Do's en don'ts voor een reis door Laos

Do's en don'ts voor een reis door Laos

door Saskia Bergmeijer

Baguettes eten in koloniale Franse wijkjes, de zeldzame Irrawady-dolfijn spotten of tuben in Vang Vieng. En bovenal: geen metropolen of smog te ontdekken. Wat is Laos toch een relaxt land in Zuidoost-Azië!

En om je reis nóg relaxter te maken, hebben wij wat handige do’s en don’ts voor je op een rijtje gezet. Want welke lokale specialiteiten moet je geproefd hebben? Is een olifantenrit nou eigenlijk wel zo leuk? En met welke Laotiaanse woorden maak je vrienden?

ZELF NAAR Laos?

Bekijk alle 36 reizen naar Laos

1. Do: proef het lokale eten

Bij de Laotiaanse keuken heb je vast een beeld in je hoofd van lange dunne pastaslierten of kleine witte korrels in een pittig sausje. En ondanks dat deze gerechten overheerlijk smaken is het tóch de moeite waard om eens verder te kijken dan noedels, rijst en curry. 

Extra leuk aan het proeven van de heerlijke lokale gerechten in Laos, is dat je de lokale koks extra blij maakt. Zij vinden het ontzettend leuk om toeristen hun specialiteit te laten proeven, terwijl zij er ook nog een leuk centje mee verdienen. 

En volgens de lokale koks is Laap een aanrader. Dit is een salade van vlees of fijngehakte vis aangemaakt met knoflook, chilipepers, gemalen kleefrijst en vissaus. Zorg er wel voor dat het gerecht gekookt is zodat je niet je hele rondreis door Laos op de wc doorbrengt.

2. Don’t: Happy Happy, not so happy

Toch zijn niet álle lokale producten het proeven waard. Mocht je ‘happy, happy, happy’ op de menukaart zien staan, sla deze dan even over. Dit betekent dat je eten is opgevrolijkt met wiet, paddenstoelen of opium. Ondanks de vrolijke naam kan dit helemaal niet zo happy eindigen. Het is namelijk ten strengste verboden om drugs te gebruiken in Laos. En een enkeltje naar de gevangenis slaan we liever over, toch?

3. Do: ga op avontuur!

Natuurlijk is het leuk om een kijkje te nemen bij Vang Vieng tijdens je rondreis door Laos, maar blijf niet té lang hangen op de toeristische plekken. Sla eens een zijpad in en klauter in de bomen van het Nam-Ha national park. Maak trekkingen door de bergen van Muang Sing, waar traditionele bergvolkeren leven. Of ga op bezoek bij lokale bevolkingen van het afgelegen dorpje Muang Ngoy in het noorden. 

4. Don’t: Olifantenritjes

Maar sla niet door in het ‘ongewone’ avontuur. Want zoals je gevoel al zegt: het is best wel gek om op een olifant te rijden. Het hoort gewoon niet. En hoewel bijna iedereen die grote, grijze, vriendelijke dieren leuk vindt, vindt de olifant zo’n ritje écht niet fijn. 

De rug van de olifant is namelijk niet sterk genoeg om mensen te dragen. De rugwervels zijn zo gevoelig dat het dier veel schade oploopt en pijn krijgt. Daarnaast richten eigenaren de dieren af door uithongering en afranseling.

Gelukkig zijn er een aantal plekken in Laos waar deze lieve dieren wel goed verzorgd worden en waar je ook zeker een kijkje kan nemen. Bezoek Elephant Village in Luang Prabang. Hier leven olifanten die zijn gered van het toeristische werk en nu een fijn thuis hebben in de natuur. 

5. Don’t: dierenproducten kopen

We gaan nog even door met de don’ts ten opzicht van dieren. Want wist je dat er in Laos een grote omloop in producten is die gemaakt zijn van bedreigde diersoorten? Leuk natuurlijk zo’n souvenirtje, maar pas dus op met wat je koopt.

Want al zien de ivoren Boeddhabeeldjes er nog zo mooi uit en heb je altijd al een ketting met een haaientand willen hebben, laat deze staan. Koop een handgemaakte geweven tas of mandje van riet. Met deze typische Laotiaanse souvenirs zijn ze thuis vast ook heel blij. 

6. Do: met taal maak je vrienden

Maar wat is er nou beter om in een land te doen dan een woordje meepraten met de locals? Om je reis door Laos zo makkelijk mogelijk te maken is het altijd handig om een beetje Laotiaanse te spreken. Sabai Dee (hallo), kop chai (dank u) en lá kawn (tot ziens) zijn woorden die je dichter bij de bevolking brengen. Het toont respect naar en interesse in de inwoners van Laos. Dus pak je woordenboekje erbij voor een bijzondere ontmoeting en maak vrienden met de lokale bewoners! 

Ben je na het lezen van onze blog helemaal klaar om het beste uit je reis te halen? Bekijk hier alle rondreizen naar Laos! 

Reizen Laos

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors