Top 5 mooiste natuurwonderen van Laos

Top 5 mooiste natuurwonderen van Laos

door Saskia Bergmeijer

Verscholen tussen het toeristische Thailand, het historische Cambodja en het hysterische China ligt het natuurrijke Laos. Dampende watervallen, mijlenlange rivieren en bergen gehuld in nevel maken dit land tot een van de bijzonderste natuurspektakels van Zuidoost-Azië.

Maar waar begin je in een land met zoveel parels? Wij snappen dat je door al die prachtige bomen zowat het bos niet meer ziet. Daarom hebben wij de vijf mooiste natuurwonderen die je moet zien tijdens je rondreis door Laos voor je op een rijtje gezet.

ZELF NAAR Laos?

Bekijk alle 34 reizen naar Laos

5. Mekong River

Het groengrijze water omringd door palmbonen, bossen en oerwouden trekt de gehele bevolking van Laos naar zich toe. De natuur rond de Mekong-rivier is bijzonder, maar nóg bijzonderder is haar lengte: 4800 kilometer. 

De beste manier om de rivier te bewonderen is door er op te varen. Pak een passagiersboot die je meeneemt over het kabbelende water. Onderweg hoor je de oerwouden roepen, zie je dorpelingen zwaaien aan de oever en dobberen vissersbootjes voorbij. En met een beetje geluk zwemt er ook nog een rivierdolfijn naast je bootje. 

4. Natuurreservaat Nam Ha

Reis af naar het noorden van Laos, waar je binnentreedt in een sprookjesbos. Houten boomhutten balanceren hoog in de boomstammen, vogels fluiten opgewekt en de Nam Ha-rivier kabbelt rustig voort. Met twee hoge bergketens die uitsteken boven de honderden palmbomen en bananenbomen, is natuurreservaat Nam Ha de meest toegankelijke van het land. 

Of je nou één dag of een midweek in het natuurreservaat blijft, de verschillende tours geven je een goede indruk van de schoonheid van Nam Ha. En het mooie is dat ze allemaal eco-vriendelijk zijn. Slaap in de boomhutten, klim door de jungle, en neem een duik in de Nam Ha-rivier en je wordt één met de natuur tijdens je vakantie in Laos. 

3. Bolaven plateau

Verscholen in de jungle in het zuiden van Laos, valt een natuurwonder met onmenselijke kracht tientallen meters naar beneden. Het oorverdovende geluid van vallend water en de koelte van waterdamp trekken je aandacht naar de meest indrukwekkende watervallen van Laos: het Bolaven Plateau

Kan je niet stilzitten en wil je wat actie ondernemen? Huur dan een gids om een trekking te doen. Zo ontdek je de natuur in het gebied pas écht. Spring van rots naar rots over het schitterende water van de beekjes, trotseer de heuvels vol palmbladeren en theeplanten en neem een verfrissende duik in de waterbronnen.  

2. Kuang Si waterval

Het lijkt net een schilderij, maar het beeldschone natuurwonder op de foto hierboven bestaat écht! Het groenblauwe water van de Kuang Si-waterval net buiten Luang Prabang schittert als een kristal in de zon. De verschillende plateaus vallen wel zestig meter naar beneden tussen de felgroene bladeren en rotsblokken van de jungle.

Ga aan boord bij een jumbo, de Laotiaanse variant van een tuktuk. De bestuurder neemt je mee over de hobbelige, onverharde wegen rondom Kuang Si. Eenmaal aangekomen bij de waterval, neem je een duik in het onderste gedeelte van de waterbron en koop je een vers stuk fruit bij het fruitkraampje. 

1. Si Phan Don

Net boven de grens met Cambodja splitst de modderige en grijskleurige Mekong zich op in een web van smalle riviertjes. Het bijzondere waterlandschap van Si Phan Don bestaat uit ruim vierduizend eilanden, stranden en watervallen. De stromende rivieren vormen de leefomgeving van de zeldzame Irrawady-dolfijn die je spot terwijl je aan het tuben bent of rondvaart in een longtailbootje. 

Blijf je liever aan de kant? Geen zorgen, ook dan kan je te voet of fietsend de archipel bekijken. Omdat het verboden is om met motorvoertuigen het gebied te betreden, waan je je in een oase van rust. 

Hebben we je geïnspireerd om dit natuurrijke land te bezoeken? Bekijk dan hier onze beste rondreizen naar Laos! 

Fotocredits: Craig Navy | Hramirez | Ronan Crowley | Anne  Dirkse | James Antrobus

Reizen Laos

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors