Huay Xai
8,8
10,0 Algemene ervaring
10,0 Beziens­waardigheden
10,0 Locals
8,0 Restaurants
6,0 Veiligheid
- Stranden

Huay Xai

door Rough Guide

Houay Xai, ingeklemd tussen de Mekong en een bergketen, is voor veel toeristen de eerste kennismaking met Laos. Ze hoeven vanuit Thailand alleen de rivier maar over te steken.

Huay Xai was lange tijd een belangrijke plaats voor Chinese handelaren uit Yunnan. Zij deden de stad aan op weg naar Chiang Mai, met hun karavaan pakpony's, beladen met thee, zijde en opium en nogmaals op de teugweg met hun lading goud, zilver en ivoor.

ZELF NAAR Laos?

Bekijk alle 34 reizen naar Laos

Nu kom je er nog veel Chinese goederen tegen, maar de exotische zijde en opium zijn vervangen door spotgoedkope handgereedschappen en plastic artikelen die met scheepsladingen tegelijk aangevoerd worden.

Wat Chom Khao Manilat

De meeste toeristen haasten zich door Huay Xai heen, snel op weg naar Thailand omdat hun visum bijna verloopt, of ze komen vanuit Chiang Khong en varen meteen per heua sa stroomafwaarts verder. Huay Xai heeft een zekere charme, ook al is het een grensstad. De belangrijkste reden om hier te stoppen is echter de gewaardeerde Gibbon Experience.

De enige echte bezienswaardigheid in Huay Xai is de Wat Chom Khao Manilat, op een heuvel bereikbaar via een trap tegenover de veerbootsteiger. De protserige moderne sim is nauwelijks een rondje eromheen waard, maar ernaast staat een hoog gebouw in Shan-stijl, gemaakt van prachtig verweerd teakhout. Het was oorspronkelijk een sim, maar wordt nu gebruikt als klaslokaal voor novicen.

Stofhuizen

Achter de sim staan een paar heuan pha, letterlijk stofhuizen, waar de eigendommen van overledenen in bewaard worden. Oorspronkelijk waren deze huizen van stof of papier gemaakt van de moerbeiboom, maar tegenwoordig worden ze vaak gemaakt van multiplex, een gebruik dat uniek is voor het noorden van Laos en Thailand. Vanaf de bovenkant van de trap naar het klooster kun je genieten van de zonsondergang.

Er is een traditionele Laotiaanse kruidensauna, beheerd door het Rode Kruis (dag. 16-21 uur, sauna LAK 10.000, massage LAK 35.000), iets ten noorden van de houten brug over de hoofdstraat.

Reizen Laos

Meer Huay Xai

Reviews Huay Xai

Gibbon Experience (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Eva De Biase op 12 december 2016

De Gibbon Experience is een prachtige ervaring. Samen met een groep backpackers maak je een lange rit tot jullie midden in de jungle zijn. Ongelooflijk dat hier, zo ver van de bewoonde wereld, mensen leven. Kinderen die rondrennen en springen, dieren overal en verder geen teken van de moderne wereld. Samen met de groep slaap je in gigantisch hoge boomhutten, wat een uitzicht. Aangezien de boomhutten zo hoog liggen zijn ze enkel bereikbaar via een zipline en wat is dat gaaf! Alle angst voor hoogtevrees uitzetten, want het is de ervaring meer dan waard. De volgende ochtend word je gewekt door een adembenemend geluid van de Gibbons (het beste te omschrijven als het geluid van aliens uit een film!). Na een ontbijtje van de energieke guides is het tijd voor een dag hiken en ziplinen door de prachtige ongerepte jungle. Geniet van de dag, het bijzondere eten, de uitleg van de guides, het uitzicht tijdens het ziplinen en natuurlijk alle bijzondere dieren die je tegen zult komen.

8,8
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
8 Restaurants
6 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Huay Xai

  • De lieve kinderen
  • de energieke guides
  • de prachtige natuur

Minpunten Huay Xai

  • Duur
  • Bij noodgevallen is een ziekenhuis denk ik niet snel bereikbaar
Ultieme tip: Tijdens de Gibbon Experience wordt alles voor je geregeld, echter is bier niet inbegrepen. Toch trek in een biertje (of iets anders), de guides kunnen het voor je regelen!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors