Da Nang

Da Nang

door Rough Guide

Het aan een grote, beschutte baai gelegen Da Nang is de voornaamste haven en de op twee na grootste stad van Midden-Vietnam. In de zestiende en zeventiende eeuw weken handelsschepen vaak uit naar de Da Nang-baai en wachtten tot ze in het nabijgelegen Hoi An konden lossen. Totdat de haven van Hoi An dichtslibde en Da Nang uitgroeide tot een grote, zelfstandige haven.

Luchtmachtbasis

Na 1802, toen Hue de hoofdstad van Vietnam werd, diende Da Nang vanzelf als het punt van aankomst van buitenlandse delegaties die het koninklijk hof aandeden. De echte stimulans voor de groei van de stad kwam echter in de Vietnamoorlog, toen op de nabijgelegen luchtmachtbasis de grootste concentratie Amerikaans militair personeel in Zuid-Vietnam zat.

ZELF NAAR Da Nang?

Bekijk alle 9 reizen naar Da Nang

Franse invloeden

Als je nu door het centrum van Da Nang loopt, valt je toch eerder de vroegere Franse aanwezigheid op, door de lommerrijke boulevards en de koloniale gebouwen aan de promenade langs de rivier. Gelet op de omvang van de stad, zo'n 750.000 inwoners, op zijn geschiedenis en het feit dat het een belangrijk knooppunt van lucht-, weg- en treinverbindingen is, is Da Nang een verrassend vriendelijke plaats.

Mooie stranden

Hoewel de stad weinig bezienswaardigs heeft behalve het Chammuseum met zijn unieke collectie Chamsculptuur, is het een goed startpunt om dit kustgedeelte te verkennen. Een paar van de mooiste stranden van Vietnam liggen op slechts enkele kilometers.

Het gerekte ovaal van Da Nang beslaat een kleine landtong die in de zuidelijke kromming van de Da Nang-baai uitsteekt. De stad is naar het oosten gekeerd, met als front Bach Dang en de rivier de Han. Aan de overkant van de rivier schermt het smalle schiereiland Son Tra de stad af van de Zuid-Chinese Zee.

Schaakbord straten

De straten zijn grofweg volgens een schaakbordpatroon aangelegd, doorsneden door twee hoofdverkeerswegen: Le Duan en Le Loi-Phan Chu Trinh. Hung Vuong en omliggende straten vormen het commerciële hart van Da Nang, ze lopen tussen de twee centrale markten door: de expansieve, benauwende Cho Con in het westen en de ordelijke Cho Han bij de rivier.

Twee blokken ten zuiden van de Hanmarkt, voorbij de zalmkleurige kathedraal, is het koloniale Da Nang vertegenwoordigd door een paar huizen van hout en stucwerk aan het oosteinde van Tran Quoc Toan. Wil je naar het Chammuseum, dan loop je in de richting van de rivier, slaat rechtsaf en volg Bach Dang 750 meter. Of ga naar links en loop noordwaarts langs een aantal gerestaureerde bestuursgebouwen uit de Franse tijd. In sommige daarvan zitten nu volkscomités en hotels.

Reizen Da Nang

Meer Da Nang

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors