Battambang Jouw vakantie naar Azië begint hier!

Battambang

door Maarten van Dun

Veel reizigers die de oversteek maken vanuit Thailand naar Cambodja, reizen rechtstreeks door naar hoofdstad Phnom Penh of Angkor Wat. Ze missen daardoor een absolute Cambodjaanse highlight. Battambang is een stad vlakbij het Tonlé Sapmeer. Het is de ideale uitvalsbasis om het leven op het Cambodjaanse platteland te leren kennen.

Handelsstad over het water

Doordat Battambang voor veel reizigers niet meer is dan een overstapplaats, komen er weinig toeristen. Het geeft nieuwsgierige reizigers die besluiten een paar dagen te blijven, de kans om een stad te zien die een levendig handelscentrum is voor de boeren uit de omgeving.

ZELF NAAR Battambang?

Bekijk alle 22 reizen naar Battambang

Hoewel er ruim een miljoen mensen in Battambang wonen, lijkt de stad meer op een dorp. De Tonlé Sap rivier snijdt dwars door het centrum en veel handelswaar wordt met boten vervoerd. De meeste faciliteiten voor bezoekers bevinden zich op de westelijke oever.

Motodops tour

In de omgeving van Battambang vind je kleine Cambodjaanse dorpen, ruines van tempels ouder dan Angkor Wat en een duistere plek uit het tijdperk van de Rode Khmer.

Om deze plaatsen te bezoeken hoef je slechts een van de motodops, zoals de chauffeurs van motortaxi's in Cambodja genoemd worden, aan te houden. Hij zal je mee nemen langs afgelegen boerendorpjes in de rijstvelden rond de stad.

Zorg dat je 's ochtends vroeg op pad gaat, als de temperaturen aangenaam zijn. Als je zorgt dat je de heetste uren van de dag weer in de stad doorbrengt, ben je uitgerust om in de middag verder te gaan. De uitzichten zijn in de uren voor zonsondergang namelijk prachtig.

Ek Phnom en Phnom Banang

In de omgeving van Battambang vind je twee tempels die nog ouder zijn dan de beroemde Angkor Wat. Hoewel de ruïnes van Ek Phnom en Phnom Banang in de loop van de geschiedenis flink zijn geplunderd, is hun karakter bewaard gebleven.

Groot voordeel van de twee tempels is dat je er waarschijnlijk de enige bezoeker bent. De 45 minuten durende rit van Battambang naar Ek Phnom is erg mooi.

Phnom Sampeau

Phnom Sampeau ten zuidwesten van de stad is één van de beruchte Killing Fields van de Rode Khmer. Phnom Sampeau is een grot, waar de botten en schedels liggen van duizenden mensen die de Rode Khmer vermoordde. De slachtoffers werden van een nabijgelegen heuvel de afgrond ingegooid.

Hoewel sommige Motodops in Battambang menen dat het een geen plek is om bezoekers te laten zien, zijn er genoeg gidsen die de plek willen tonen. Wil je aan deze tragische plek toch nog een soort van mooie herinnering overhouden, ga dan in de late middag. Het uitzicht van de heuvel is dan prachtig.

Siem Reap

Vanuit Battambang kun je op verschillende manieren verder reizen. De weg naar de hoofdstad Phnom Penh is in goede conditie. Naar Siem Reap, de stad vlakbij Angkor Wat, is de tocht wat avontuurlijker. Je moet de reis afleggen over slechte wegen, waardoor de trip lang kan duren.

Je kunt het enorme Tonlé Sapmeer ook oversteken met een pont. De haven van Siem Reap ligt precies aan de overkant. Het is een schitterende tocht, maar houdt ook hier rekening met een reistijd van ongeveer vier uur. De boot staat garant voor een enigszins claustrofobische ervaring. Het schip is vaak overvol.

Wat is er te doen in Battambang?

  • Wanneer je voor een boottocht geen kaartje hebt, mag je op het dak meereizen. Deze goedkope manier zorgt voor een fantastisch uitzicht! Let er wel op dat je snel verbrandt zo aan het water.
  • Je kunt Battambang goed te voet verkennen. Zo zie je nog een wat van de stad!
  • Kijk goed naar de details die veel van de gebouwen in Battambang hebben. De koloniale architectuur vindt je op vele plaatsen terug.
  • Een prachtig uitzicht heb je aan de rivier. Niet alleen vormen de huizen en winkels een leuk gezicht, je hebt hier ook echt het gevoel dat je Azië aan het verkennen bent.
  • Bij een bezoek aan Battambang moet je haast wel de nabij gelegen tempels en Killing Fields bekijken. Veel minder toeristisch dan de bekendere varianten, maar minstens net zo indrukwekkend.

Reizen Battambang

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Vietnam kenner
Sponsors