Si Phan Don

Si Phan Don

door Lana Leach

Hoe verder je naar het zuiden trekt, hoe gemoedelijker Laos wordt. Hoewel het land jammer genoeg geen kuststrook heeft, behoort eilandhoppen wel degelijk tot de mogelijkheden. Uit de kluiten gegroeide zandbanken in de Mekong rivier wel te verstaan. Op de Si Phan Don eilanden in de Mekong kun je ultiem relaxen en genieten van het traditionele rivier leven.

4.000 eilanden

In het zuiden van Laos splitst de Mekong zich op als de takken van een boom. Ontelbare waterwegen stromen omringen al even ontelbare eilanden.

ZELF NAAR Laos?

Bekijk alle 33 reizen naar Laos

In de drogere maanden verschijnen honderden extra aan de oppervlakte of misschien wel duizenden als je alle zandbanken meetelt. Volgens de naam Si Phan Don zouden het er 4.000 moeten zijn. Dat is de letterlijke vertaling.

Breedste deel van Mekongrivier

Si Phan Don ligt vlak voor de grens met Cambodja. Steile kalkstenen rotsformaties sieren de regio. De Mekong kan op deze plek tijdens het regenseizoen wel veertien kilometer breed worden.

Het is daarmee het wijdste deel van de 4.350 kilometer lange rivier, die van Tibet naar de Zuid-Chinese Zee stroomt.

Khone en Phapheng watervallen

Eilandjes met struiken, eilandjes met dorpen, eilandjes met varkens en eilandjes met helemaal niets. De eilanden strekken zich uit over een gebied van vijftig kilometer, waar de Mekong uitkomt in de Khone en Phapheng watervallen.

Met een lengte van tien kilometer en een hoogte van 21 meter behoren ze tot de spectaculairste watervallen van Zuidoost-Azië.

Don Det

De eilanden zijn een echte budgetbestemming en je zult er dan ook veel backpackers tegenkomen. Hangmatten, kleine bungalows, gezelligheid en veel Lao bier vind je vooral op het populairste eiland Don Det. Binnen de kortste keren ken je er iedereen.

Toch is een groot deel van het eiland een oase van rust. Een verlaten heuvellandschap, kleine dorpjes en oude tempels kom je tegen als je naar de watervallen loopt. Houd ook het water in de gaten, want de stroomversnelling zijn een geliefde speelplek van irrawady dolfijnen.

Lao-lao rijstwhiskey

De meeste eilanden zijn gemakkelijk per voet te verkennen, maar je kunt ook overal fietsen huren. Er is geen gemotoriseerd vervoer. Alleen op Don Khong bestaan verharde wegen. Het schijnt dat daar de beste lao-lao rijstwhiskey van Loas vandaan komt. Je kunt de drank dan ook overal kopen.

Een groot deel van de permanente eilanden is bewoond. Het traditionele rustgevende rivierleven vind je in de kleine dorpjes. De rivierbewoners verbouwen suikerriet, rijst, kokosnoot en groente.

Rustig Khone eiland

De eilandbewonbers zijn ook bedreven in het weven van stoffen en leven voor een groot deel van de visvangst. Veel mensen leven nog in traditionele paalwoningen.

Ben je op zoek naar een rustig stukje Si Phan Don dan kun je onder andere naar Khone eiland. Op het geluid van kraaiende hanen na hoor je daar vrijwel niets.

Wat is er te doen op de Si Phan Don eilanden?

  • Huur een fiets op Don Khong. Fiets hier op verharde wegen langs rijstvelden en bezoek de oude tempels.
  • Probeer de beste lao-lao rijstwhiskey. Drink met mate, aangezien dit rijstdistillaat voor wrede katers kan zorgen.
  • Bezoek het echte backpackerseiland Don Det. Hang in een hangmat en geniet van de relaxte sfeer onder het genot van een Lao biertje.
  • Bezoek het oude treinspoor wat overgebleven is uit de Frans koloniale tijd. Er is een spoorbrug tussen de eilanden Don Xang en Don Khon. Aan de kant van Don Khon is er zelfs nog een deel van de stoomlocomotief te zien.
  • Spot Irrawaddy dolfijnen aan de zuidelijke kust van Don Khon. Er zijn georganiseerde tours te boeken die je de kans geven om de dolfijn te spotten. Ze zijn redelijk zeldzaam dus je moet geluk hebben!

Reizen Laos

Meer Si Phan Don

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors