenplaats is open voor publiek.

Reizen Bac Ha

Meer Bac Ha

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

China kenner
Sponsors