Yok Don National Park

Yok Don National Park

door Katja Keuchenius

Vanuit je houten hutje hoor je bij het krieken van de dag de oerwoudgeluiden aanzwellen. Het bos ontwaakt. Streepjes zonlicht vallen tussen de kieren door op de vloer. Kleine spinnetjes zoeken de donkere hoekjes op. Je bevindt je te midden van het Yok Don National Park in het zuidoosten van Vietnam.

Yok Don is het grootste nationaal park van Vietnam. Je kunt er olifantenraces bijwonen georganiseerd door het M'Nong volk, de reuzenibis bewonderen of de Serepok rivier af kajakken.

ZELF NAAR Vietnam?

Bekijk alle 104 reizen naar Vietnam

Serepok rivier

Het park strekt zich kilometers ver uit. Ruim 115 duizend hectare bos. Het is er licht en droog. In de winter verliezen de meeste bomen zelfs hun blad. Tussen de bosgedeeltes liggen open grasvlaktes.

In 1991 zette Vietnam het park af om een groot stuk laagland bos te beschermen. Later werden de grenzen uitgebreid.

Een belangrijke ader van het park is de Serepok rivier. Deze afsplitsing van de Mekong rivier houdt de grote zoogdierpopulaties in stand.

Reuzenibis

Er leven vooral apen, herten en slangen in het oerwoud. Ook veel beschermde diersoorten als olifanten, tijgers, luipaarden en de ernstig bedreigde reuzenibis vinden er hun toevlucht. Er leven ongeveer 65 verschillende soorten zoogdieren in het woud.

Je zakt de rivier af in een kajak. Het bruine water is soms behoorlijk wild. Hier en daar overspant een rammelige loopbrug het water.

De Ede en M'nong volken

Zo'n zeventien volken huizen in het Yok Don park. De bekendste zijn de Ede en de M'nong. Deze stammen zijn matrilineair: kinderen krijgen de naam van hun moeder en vrouwen hebben het heft in handen. De M'nong en de Ede krijgen dan ook graag dochters.

De M'nong en de Ede leven nog vrij traditioneel. Ze leven grotendeels van de jacht.

De bewoners van Yok Don verdienen hun geld voornamelijk met het verbouwen van rijst, cashewnoten en mango's. Ook houden ze varkens, kippen en runderen. Verder vissen ze veel en jagen ze vooral op schildpadden en hagedissen.

Olifantenvangers

De M'nong zijn bovendien uitstekende wilde olifantenvangers. Zij houden olifanten om hun natuurlijke spierkracht te kunnen gebruiken als pick-up, heftruck, pakezel en tractor.

Al eeuwenlang zijn olifanten in hun dagelijks leven geïntegreerd. Ze dragen hout, ruimen de omgeving en tillen zware voorwerpen.

De meningen verschillen over hoe diervriendelijk de M'nong hierbij te werk gaan. Zij vangen alleen babyolifanten en doen daarbij de ouders fysiek geen kwaad. Maar bij het trainen van de jonge olifanten slaan zij hun eventuele recalcitrantie met harde hand neer.

Olifantenraces aan de grens met Cambodja

Tegenwoordig organiseren de M'nong voor toeristen verschillende programma's. Zoals olifantenraces en trektochten door het woud. De olifanten wandelen met plezier door het koele water van de Serepok rivier.

Het Yok Don park is plat. De vlakte ligt op ongeveer 200 meter hoogte en grenst aan een beschermd natuurgebied Mondulkiri van Cambodja. Enkele lage heuvels brengen wat reliëf aan in het park. Bergen zijn er niet. De hoogste top is de Mount Yok Don van 482 meter.

Wat is er te doen in Yok Don National Park?

  • Yok Don National Park biedt verschillende eco-tours aan. Op deze manier reis je op een verantwoorde manier door het gebied.
  • Bij het hoofdkwartier van het park zijn meerdere mogelijkheden om te overnachten. Dit is sowieso een goed beginpunt voor je verblijf in het park.
  • Ga met een kajak de Serepok rivier af. De stromingen zullen je op sommige plekken verbazen! Vanaf het water heb je bovendien een leuk uitzicht op het park.
  • Het klinkt misschien zielig. Maar in het Yok Don park kun je olifantenraces bijwonen. Beslis zelf maar.
  • De reuzenibis komt niet op veel plekken voor maar wel in het Yok Don National Park. Ga met een gids op reis en vraag hem extra op het dier te letten. Misschien vang je wel een glimp op!

Reizen Vietnam

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors