Killing Fields
8,5
8,5 Algemene ervaring
8,5 Interessant
8,5 Prijs-kwaliteit

Killing Fields

door Maarten van Dun

Het Rode Khmer-regime van Pol Pot staat te boek als één van de misdadigste ooit. Twee miljoen mensen vonden in vier jaar de dood. De executieplekken, de Killing Fields, zijn nu monumenten.

Een reis naar Cambodja is avontuurlijk. Niet alleen door de afgelegen bestemmingen of de dichte jungle, maar ook omdat de reis je door een land brengt dat veertig jaar geleden volstrekt ontoegankelijk was voor toeristen. Sinds het einde van het regime van de Rode Khmer heeft de bevolking echter een ongekende veerkracht en ambitie getoond.

ZELF NAAR Killing Fields?

Bekijk alle 20 reizen naar Killing Fields

Twee miljoen doden onder Pol Pot

Wie Cambodja beter wil leren begrijpen moet zich verdiepen in de bloedige burgeroorlog die het land jarenlang in zijn greep had. Daarvoor is een bezoek aan de Killing Fields noodzakelijk.

Tussen 1975 en 1979 kwamen in Cambodja bijna twee miljoen mensen om het leven tijdens het regime van de Rode Khmer onder communistisch leider Pol Pot. Meer dan één vijfde van de totale bevolking vond de dood door executies, hongersnoden en ziekte.

Vermoord omdat je een bril droeg

De Killing Fields zijn de plekken waar de Rode Khmer duizenden tegenstanders ombracht en in massagraven begroef. De slachtoffers waren gewone Cambodjanen die niet in het totalitaire agrarische systeem van de Rode Khmer pasten.

Leraren, studenten, stadsbewoners en intellectuelen werden vermoord. Zelfs mensen met een bril waren doelwit van de machthebbers, omdat verondersteld werd dat zij konden lezen.

In het systeem dat de Rode Khmer voor ogen had, moest iedere Cambodjaan op gemeenschappelijke boerderijen werken en was onderwijs en gezondheidszorg verboden. Iedereen die niet in dit systeem paste, werd gedood.

Tuol Sleng gevangenis

De Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh was het beruchte ondervragingscentrum van de Rode Khmer. Het was bovendien het voorportaal van het grootste Killing Field van Cambodja, Choeun Ek.

In het voormalige schoolgebouw van Tuol Sleng werden meer dan 17.000 mensen verhoord, voordat zij werden geëxecuteerd op Choeun Ek. Slechts zeven mensen overleefden hun tijd in het kamp.

Tegenwoordig is het gebouw een museum, waar bezoekers meer te weten kunnen komen over deze donkere periode uit de Cambodjaanse geschiedenis. Veel cellen en verhoorkamers zijn nog in hun oorspronkelijke staat en duizenden foto's van de slachtoffers staren naar de bezoekers.

Grootste Killing Field: Choeun Ek

Choeun Ek ligt vijftien kilometer buiten Phnom Penh. Op deze verlaten plek werden de gevangenen van Tuol Sleng geëxecuteerd en in massagraven begraven. Hun botten en schedels steken hier en daar nog boven de aarde uit. Het is een even afgrijselijk als afschrikwekkend beeld.

Choeun Ek herbergt vandaag de dag een speciaal monument voor de slachtoffers: een boeddhistische tempel, gevuld met vijfduizend schedels van ongeïdentificeerde geëxecuteerden.

Gedegen voorbereiding

Een bezoek aan Tuol Sleng en Choeun Ek zal het grootste gedeelte van de dag beslaan. Je kunt een georganiseerde tour vanuit Phnom Penh boeken, of zelf een motortaxi regelen.

Met enige voorkennis zijn de Killing Fields nog indrukwekkender. Lees je dus voor je bezoek goed in. Daar heb je echt voordeel van. Of bekijk de film The Killing Fields uit 1984. Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van één van de slachtoffers van de Rode Khmer.

Wat moet je weten over de Killing Fields?

 • Loop door de lege gangen van Tuol Sleng, de voormalige gevangenis in Phnom Penh. Aan de muren hangen de foto's van de 17.000 mensen die hier omkwamen.
 • Luister naar de stilte bij Choeun Ek, het beruchte Killing Field vlakbij Phnomh Penh. Nog altijd klinkt hier geen vogelgezang.
 • Bekijk de film The Killing Fields over het regime van Pol Pot. De Oscarwinnende film geeft je een huiveringwekkende kijk op de donkere periode uit de geschiedenis van Cambodja.
 • Kijk binnen in de stupa die ter nagedachtenis aan de slachtoffers gebouwd is bij Choeung Ek. Het interieur laat de rillingen over je rug lopen.
 • In heel Cambodja zie je nog overblijfselen van de dictatuur. Vrijwel alle Cambodjanen hebben een persoonlijke geschiedenis over die tijd, maar ze zijn meestal terughoudend met hun verhaal.

Reizen Killing Fields

Reviews Killing Fields

Een must-see (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Charlotte de Vries op 18 augustus 2016

De Killing Fields liggen iets buiten Phnom Penh. De rit ernaartoe is al interessant. Vanaf het mooi onderhouden centrum rijd je door de omliggende townships: een choquerend contrast, en een zichtbaar gevolg van de holocaust. De Killing Fields zelf zijn vreselijk indrukwekkend. Al zijn die niet meer dan een zandvlakte met bordjes informatie, de plaats en de verhalen zullen je enorm aangrijpen. Ik raad je aan om een audiotour te doen, zodat je precies weet waar het terrein voor is gebruikt en niet slechts naar de zandvlakte zit te staren. Daarnaast zijn er in de audiotour verhalen van verschillende slachtoffers opgenomen. Luister ernaar terwijl je over de Killing Fields loopt en vergroot je begrip van deze tragische plaats.

9,0
9 Algemene ervaring
9 Interessant
9 Prijs-kwaliteit

Pluspunten Killing Fields

 • Indrukwekkend
Ultieme tip: Vraag naar de audiotour!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Bizarre Killing Fields (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Merel de Bruijn op 30 juni 2016

Wanneer je in Phnom Penh bent mag je de Killing Field eigenlijk niet overslaan. De Killing Fields zijn een van de plekken in Cambodja waar de herinneringen aan bloedige jaren 70 nog zeer tastbaar zijn.

In de jaren 70 werden duizenden mensen door de Rode Khmer onder leiding van Pol Pot mishandeld en vermoord. Met name de intellectuelen hadden te vrezen van het monsterlijke regime.

Bij een bezoek aan de plek buiten de stad leer je alles over deze bizarre periode. Je komt langs massagraven en bomen en komt alles te weten over de gruwelen die plaats vonden op dit vredig ogende veld.

In een ronde loop je langs allerlei plekken en kom je bijvoorbeeld langs een boom waar kinderen tegenaan dood werden geslagen.

In het midden van de Killing Fields staat een groot monument waar je ook naar binnen kunt. Honderden beenderen liggen hier achter een vitrine. Inclusief tientallen schedens. Middels gekleurde stickers wordt duidelijk hoe de mensen zijn gestorven.

Al met al is het een bizarre plek waar de geschiedenis een diepe indruk op je zal maken.

8,0
8 Algemene ervaring
8 Interessant
8 Prijs-kwaliteit

Pluspunten Killing Fields

 • Leerzaam
 • Indrukwekkend
Ultieme tip: Huur een audiotour! Het is die paar extra Dollar dubbel en dwars waard.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Taiwan kenner
Sponsors