Stung Treng

Stung Treng

door Rough Guide

Het gastvrije stadje Stung Treng, aan de Mekong, 140 kilometer ten noorden van Kratie en 200 kilometer ten westen of Banlung, is een nogal vergeten oord. De hoop dat er veel toeristen op weg naar Laos zouden komen is de bodem in geslagen doordat het meeste grensverkeer op de sterk verbeterde hoofdweg 7 de stad voorbij rijdt, over een mooie nieuwe brug een kilometer ten oosten van de stad.

Mekongtocht

De enige bezienswaardigheid is een nogal middelmatige tempel, de Prasat Preah Ko, maar op het omliggende platteland is veel te doen: de guesthouses kunnen excursies regelen naar een zijdeweverij, boomgaarden, meren en watervallen en ook kun je boottochtjes maken naar afgelegen dorpen.

ZELF NAAR Stung Treng?

Bekijk alle 10 reizen naar Stung Treng

Een van de leukste uitstapjes is een Mekongtocht naar de Laotiaanse grens, waarbij je dolfijnen kunt zien en de watervallen kunt bekijken die de rivier hier onbevaarbaar maken.

Laos producten

Op de markt van Stung Treng, in het hart van de stad, zijn producten uit Laos te krijgen die verder in Cambodja niet te koop zijn, zoals textiel in één kleur met geometrische motieven aan de randen, en rijststomers van vlechtwerk. Een ijzerwarenzaakje aan de hoofdgang van noord naar zuid verkoopt met de hand gerolde kaarsen van bijenwas, die voor religieuze plechtigheden worden gebruikt.

De dunne kaarsen worden verkocht in verschillende lengten, waaronder 'vingertop tot elleboog', 'kin tot navel' en 'omtrek van het hoofd'.

Pasay vis

Naast het gebruikelijke goud verkopen sommige juweliers ook zilver. 's Ochtends is het in de straten rond de markt druk met vrouwen, vaak Chunchiet, die landbouwproducten verkopen en kruiden en wortels die ze uit het bos hebben gehaald. In het parkje aan de rivier staat een beeld van een pasay-vis. De vis is een plaatselijke delicatesse die in juni en juli bij Stung Treng wordt gevangen. Het beeld is zo groot als een walvis, maar de echte vis is bescheidener, met een gewicht van 1 tot 1,5 kilo.

Wat Pre Ang Tom pagode

Als je westwaarts langs de waterkant wandelt kom je langs een paar oude gebouwen, zoals het herenhuis met een ronde voorgevel in art-decostijl naast het gelijkvloerse departement van Openbare Werken en Vervoer (dat zelf ook meer dan 100 jaar oud is). De kleine Wat Pre Ang Tom, verderop, is de mooiste pagode van de stad: na te zijn verwoest door de Rode Khmer is hij in 1992 herbouwd.

De ingang wordt bewaakt door beelden van dieren, waaronder witte olifanten, paarden en tijgers; een grote bodhi-boom in de hoek van de hof biedt schaduw aan enkele kapelletjes.

Promenade

Voorbij de wat loopt de weg langs dorpshuizen en tuinen tot hij zuidwaarts buigt naar de Mekong-haven voor het droge seizoen; vanaf daar kun je via een andere weg terug naar de stad lopen. In oostelijke richting langs het water loopt een wandelpromenade, met mooi uitzicht op de rivier. Als je hier verder gaat, kom je bij het in onbruik geraakte vliegveld van de stad, waar de jongens komen scheuren op hun motorfietsen.

Reizen Stung Treng

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors