Muang Sing

Muang Sing

door Lana Leach

Houten huisjes begeleiden je langs de hoofdweg. De omgeving van het stadje is het mooist. Daar kun je naar hartenlust wandelen.

Muang Sing is zowel het centrum van de kleurrijkste bevolkingsgroep van Laos als van de opiumhandel. Het dorpje in het noorden van Laos is het ideale startpunt voor een trektocht door de vallei. Steeds meer avontuurlijke reizigers ontdekken daar het gebied.

ZELF NAAR Muang Sing?

Bekijk alle 1 reizen naar Muang Sing

Houten huisjes

Muang Sing ligt middenin de gouden driehoek, het grensgebied tussen Myanmar, Laos en Thailand. De stad is gesitueerd op de oevers van de rivier Nam La, op nog geen twaalf kilometer van de Chinese grens.

Door het vriendelijk stadje loopt één hoofdstraat. Houten huisjes met veranda's in Tai Lue stijl rijgen zich aaneen langs stoffige bruine zijstraten. Het dorpje heeft iets uit een westernfilm. Al passen de inwoners in traditionele kledij niet in dat beeld.

Tempel en museum

In Muang Sing is niet zoveel te doen. Binnen twee uur kun je een rondje maken langs de voornaamste bezienswaardigheden van het dorp. Er is een belangrijke tempel, waar de vrouwen 's ochtends samenkomen om te bidden en een museum over de verschillende volkeren in het gebied.

De grote trots van het dorp is de ochtendmarkt. Rond zonsopgang komen de koopmannen tevoorschijn in hun felst gekleurde outfit. Zo dragen de leden van de Akha hoofdtooien met oude Indochine muntjes.

Markt

Niet alleen specerijen en stoffen zijn te koop op de markt, ook kun je er vers fruit en lokale specialiteiten halen. Eigenlijk is er nog maar weinig authentieks aan.

Tussen de dorpelingen staan Chinese koopmannen westerse nepartikelen aan te prijzen. Je ziet er meer toeristen traditionele kleding kopen dan Aziaten.

Opium

Eens was Muang Sing de grote opiumhoofdstad. Begin twintigste eeuw was het dorp het centrum van de Franse opiumhandel.

Het verbouwen van opium is tegenwoordig verboden. Maar de regering sluit haar ogen. Er wordt echter hard gezocht naar alternatieven. Zo zijn er veel rubberplantages, maar op die akkers moet de lokale bevolking veel harder werken dan op de opiumplantages en ook nog eens voor minder geld.

Het is in Muang Sing dan ook niet moeilijk om aan de drugs te komen. Laat je echter niet verleiden. Wanneer je gepakt wordt, wacht je een hoge boete. Wat verkopers ook zeggen, het is écht verboden.

Wandelen

Vanuit Muang Sing kun je een wandeltocht boeken langs verschillende dorpen in de vallei. Zo kun je de Hmong, Akha en de Tai Leu stammen bezoeken. Je loopt langs rijstvelden, bossen en kleine dorpjes.

Je luncht bij een waterval en zet de trek voort door modderige stroompjes en dichtbegroeide regenwouden. Bij de ingang van een dorp moet je door een poort die de kwade geesten op afstand houdt. Het is traditie om 's avonds een Laotiaanse massage te krijgen.

Chieng Tung stoepa

Op een heuvel op zes kilometer van Muang Sing staat een indrukwekkende gouden stoepa, Chieng Tung. De stoepa zou Boeddha's adamsappel bevatten.

Ieder jaar in november is er met volle maan een gigantisch festival bij het heiligdom. Onder het genot van een Beer Lao en rijstwhisky duurt het feest de hele nacht.

Wat is er te doen in Muang Sing?

  • Maak een wandeltocht langs de dorpjes in de vallei en zie hoe de verschillende stammen leven.
  • Geniet van een typisch Laotiaanse massage. Deze kun je vergelijken met een Thaise massage, maar ze zijn iets 'harder'.
  • Bezoek de gouden stoepa, Chien Tung. Deze staat op een heuvel op zes kilometer van Muang Sing , waar je een prachtig uitzicht heb over de regio.
  • Huur een Chinese fiets en fiets naar de verschillende dorpjes of naar de Chinese grens.
  • Vanuit Muang Sing kun je prachtige jungletochten maken waarbij je overdag door de jungle loopt en overnacht bij de lokale dorpjes. Slaap onder de sterren en voel de vrijheid!

Reizen Muang Sing

Meer Muang Sing

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Dubai kenner
Sponsors