Kampong Cham

Kampong Cham

door Rough Guide

De sympathieke stad Kampong Cham, gelegen op de westelijke oever van de Mekong, is lang niet zo druk als je van de grootste stad van het noordoosten zou verwachten. De kleine haven draait niet bepaald op volle toeren en het is er nog rustiger geworden sinds er met Japans geld een grote nieuwe brug over de Mekong is gebouwd, waardoor de veerponten overbodig zijn geworden.

Vanwege de verbeterde wegen in de regio gaan er ook geen langeafstandsboten meer. De meeste toeristen stoppen hier nu niet meer, wat jammer is, want de stad heeft een eigen charme.

ZELF NAAR Cambodja?

Bekijk alle 67 reizen naar Cambodja

Uitstapjes

Er zijn verscheidene dingen te doen in en rond de stad. Verken de wirwar aan straatjes van het oude centrum en bezoek de Wat Nokor, net buiten de stad; dit is een moderne pagode op een elfde-eeuws tempelterrein.

Maak een aangenaam boottochtje naar dorpen aan de Mekong, of een dagtocht naar de pre-Angkoriaanse tempel Banteay Prei Nokor, die is omgeven door een reusachtige aarden wal, waarbinnen nog een paar ruïnes van torens overeind staan.

Welvarende geschiedenis

In de jaren dertig en veertig was Kampong Cham een welvarend centrum van handel in rubber en tabak, en de meest kosmopolitische stad van Cambodja. Je kunt dit nog zien aan de brede, met bomen omzoomde straten met oude winkelpanden, maar tegenwoordig is zelfs het centrum nogal slaperig. Het is aardig om door de rustige straatjes te slenteren en de koloniale architectuur te bekijken, vooral rond de markt.

De waterkant is functioneel, maar ook leuk voor een achternamiddagwandeling en een tuk krolok (fruitshake) terwijl je de enorme brug bewondert, die de Spean Kizuna wordt genoemd naar het bedrijf dat hem gebouwd heeft - het is de eerste brug over de Mekong in Cambodja.

Wat Pra Tohm Nah Day Doh

Als je vanaf de brug een kilometer langs de oever naar het zuiden loopt, kom je bij de pont die in de regentijd naar het riviereiland Koh Pbain vaart. Aan de overkant van de weg is de Wat Pra Tohm Nah Day Doh een kijkje waard, al is hij nog geen honderd jaar oud. Voor de pagode staat een reusachtige staande boeddha; verder is het complex bezaaid met intrigerende beelden en kleine stoepa's.

De markt, een niet al te lelijk gelijkvloers gebouw, is nooit erg druk, wat maar goed is ook omdat de stalletjes binnen zo dicht op elkaar staan dat er bijna geen loopruimte tussen is. Het is een goede plaats om de katoenen kramars aan te schaffen die in de provincie Kampong Cham worden gemaakt; ze zijn van goede kwaliteit en daarom gewild in heel Cambodja. Je vindt hier vaak kleuren en patronen die je elders in het land niet ziet. Een goedkoop kopje koffie of een maaltijd bij een eetstalletje kun je hier ook krijgen.

Reizen Cambodja

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors