Savannakhet

Savannakhet

door Rough Guide

Savannakhet (lokaal bekend als 'Savan') is de op twee na grootste stad van Laos, na Vientiane en Luang Prabang. Het omliggende gebied dat de provincie Savannakhet vormt, van de Mekong tot het Annamitegebergte, is het dichtst bevolkte deel van het land.

Knooppunt

Eeuwenlang hebben de inwoners gevochten tegen de snode plannen die Vietnam en Thailand voor hun gebied beraamden. De stad is ook de meest bezochte provinciehoofdstad in het zuiden van Laos. De populariteit onder reizigers dankt Savannakhet voor een deel aan de centrale ligging op de weg tussen Vientiane en Pakse en tussen Thailand en Vietnam. De twee landen die met elkaar verbonden zijn door een 240 kilometer lange, door de Fransen aangelegde weg.

ZELF NAAR Savannakhet?

Bekijk alle 2 reizen naar Savannakhet

Savannakhet is een belangrijk knooppunt, maar bezit ook indrukwekkende architectuur en is een halteplaats voor trektochten door de jungle en voor fietstochten.

Inwoners

De inwoners van Savannakhet zijn, zoals reizigers die net uit Vietnam komen al snel zullen merken, veel hartelijker dan hun buren ten oosten van het Annamitegebergte. Het zijn vooral etnische Vietnamezen, afstammelingen van ondernemers die onder het Franse bewind naar Laos zijn gekomen. De meeste leven hier al sinds enkele generaties en beschouwen zichzelf meer als Laotianen dan als Vietnamezen wat betreft gewoonten en aard.

Oude Franse wijk

Het stadsplein van Savannakhet was het hart van de Franse nederzetting en in het stratennet eromheen stonden de villa's van Franse functionarissen en de winkelwoningen van Vietnamese kooplui. De met bomen omzoomde straten en de voormalige Franse overheidsgebouwen ten zuiden van het postkantoor zijn het leukst voor een wandeling of een fietstocht langs oude gebouwen. De oude stad telt ook verscheidene fraaie wats en een paar Chinese tempels die de moeite waard zijn.

De oude Franse wijk kan bogen op mooie voorbeelden van architectuur met Europese invloeden, al zien de meeste er ouder uit dan ze zijn. Vermoedelijk is geen van deze vervallen bouwwerken van voor begin twintigste eeuw.

Gerestaureerde gebouwen

De achthoekige toren van de St Teresia, een katholieke kerk van rond 1935, domineert het grote plein. Door de dikke, gemetselde muren is het in de kerk zelfs op de heetste dagen heerlijk koel. Iets ten westen ervan, in Kouvolavong Road, zetelt het Thaise consulaat in een herenhuis uit 1926. Het laat zien hoe mooi de gebouwen uit de Franse tijd kunnen zijn als ze goed worden gerestaureerd.

Uit de Vietnamese en Chinese tempels en scholen in de wijk blijken de welvaart en invloed van de kooplui van Savannakhet, die naar de stad kwamen omdat ze hier kansen zagen. Na de revolutie vertrokken ze en ze namen hun geld en ondernemersvaardigheden mee. Pas sinds kort keren buitenlandse investeerders weer terug.

Reizen Savannakhet

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors