Wat Phu

Wat Phu

door Lana Leach

Aan de voet van de Phu Phasak berg vind je een eeuwenoud Khmer tempelcomplex: Wat Phu. De tempel stamt uit de vijfde eeuw. Het Wat Phu tempelcomplex is een boeddhistische heilige plaats, ooit echter gebouwd voor de hindoegod van de vruchtbaarheid, Shiva. Niet gek dus dat het heilige beeld een fallus vorm heeft.

De huidige overblijfselen zijn gebouwd tijdens de Ankor-periode, die van de tiende tot de dertiende eeuw duurde. Twee verdiepingen geven je een inkijkje in oude tijden vol grandeur.

ZELF NAAR Wat Phu?

Bekijk alle 2 reizen naar Wat Phu

Tempel op de Berg

Wat Phu betekent Tempel op de Berg. Het is één van de oudste archeologische vindplaatsen van Laos. Het complex ligt in de provincie Champasak in het zuiden van het land. Het strekt zich 1.400 meter over de berg uit. In de verte stroomt de Mekong.

Vanaf het hoger gelegen deel kun je het complex goed overzien. Je hebt uitzicht over de vallei, groene terrassen, de Mekong en de jungle.

Khmer

Wat Phu is vaak bedekt met een dikke laag mist. De Khmer hebben de tempel ooit gebouwd voor de hindoegod Shiva. In latere eeuwen werd het gebouw echter een religieus centrum voor boeddhisten. Dat laatste is het nog steeds.

Khmer is de belangrijkste etnische groep van Cambodja. De meerderheid van de Khmer gelooft in een variant op het boeddhisme. Elementen van het hindoeïsme en animistische voorouderverering zijn in deze religie terug te vinden.

Dok jampa

Wat Phu bestaat uit twee delen, verbonden met een statige trap. Langs de trap staan dok jampa's, de nationale boomsoort van Laos. Tussen de oude dikke bomen verkopen vrouwen bloemstukjes en wierook om te offeren bij het boeddhabeeld.

Op het lager gelegen deel vind je twee ruines van paleizen. Er stroomt heilig water dat wordt gebruikt bij rituelen. Het water komt uit een bron in de bergen en stroomt via een kanaal naar Wat Phu.

Lingam

Het hoger gelegen deel van het complex is de tempel zelf. In de hindoeïstische periode werd daar de heilige lingam bewaard. Dit hindoeïstische stenen voorwerp symboliseert de scheppingskracht van de god Shiva.

De lingam heeft de vorm van een penis. De lingam wordt eens in de zoveel tijd met heilige water gewassen. Tijdens een ceremonie gooien gelovigen water en bloemen over de steen.

Thervada boeddhisme

Vermoedelijk hebben de Khmer de locatie uitgekozen, omdat de top van Phu Phasak ook de vorm heeft van een fallus heeft en het water daarom heilig is.

Het heiligdom groeide uit tot het centrum van het Thervada boeddhisme, maar de hindoe beelden zijn altijd bewaard gebleven. In de muren kun je afbeeldingen vinden van de goden Vishnu, Shiva en Indra. Maar er is ook een collectie boeddha's.

De ondergang van het Angkor rijk zorgde ervoor dat de Wat Phu Champasak tempel werd verwaarloosd en hij langzaam afbrokkelde. In 2003 kwam het complex op de Werelderfgoedlijst te staan. De restauratie is inmiddels in volle gang.

Wat is er te doen bij de Wat Phu?

  • Bekijk de Khone watervallen op de grens met Cambodja.
  • Breng een paar dagen door in het relaxte plaatsje Champasak met mooie koloniale gebouwen.
  • Huur een mountainbike, trek je eigen plan en verken de mooie bergachtige omgeving.
  • Bezoek de heilige boeddhistische tempelcomplex, een van de oudste archeologische vindplaatsen van Laos.
  • Ga naar een van de vollemaansfeesten in Champasak. De populairste is Bun Wat Phu Champasak, dat drie dagen duurt.

Reizen Wat Phu

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors