Wat Jum Pos Ka-aik

Wat Jum Pos Ka-aik

door Rough Guide

De tienduizend Boeddhabeelden van de Wat Jum Pos Ka-aik, gemodelleerd in elke vorm, elke grootte en elk materiaal, zijn geschonken door rijke beschermheren. Dankzij hun giften ziet deze pagode er zo opvallend welvarend uit.

Want de monniken van de Wat Jum Pos Ka-aik staan hoog in aanzien en hebben goede connecties - vaak voeren ze rituelen uit voor de notabelen en de vermogende Cambodjanen die religieuze verdiensten willen scoren voor hun volgende leven of zegeningen willen ontvangen in het huidige.

ZELF NAAR Cambodja?

Bekijk alle 67 reizen naar Cambodja

Goden en demonen

Je gaat de pagode binnen over een laan waarlangs aan de ene kant deva's (goden) staan en aan de andere kant asura's (demonen). Het modern uitziende gebouw aan de andere kant van het terrein is waar de boeddha's, onder het genot van airconditioning, staan te pronken. Ze staan opgesteld in rijen van de vloer tot aan het plafond en beelden alle veertig mudra's uit.

Een van de mooiste beelden - een levensgrote staande boeddha in brons - staat in het midden, een beetje vooraan. Hij lacht vriendelijk en zijn levensechte ogen lijken je te volgen door de hele ruimte. Hij houdt zijn handen voor zijn lichaam, de palmen naar buiten en de vingers omhoog in de beschermende abhaya mudra. In het midden van beide handpalmen is een diamant ingelegd.

Vihara

Als de vihara open is, moet je even je hoofd naar binnen steken om de muren te zien, met een voor Cambodjaanse begrippen strenge afwerking - ze zijn vaalgeel geschilderd en bedrukt met gouden boeddha's.

Een kleine witte stoepa hier vlakbij, bij het wasbassin, bevat de bij de pagode gevonden botten van mensen die vermoord zijn door de Rode Khmer.

Reizen Cambodja

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors