Champasak
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Restaurants
- Veiligheid
- Stranden

Champasak

door Rough Guide

Champasak, een vier kilometer lang lint op de rechteroever van de Mekong, is een bescheiden stad met houten winkelwoningen en onlangs verharde wegen. Het tempo ligt hier zo laag dat je je moeilijk kunt voorstellen dat dit ooit de hoofdstad was van een bedrijvig koninkrijk dat zich uitstrekte van het Annamitegebergte tot in het huidige Thailand.

Tien rustige dorpen

Maar toen de Franse expeditie onder leiding van Doudart de Lagrée en Francis Garnier in 1866 arriveerde, ontdekten ze dat het de belangrijkste stad in het zuiden was, een status die overging op Pakse toen die stad een Frans bestuurscentrum werd. Nu lijkt Pakse een pulserende metropool vergeleken met de tien rustige dorpen waaruit Champasak bestaat.

ZELF NAAR Champasak?

Bekijk alle 6 reizen naar Champasak

Franse herenhuizen

In de hoofdstraat, even voorbij de waarschijnlijk minst gebruikte rotonde van Laos, vallen tussen de traditionele houten winkelwoningen twee stijlvolle Franse herenhuizen op, vergeeld door de tropische zon.

Het eerste huis hoorde bij het voormalige paleis van prins Boun Oum na Champasak. Hoewel Boun Oum in 1946 afstand deed van zijn aanspraak op de troon van het voormalige koninkrijk Champasak, behield hij zijn koninklijke titel en bleef hij zijn rituele plichten als boeddhistische vorst vervullen totdat hij voor de overname door de Pathet Lao het land ontvluchtte. Hij stierf in 1980 in Frankrijk.

Reinigingsriten

Tijdens het Laotiaanse nieuwjaar verrichtte Boun Oum reinigingsriten bij de tempels van de stad om boze geesten te verjagen, en op de laatste dag van de festiviteiten ging hij op zijn paleis voor bij riten waarbij een maw thiam (medium) de geesten opriep van de vroegere heersers van Champasak. Er werd ook een basi gehouden.

Sinds de komst van de nieuwe regering is de praalvertoning echter afgeschaft en zijn de nieuwjaarsriten in deze voormalige koninklijke zetel strikt een familieaangelegenheid geworden.

Net als de naga's voor het huis van Boun Oum, die uit de Wat Phou waren gehaald, belandden de mooiste relikwieën uit de periode van vóór het Angkor-rijk in de privécollectie van wijlen de prins. Sommige zijn nu te bezichtigen in het kleine museum bij de Wat Phou.

Reizen Champasak

Meer Champasak

Reviews Champasak

Relaxte sfeer (bezocht in december 2015)

Review geschreven door Tessa IJff op 22 januari 2017

Heerlijk relaxte sfeer met gezellige restaurantjes en muziek. Maar ook genoeg activiteiten, als fietsen en kayaken, te doen. Onder andere kan je de bijna uitgestorven dolfijnen spotten. Op 't moment dat ik er was, waren en nog zo'n 100 in t wild

Pluspunten Champasak

  • betaalbaar

Minpunten Champasak

  • weinig hostels
Ultieme tip: Muziek, goed eten, fijne sfeer.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Fantastisch!! (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Tessa IJff op 22 januari 2017

Na de toch wel redelijk drukke steden, tijd om een boekje te lezen met een fruitshake in je hand. Op pad in de kayak of op de fiets, als je wil kan je van alles doen! Maar er hangt voornamelijk een heel relaxte sfeer

Ultieme tip: Kayaktour langs watervallen en het spotten van dolfijnen!
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Dubai kenner
Sponsors