Vientiane
7,4
7,0 Algemene ervaring
7,0 Beziens­waardigheden
7,0 Locals
7,0 Restaurants
9,0 Veiligheid
- Stranden

Vientiane

door Lana Leach

Vientiane is geen spectaculaire of spannende stad. Er is relatief weinig te zien of te doen. Wel is het leven er heerlijk relaxed met een koude Beer Lao in de hand. En er is de Wat Si Saket tempel.

Vientiane is de kleinste hoofdstad van Zuidoost-Azië. Je ziet dit terug in de ontspannen sfeer. Zeker als je het bestuurscentrum van Laos vergelijkt met hoofdsteden als Bangkok of Ho Chi Minh City.

ZELF NAAR Vientiane?

Bekijk alle 31 reizen naar Vientiane

De wegen in Vientiane zijn stoffig en breed en de oude, koloniale huizen kunnen wel een opknapbeurt gebruiken. De slaperige stad ligt aan een bocht van de Mekong rivier en is voor veel reizigers het startpunt van hun reis door Laos.

Beer Lao

Je doet er goed aan je het ritme van Vietntiane eigen te maken. Je verkent de stad dus te voet of per fiets. Neem wel een kaart mee, want goede bewegwijzering ontbreekt.

Twee dagen is voldoende om de stad goed te ervaren. Bezoek twee attracties per dag, relax in één van de vele eettentjes en vergeet niet een Beer Lao te drinken, dat bekend staat als het beste biertje van heel Azië.

Wat Si Saket

Veel is er niet te zien in Vientiane. Slechts een paar tempels en restaurants zijn de moeite waard. Het centrum bestaat uit drie brede lanen, die parallel lopen aan de Mekong. Langs deze rivier loopt een soort boulevard met uitstekende restaurantjes met mooie uitzichten over het water.

De mooiste tempel van de stad is de Wat Si Saket. De tempel stamt uit het jaar 1818 en is de oudste tempel van de stad én de enige die de verwoesting van Vientiane in 1828 door de Siamezen (nu de Thai) heeft overleefd. De Siamezen vonden de tempel simpelweg te mooi om kapot te maken.

Bangkok stijl

Wellicht deed de Wat Si Saket hen aan hun eigen tempels denken, want de mooiste tempel van Vientiane is gebouwd in oude Bangkok stijl.

Bijzonder zijn de duizenden nissen, waarin Boeddhabeelden zijn geplaatst. De beelden stammen uit de zestiende tot negtiende eeuw en zijn van verschillende materialen gemaakt.

Pha Tat Luang

In Vientiane staat niet alleen het mooiste, maar ook het belangrijkste religieuze gebouw van het land: Pha Tat Luang. Deze gigantische, gouden stoepa is omringd door een klooster en vele kleinere stoepa's. Het is het belangrijkste nationale monument.

Het stralende middelpunt van religieus Vientiane staat symbool voor de boeddhistische religie en de Laotiaanse onafhankelijkheid. De bouw begon in het jaar 1566. Door de eeuwen heen is de stoepa meerdere malen verbouwd.

Uitzicht van de Patuxai

Vientiane kent ook zijn eigen Arc de Triomphe, de Patuxai. De overwinningsboog is in de jaren zestig opgebouwd met cement dat door de Amerikanen werd gedoneerd. De boog dient als aandenken aan de oorlogsslachtoffers.

Velen vinden de Patuxai, door de locals Anusawali genoemd, foeilelijk. Ze noemen het ook wel een verticale startbaan. Toch is het uitzicht over de stad en de Mekong vanaf de bovenste verdieping de moeite waard.

Wat is er te doen in Vientiane?

 • Wat Si Saket is de oudste tempel van de stad én de enige die de verwoesting van Vientiane in 1828 door de Siamezen (nu de Thai) heeft overleefd. Thaise bouwstijl.
 • Eén keer per maand komen de lokale monniken naar het Sangha College om met toeristen te praten.
 • Ontspan op één van de ligkussens, bestel een Beer Lao aan de rivier en eet een noodlesoepje.
 • Leer in het Lao National Museum alles over de turbulente geschiedenis van het land.
 • Slenter door de straten langs de rivier en bekijk de overblijfselen van het Franse koloniale tijdperk: oude kerken en sjieke huizen sieren het moderne straatbeeld nog altijd.

Reizen Vientiane

Meer Vientiane

Reviews Vientiane

Laos een kleurrijk land vol verrassingen (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Minke Koolmees op 09 december 2017

Vientiane is een zeer vriendelijke stad in Laos. Patuxai is zeer de moeite waard om te bezoeken. Pha That Luang is ook zeer de moeite om te bezoeken, hier kan je gerust een halve dag rondkijken. De dag in Vientiane zou ik zeker afsluiten met een bezoek aan de Night market. In tegenstelling met Luang Prabang is deze Night market een echte markt waar alles te koop is.

Ultieme tip: Neem een hotel dichtbij de night market, daar zijn ook de beste restaurants en cafés.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen

Een gouden t(r)ip! (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Willem van Rooij op 05 november 2017

Tijdens onze 15-daagse rondreis door Laos, een van de landen van de Gouden Driehoek, bezochten we ook de hoofdstad Vientiane. Een relatief drukke stad in het anders zo rustige Laos. De stad is niet groot en daardoor lekker overzichtelijk. Bezoek de ochtendmarkt en wandel terug via het prachtige Wat Sisaket, het presidentiele paleis en de groene stoepa van That Dam. Allemaal binnen loopafstand! Qua restaurant kunnen we nog Lao Kitchen aanbevelen. Probeer bijvoorbeeld Herb Phan Miang als voorgerecht. Een mix van citroengras, sjaloten en gember dat je samen met enkele pinda's in een wild betelpeperblad (sirih) stopt. Erg lekker en verder nergens op de kaart gezien! Struin 's-avonds door de vele straatjes richting de Mekong en breng een bezoek aan de avondmarkt voor een mooi souvenier. Flaneer je verder van de avondmarkt af langs de rivier richting het westen (bijvoorbeeld naar de Highland bar) dan staat je wellicht dezelfde prachtige zonsondergang te wachten. We beloven geen gouden bergen, maar met een beetje geluk wel een zonsondergang van puur goud!

Pluspunten Vientiane

 • Kleinschalig
 • overzichtelijk
 • gezellig
 • rustig

Minpunten Vientiane

 • Klein
 • snel uitgekeken
 • beperkt
Ultieme tip: Restaurant Lao Kitchen
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Werelds dorpje (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Robyn Tacq op 29 januari 2017

Vientiane is misschien wel de dorpste hoofdstad van de wereld.. Overal kleine winkeltje en bakkerijtjes. heel gemoedelijk en tussen al deze dorpse taferelen liggen hele mooie decoreerde tempels. Ook de 'ARC' is een bezoekje waard!

7,4
7 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
7 Locals
7 Restaurants
9 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Vientiane

 • Gemoedelijk

Minpunten Vientiane

 • Soms beetje saai
Ultieme tip: Huur een fiets en rij door deze dorpse hoofdstad.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Israël kenner
Sponsors