Pakse
6,8
7,0 Algemene ervaring
6,0 Beziens­waardigheden
5,0 Locals
6,0 Restaurants
10,0 Veiligheid
- Stranden

Pakse

door Rough Guide

Pakse, de grootste stad in het zuiden van Laos, profiteert van zijn ligging bij de plaats waar de Xe Don en de Mekong samenvloeien, ruwweg halverwege de Thaise grens en de hoogvlakte van Bolaven. De stad is vooral een handige pleisterplaats op de route naar Si Phan Don en de Wat Phou. Pakse is ook een comfortabele uitvalsbasis voor het verkennen van de hoogvlakte van Bolaven en de nabijgelegen natuurgebieden (NBCA.)

Marktplaats

Dankzij het iets westelijker gelegen Chong Mek, de grensovergang naar Thailand, is Pakse ook een logische plaats om Laos binnen te komen of te verlaten voor toeristen die een reis in de lengterichting van Laos maken.

ZELF NAAR Pakse?

Bekijk alle 6 reizen naar Pakse

In tegenstelling tot andere grote steden aan de Mekong is Pakse niet oud. Zo'n honderd jaar geleden was het een Frans bestuurscentrum en sindsdien is het uitgegroeid tot de belangrijkste marktplaats van de streek, die handelaren uit Salavan, Attapeu, Xekong, Si Phan Don en Thailand trekt. De bevolking bestaat uit Vietnamezen, Laotianen en Chinezen, en telt 70.000 mensen.

Centrum

Het centrum van Pakse, waar je de markt en de meeste hotels en restaurants vindt, ligt tussen de Mekong en een bocht in de Xe Don en wordt aan drie kanten omgeven door water. Om de een of andere reden liggen alle straten in het stadscentrum diagonaal, maar het is zo'n kleine plaats dat het geen enkel probleem is om er wegwijs te raken.

Langs No. 11 Road, de straat die de Xe Don volgt, staan nog een paar bouwvallige Frans-Chinese winkelwoningen en de belangrijkste tempel van de stad, de Wat Luang.

Als je hier bij de rivier wegloopt, kom je algauw bij het grote nieuwe Champasak Plaza Shopping Centre, gebouwd op de plek van de oude markt die in 1998 door een brand verwoest werd. In de tussentijd gingen alle verkopers naar een nieuwe locatie in het oosten, aan No. 38 Road, de Nieuwe Markt, en er lijken maar weinig kooplui te kiezen voor de veel te duur geprijsde ruimten in het Champasak Plaza. De bovenverdiepingen staan dan ook geheel leeg.

Koloniale architectuur

Een van de weinige bewaard gebleven voorbeelden van koloniale architectuur in het verre zuiden is het Chinese Society House aan No. 5 Road, vlak bij Salachampa, ook een gebouw uit het Franse tijdperk.

Terwijl veel gebouwen met Franse invloeden verwaarloosd worden of al vervangen zijn door winkelwoningen, is het Society House, dat in 1998 prachtig werd gerestaureerd, een elegant voorbeeld van een stijl die aan het verdwijnen is in het zich snel moderniserende Pakse.

Reizen Pakse

Meer Pakse

Reviews Pakse

Pakse (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Lieke Schonberger op 09 december 2019

Pakse is een ontzettend klein stadje waar erg weinig gebeurd, maar als je bereid bent een paar uur op de motorbike door te brengen kom je op de mooiste plekken. Verscheidene watervallen, koffie en theeplantages en een prachtige bergtempel!
Wel jammer was dat er maar 1 bar was in de stad waar een beetje leven in de tent was!

6,8
7 Algemene ervaring
6 Beziens­waardigheden
5 Locals
6 Restaurants
10 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Pakse

  • prachtige omgeving
  • veilig gecoel

Minpunten Pakse

  • weinig actie in de srad
Ultieme tip: Mijn ultieme tip is het huren van een motorbike en de omgeving te verkennen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Natuurliefhebbers

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors