Plain of Jars

Plain of Jars

door Lana Leach

Een van de grootste mysteries van Zuidoost-Azië ligt in het noorden van Laos: de Plain of Jars. In de buurt van Phonsavan, de hoofdstad van de provincie Xhieng Khuang, ligt een groen heuvelachtig gebied. Op de verschillende vlaktes zijn honderden stenen kruiken en potten, ofwel jars, gevonden. Vermoedelijk zijn de potten tussen de 2.000 en 3.000 jaar oud.

Mysterieuze potten

De potten hebben een gewicht van gemiddeld zeshonderd kilo. Absolute uitblinker is echter een joekel van drie meter hoog, met een gewicht van ruim zesduizend kilo!

ZELF NAAR Plain of Jars?

Bekijk alle 4 reizen naar Plain of Jars

De potten zijn gehouwen uit solide rotsblokken die niet in de omgeving voorkomen. Soortgelijke potten zijn ook sporadisch in China en op Sumatra in Indonesië gevonden.

Er bestaan talloze theorieën en legendes over het ontstaan van de jars. Maar archeologen en historici weten nog altijd niet door wie de potten zijn gemaakt. Waarom en hoe is ook tot op de dag van vandaag een raadsel.

Legende

Volgens één Laotiaanse legende zou er op de vlaktes van de jars ooit een wedstrijd zijn geweest tussen de reuzen die in de omgeving woonden.

Er gaat ook een verhaal dat een vroegere koning een lange strijd tegen een onbekende vijand voerde. De kruiken gebruikte hij om rijstewijn in te brouwen en te bewaren, zodat hij zijn uiteindelijke overwinning groots zou kunnen vieren.

Wetenschappers vermoeden dat de potten dienden als urn of grafsteen, maar het kunnen ook opslagplaatsen voor eten zijn geweest. Er is een grote kans dat de potten gemaakt zijn door een oude bevolkinggroep, de Mon-Khmer.

Vietnamoorlog

Jammer genoeg zijn veel potten beschadigd geraakt. In de jaren vijftig, zestig en zeventig werd op de Plain of Jars de Secret War uitgevochten.

Zoals de naam al doet vermoeden is over deze oorlog weinig bekend. De oorlog was zelfs zo geheim dat de naam 'Laos' op geen enkel officieel communicatiestuk vermeld werd.

Maar één ding staat vast: Laos dreigde na de Franse overheersing, net als buurland Vietnam, communistisch te worden. Dat wilden de Amerikanen koste wat het kost voorkomen.

UXO

Hoewel Laos tijdens de Vietnamoorlog officieel neutraal was, hebben zowel de Vietcong als de Verenigde Staten het land volledig plat gebombardeerd. Laos is, gekeken naar het aantal inwoners, zelfs het meest gebombardeerde land ter wereld.

Deze vreselijke geschiedenis wordt onmiddellijk duidelijk als je de Plain of Jars bezoekt. In de omgeving liggen nog duizenden bommen, ook wel UXO genoemd - unexploded ordenance.

Op de Plain of Jars loop je om de bomkraters en loopgraven heen. Alles is er vrijgemaakt en je kunt de oeroude meesterwerken in hun bizarre omgeving veilig verkennen.

Wat is er te doen bij de Plain of Jars?

  • Bekijk de overblijfselen van de meest gebombardeerde plaats ter wereld.
  • Verbaas je over de stenen potten die 2000 tot 3000 jaar oud zijn en tot 6000 kilo. Hoe komen ze daar?
  • Bezoek de grotten Tham Piu Cave en Tham Xang Caves waar duizenden mensen zich schuilhielden.
  • Ga picknicken bij een favoriete plek van de locals: Nong Tang Lake.
  • Overdenk de gruwelijkheden van de Vietnamoorlog bij één van de War Memorials. De gedenkplaatsen liggen vaak boven op de heuvels, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt.

Reizen Plain of Jars

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Dubai kenner
Sponsors