Top 5 leukste activiteiten in Laos

Top 5 leukste activiteiten in Laos

door Tessa Voncken

De Franse overheersing en verschillende oorlogen tekenen de geschiedenis van het boeddhistische Laos. Doordat het land zich ook nog eens tot in de jaren negentig afzonderde van de buitenwereld is het een stuk traditioneler en minder ontwikkeld dan buurlanden Thailand en Vietnam. Maar valt er daardoor tijdens je rondreis door Laos weinig te beleven? Integendeel! 

Er is van alles te doen in Laos. En dan hebben we het niet over tempels bezoeken. Of het omstreden tuben. Laos is méér dan tuben. Er zijn tal van andere activiteiten die je kunt ondernemen. Wij zetten de vijf leukste voor je op een rij!

ZELF NAAR Laos?

Bekijk alle 34 reizen naar Laos

5. Kookcursus

De geur van citroengras, vissaus en chilipepers dringt je neus binnen. Een kleine dame met een schort voor heet je welkom. ‘Sabaai die’, zegt ze met een glimlach. In het Engels vertelt ze uitvoerig over de Laotiaanse keuken. En de gerechten die jij zo meteen gaat maken.

In Laos komt het beste van de Thaise en Vietnamese keuken samen. Tijdens een kookcursus leer je meer over eettradities én leer je uiteraard hoe je de lekkerste lokale specialiteiten zelf moet bereiden. Na afloop mag je je buik rond eten. Wat wil je nog meer?

4. Hiken

Hoge, begroeide bergen wisselen zich af met kabbelende rivieren en diepe valleien. Geritsel tussen de bladeren, gezang van vogels en het gekletter van water verstoren de stilte. De jungle van Laos is diep, donker en ongerept.

In heel Laos vind je regenwoud, perfect om te hiken. Een aanrader is de route naar de Kuang Si waterval op een uur van Luang Prabang. Na een intensieve dag wandelen kom je uiteindelijk aan bij de paradijselijke Kuang Si waterval. Neem je zwemkleding mee voor een heerlijke verkoelende duik in het turkooizen water.

3. Een cruise op de Mekong

De zon schittert op het water en kleurt de bergen in de verte heldergoen. Je legt je boek even weg en geniet van het landschap dat langzaam aan je voorbij trekt. Verderop varen kleine bamboebootjes met vrouwen en kinderen die naar je zwaaien. Je koopt wat fruit van ze, ook al weet je dat je zo een feestmaal te wachten staat. Mét zonsondergang.

Een cruise over de Mekong is een must tijdens een rondreis door Laos. En de beste manier om de 4800 kilometer lange rivier te bewonderen is door er op te varen. Tijdens de boottocht krijg je een heerlijke maaltijd met lokale lekkernijen voorgeschoteld. Ben je sportief aangelegd? Dan kun je natuurlijk ook zélf het water op met een kajak.

2. Bezoek een grot

De gids schijnt met zijn zaklamp boven je hoofd. ‘Kijk uit voor de krokodil!’, zegt hij in het Engels. De stalactiet heeft inderdaad een merkwaardige vorm, maar na twintig seconden staren trek je de conclusie dat jij toch een iets minder levendige fantasie hebt dan de beste man. Rustig vaart de boot verder langs prachtig verlichte grillige vormen.

In Laos vind je een paar van de mooiste grottenstelsels van heel Azië, zoals de Kong Lor Cave. De grot is gevormd door de Hinboun rivier die er doorheen stroomt en uitkomt in een mooie vallei. Tijdens je bezoek maak je een boottocht over 7,5 kilometer lange rivier, dwars door de grot.

1. Ziplinen

‘Ready? Go!’ roept de gids. Je zoeft met sneltreinvaart naar beneden, met het onmiskenbare geluid van gibbons om je heen. Dit is ongetwijfeld een van de gaafste, maar ook engste dingen die je ooit hebt gedaan. Ziplinen geeft niet alleen een enorme adrenalinekick, maar ook een heerlijk gevoel van vrijheid.

Bij de Gibbon Experience in Huay Xai in het noorden van Laos zipline je door de jungle van Nam Kan National Park. Je slingert, net als een gibbon, van boom naar boom. Om aan het eind van de dag in een boomhut te kunnen slapen. Voor de Gibbon Experience is een goede conditie wel een vereiste, het ziplinen wordt afgewisseld met pittige hikes.

Fotocredits: Jean-Pierre Dalbéra | Videocredits: Chris Stevens

Reizen Laos

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors