Phonsavan

Phonsavan

door Rough Guide

Phonsavan is de hoofdstad van de provincie Xhieng Khuang. Het is geleidelijk de belangrijkste stad op de Plain of Jars, Vlakte der Kruiken, geworden sinds de streek tijdens de Tweede Indochinese Oorlog geheel werd verwoest. Men zag het bezit van de strategische vlakte als de sleutel tot de heerschappij over Laos.

De bomhulzen die in de hal van menig pension te zien zijn, weerspiegelen op grimmige wijze het tragische verleden van de streek.

ZELF NAAR Phonsavan?

Bekijk alle 2 reizen naar Phonsavan

Herstellende stad

De nieuwe communistische regering riep Phonsavan uit tot provinciestad en parkeerde de verzameling Sovjet-gevechtsvliegtuigen van Laos daar vlakbij, om te laten zien wie de strijd om dit zwaar bevochten gebied gewonnen heeft.

Phonsavan werd na tientallen jaren van strijd haastig herbouwd en begint zich pas nu, 35 jaar later, economisch te herstellen, grotendeels dankzij de internationale belangstelling voor de beroemde kruikenvlaktes.

Kruikenvlaktes

Het toerisme heeft de stad nieuw leven ingeblazen: bommen op de Plain of Jars zijn opgeruimd en de kruik van Khoun Cheuam, de grootste in het gebied, is op toeristische posters in het hele land te zien.

Hoewel de meeste toeristen alleen voor de kruiken komen, bezit de vlakte van Xhyieng Khuang een grote natuurlijke schoonheid en zijn de achterafwegen en dorpen het verkennen waard.

De stad

Het oorspronkelijke Phonsavan werd, net als elke andere stad op deze vlakte, weggevaagd tijdens de oorlog. De huidige stad is een moderne reconstructie zonder enig karakter. Er is eigenlijk niets bijzonders te zien, maar de stad is wel mooi ruim opgezet en strekt zich een eind ten zuiden van Route 7 uit.

Als we afgaan op de lengte en breedte van de lege boulevards, heeft de lokale overheid grote plannen voor deze kleine stad, maar dan moet er nog heel wat gebeuren. Het hoogtepunt is de kleine markt met verse eetwaren achter het postkantoor.

Het grote gevarieerde aanbod maakt duidelijk hoezeer het leven van de bevolking is verbeterd sinds de regering van de communistische economie is afgestapt. Zoals op de meeste markten in Laos kun je hier prima terecht voor een snelle goedkope lunch of voor een voorraadje fruit en snacks voor een lange busreis.

UXO's

Na een bezoek aan de Plain of Jars moet je beslist even stoppen bij de Mines Advisory Group, dat belangrijk werk doet. Ze maken niet alleen UXO's, unexploded ordenance, onschadelijk, maar geven onderwijs en informeren de plaatselijke bevolking, vooral boeren en mensen die in de schroothandel werkzaam zijn.

Een kleine expositie maakt duidelijk wat voor werk ze doen en foto's tonen op levendige wijze hoe gevaarlijk UXO's zijn voor de plaatselijke bevolking. Elke avond worden gratis films vertoond. Dit is een geweldige kans om meer te weten te komen over UXO's en het werk dat MAG verricht.

Reizen Phonsavan

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Taiwan kenner
Sponsors