Preah Khan Jouw vakantie naar Azië begint hier!

Preah Khan

door Rough Guide

Er is weinig bekend over de geschiedenis van de Preah Khan tempel. Omdat een tempel in Angkor, vlakbij Siem Reap, ook zo heet, wordt aan de naam soms 'Kompong Thom' toegevoegd, naar de provincie. Of 'Kompong Svay', naar het district. En om de verwarring nog groter te maken, noemen de streekbewoners de tempel Prasat Bakan.

Plunderaars

De oudste delen worden toegeschreven aan Suryavarman I. Aangenomen wordt dat Jayavarman VII hier ook heeft vertoefd voordat hij naar Angkor verhuisde - zijn beroemde stenen hoofd in het Nationaal Museum in Phnom Penh is hier gevonden.

ZELF NAAR Preah Khan?

Bekijk alle 2 reizen naar Preah Khan

Rond 1870 haalde Louis Delaporte de mooiste beelden uit de tempel weg, ze staan in het Parijse Musée Guimet. In recente hebben plunderaars jaren beelden geroofd, die ze verwijderden met pneumatische boren. Het gevolg is dat torens zijn ingestort, apsara's zijn verbrijzeld en overal op de grond brokstukken van beelden liggen.

Grootste tempel

Toch heeft het uitgestrekte complex - dit is de grootste tempel uit de Angkor-tijd in Cambodja - nog veel te bieden. Er zijn vier tempelgroepen en talrijke prasats en gebouwen om te verkennen.

Aan de oostkant, gedeeltelijk binnen de buitenste ommuring, ligt de drie kilometer lange baray. Ten oosten van de baray staat een kleine negende-eeuwse tempel, de Prasat Preah Damrei, omgeven door een eigen laterieten ommuring en bewaakt door stenen olifanten. Op een (ontoegankelijk) eiland in het midden van de baray zelf staan de resten van de kruisvormige Prasat Preah Thkol.

Grote gezichten

Aan de westkant van de baray, 600 meter binnen de ommuring, staat de rijk bewerkte, elfde-eeuwse Prasat Preah Stung met galerijen, reliëfs van apsara's en een centraal heiligdom met vier grote gezichten erbovenop. Dit laatste is het handelsmerk van Jayavarman VII, dat je buiten Angkor zelden aantreft. Het terras, goed bewaard gebleven, doet denken aan dat van Angkor Thom en is versierd met een fries met zwanen.

Centrale tempel

Ten westen hiervan, in het middelpunt van Preah Khan, staat de hoofdtempelgroep. Deze is uit de twaalfde eeuw en waarschijnlijk gebouwd door Suryavarman II. Via de rijk bewerkte oostelijke gopura en twee zandstenen galerijen kom je bij de centrale tempel, met een toren met vier gezichten in Bayon-stijl die tot nu toe niet lijkt te zijn geschonden door plunderaars.

Reizen Preah Khan

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors