Ratanakiri

Ratanakiri

door Josephine Meijer

Ratanakiri is een afgelegen provincie in het noordoosten van Cambodja. Het is een goed bewaard geheim van groen natuurschoon. Tien jaar geleden was het nog zo onherbergzaam dat geen reiziger er kwam. Langzaamaan ontwikkelt het gebied zich echter de laatste tijd.

Ratanakari is het land van de Khmer Leou bergvolken. Een gebied van rode aarde, dat zwaar te lijden had onder het regime van de Rode Khmer, maar langzaam weer uit zijn schulp kruipt.

ZELF NAAR Ratanakiri?

Bekijk alle 5 reizen naar Ratanakiri

Khmer Leou

Ratanakiri beslaat zes procent van het landoppervlak van Cambodja, maar er woont slechts één procent van de totale bevolking. Het betreft grotendeels inheemse volken die zich scharen onder de naam Khmer Leou, dat bergbewoner betekent.

De Khmer Leou volken zijn een minderheid in Cambodja. De Khmer is een Cambodjaanse beschaving die in Zuidoost-Azië floreerde tussen de negende en dertiende eeuw. Het is tevens de naam van de Cambodjaanse taal.

Rode Khmer en Vietnamoorlog

Helaas roept het woord in de rest van de wereld vaak associaties op met de Rode Khmer. De leiders van deze moorddadige communistische beweging trokken zich, onder leiding van Pol Pot, in 1960 terug in de heuvels van Ratanakiri.

De volken in Ratanakiri leden echter zeer onder het regime van de Rode Khmer. Ook de Amerikaanse bombardementen tijdens de Vietnamoorlog eisten veel levens en verwoestten het land van de Khmer Leou.

Ban Lung

Ban Lung is met 17.000 inwoners is de grootste nederzetting in Ratanakiri. De bladeren aan de bomen hebben er het hele jaar een roestrode kleur. Niet omdat het altijd herfst is, maar doordat ze bedekt zijn met een laag rode aarde. De stad wordt dan ook liefkozend Dey Krahorm genoemd, wat ook daadwerkelijk 'rode aarde' betekent.

Een paar kilometer ten zuiden van Ban Lung ligt al ruim 700.000 jaar het ronde vulkanische meer Yeak Laom. Terwijl jonge kinderen van de houten pier het water in duiken, loop jij er in drie kilometer omheen.

Rood stof en rode modder

Ratakaniri heeft enkel onverharde wegen. Ze snijden als rode lijnen door het groene landschap. In droge maanden hap je rood stof en heeft je huid permanent een worteltjeskleur.

In de natte maanden worstel je door rode modder. De wegen zijn dan grotendeels onbegaanbaar en veel dorpen niet te bereiken. De regentijd loopt van mei tot november.

Rijden op je gehuurde moto

De provincie is het makkelijkst te verkennen per moto, een kruising tussen een scooter en motor die je voor een paar euro huurt. Probeer er meteen een gids bij te regelen. Zonder gids verdwaal je hoogstwaarschijnlijk hopeloos en heb je, tenzij je Khmer spreekt, geen mogelijkheid te communiceren met de lokale bevolking. In Ratakaniri zijn de mensen schuchter en verlegen tegen bezoekers.

Eenmaal op weg rijd je door een heuvelachtig diepgroen landschap. Je passeert rijstvelden en houten huisjes op palen. In kleine dorpjes brouwen inwoners hun eigen rijstwijn en roken jong en oud pijp.

Virachey National Park

De watervallen Ka Tieng, Chaa Ong en Kinchaan zijn de soms moeilijke tocht waard. De brede waterval Ka Tieng is het gemakkelijkst te vinden en heeft bovendien een trap voor de afdaling.

De ontbossing van Ratanakiri is helaas hevig. De kap vindt plaats om plek te maken voor rubber- en cashewnotenplantages.

In 1993 is echter het Virachey National Park opgezet om de kaalslag tegen te gaan. Zo blijft er in ieder geval een deel van de natuur gespaard. De tijger heeft in dit park bovendien een toevluchtsoord.

Wat is er te doen in Ratanakiri?

  • Maak een trekking door de bergen. Je loopt door het heuvelachtige landschap en ziet om je heen de diepgroene omgeving. 's Avonds kun je blij de lokale bevolking overnachten.
  • Je komt in dit gebied zeker tot rust. Veel toeristen zul je er niet vinden. Een fantastische plek om het echte Cambodja te leren kennen dus.
  • Niet veel mensen spreken Engels. Zorg daarom van tevoren voor een gids. Meestal is dit ook je chauffeur van de moto waarmee je het gebied verkent.
  • De Ka Tieng waterval is een van de mooiste in Cambodja. Hoewel het niet altijd makkelijk is om bij de verschillende watervallen in het gebied te komen, is het zeker de moeite waard.
  • Wanneer je uit het gebied terugkomt kun je het beste direct al je kleren wassen. De rode stof van de Ratanakiri provincie is namelijk een souvenir dat je gewild of ongewild met je mee terug zult nemen.

Reizen Ratanakiri

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors