Pakbeng

Pakbeng

door Rough Guide

De bedrijvige rivierhaven Pakbeng ligt halverwege tussen Huay Xai en Luang Prabang en is op dat 300 kilometer lange traject de enige flinke stad aan de rivier. Omdat heua sa na het donker niet over de Mekong varen, is het onvermijdelijk dat je hier overnacht als je deze kant op reist. Je krijgt dan meteen een indruk van het binnenland van Laos, compleet met bergstammen en rustieke accommodatie.

Cultuurshock

Als je aan het eind van een lange dag van de boot af strompelt, is de bouwvallige nederzetting van houtafval, golfplaten en handgeschilderde borden in het havengebied misschien een beetje een cultuurshok. Pakbeng is voor veel reizigers de eerste overnachtingsplaats in Laos en velen vragen zich af waar ze aan begonnen zijn.

ZELF NAAR Pakbeng?

Bekijk alle 3 reizen naar Pakbeng

Maak je geen zorgen: Pakbeng is alleen representatief voor de afgelegen noordelijke gebieden, en als je de ochtendboot niet mist, zit je voor je het weet aan de koffie in Luang Prabang.

Herenhuizen

Hoewel de eerste indruk van Pakbeng over het algemeen niet zo gunstig is, is het eigenlijk een heel interessante plaats. De stad was ooit extreem arm, maar groeit nu snel en er worden zelfs een paar grote herenhuizen gebouwd. Dat het nu beter gaat, komt doordat de stad een belangrijke handelspost is.

Thaise goederen worden vanuit Huay Xai via de rivier aangevoerd en van hieruit verder het binnenland in getransporteerd. Het toerisme is ook een grote zegen voor de stad. De heua sa alleen al spuwen elke dag honderden hongerige backpackers uit.

Wats

Omdat de meeste toeristen per heua sa naar Pakbeng gaan, en dus laat arriveren en vroeg vertrekken, denken veel mensen dat het gebied rond de steiger Pakbeng is. De eigenlijke stad ligt echter achter de heuvel en strekt zich ruim een kilometer uit langs de hoofdweg die eerst de Mekong volgt en dan naar het noorden afbuigt, naar Muang Beng en Oudomxai.

De stad is een rondwandeling waard en heeft een paar mooie wats die op de Mekong uitkijken. In de oude stad vind je geen overnachtings- of eetgelegenheden, maar wel een paar noedelwinkels en stalletjes waar je worst en kleefrijst kunt kopen.

Markt

De kleine markt ligt aan het noordeinde van de weg, langs de steiger net voorbij Donevilasak, waar de weg een scherpe bocht naar rechts maakt in de richting van de eigenlijke stad. Er gebeurt weinig, maar toch is de markt een bezoekje waard, en er staan enkele fõe-stalletjes.

De dagelijkse markt wordt bezocht door Hmong-vrouwen en -kinderen, maar de traditionele klederdracht is blijkbaar uit de mode bij de Hmong uit deze streek. Als je de stad verlaat, kom je in beide richtingen algauw bij heel arme traditionele dorpen, waar je meteen in het middelpunt van de aandacht staat.

Reizen Pakbeng

Meer Pakbeng

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Dubai kenner
Sponsors