Muang Khoun (oud Xieng Khuang)

Muang Khoun (oud Xieng Khuang)

door Rough Guide

Muang Khoun, het oude Xieng Khuang, 35 kilometer ten zuidoosten van Phonsavan, was ooit de zetel van het kleine koninkrijk Xieng Khuang, dat in de zestiende eeuw bekendstond om zijn 62 weelderige stoepa's.

De bloedige invasies van Thaise en Vietnamese soldaten, plunderingen door Chinese bandieten in de negentiende eeuw en de bommenregen tijdens de Tweede Indochinese Oorlog hebben niets overgelaten van de prachtige tempels in deze stad. De stad werd verlaten en een eeuwenlange geschiedenis was ten einde.

ZELF NAAR Laos?

Bekijk alle 33 reizen naar Laos

Xieng Khuang

Het enige wat over is van de oude glorie van het koninkrijk is een sierlijk boeddhabeeld. Het torent boven de resten van bakstenen zuilen uit bij de Wat Phia Wat, en de That Dam, die beide de littekens dragen van het einde van de rijke geschiedenis van Xieng Khuang.

Hoewel de stad werd herbouwd en een nieuwe naam kreeg, kan hij niet tippen aan Phonsavan. Omdat er weinig voorzieningen zijn - je vindt een paar fõe-winkels rond de markt, maar geen hotel - kun je het best een dagtrip naar Muang Khoun maken.

Muang Khoun

Langs de weg vanuit Phonsavan duikt in de schaduw van de torenhoge That Dam een lange rij lage houten winkelwoningen op. Dat is Muang Khoun. Een pad langs de markt voert omhoog naar de geblakerde stoepa op de top van de heuvel.

Dwars door de voet van de stoepa loopt een tunnel, gemaakt door gelukszoekers die hoopten binnen meer dan een bot van de 'verlichte' te vinden. Een Britse opzichter die in 1884, kort na de invasies door Chinese Haw, in opdracht van de Siamese koning door het gebied reisde, vermoedde dat bandieten de stoepa hadden geplunderd en ervandoor waren gegaan met goud.

Als je voorbij de markt de hoofdweg blijft volgen, kom je langs de ruïne van een villa, het enige gebouw dat eraan herinnert dat deze stad ooit een gematigde Franse buitenpost was, met okerkleurige villa's en winkelwoningen.

Tempelbouwkunst

Daarna kom je bij de ruïne van de zestiende-eeuwse Wat Phia. Bakstenen zuilen reiken naar de hemel rondom een zittende boeddha van imposante omvang, slechts een flauwe afspiegeling van de tempelbouwkunst waar de stad beroemd om was.

Het saaie bouwwerk dat het dichtst bij de markt staat, de Wat Siphoum, is van later datum. Deze doet in bijna niets meer denken aan de oude ontwerpen waar de kloosters van de stad bekend om stonden en toont aan hoeveel er van de cultuur van Xieng Khuang verloren is gegaan.

Reizen Laos

Foto's & video's Muang Khoun (oud Xieng Khuang)

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Taiwan kenner
Sponsors