Angkor Wat
8,8
8,5 Algemene ervaring
9,1 Schoonheid
8,5 Interessant
9,3 Authenticiteit
8,3 Bereikbaarheid

Angkor Wat

door Willeke van Doorn

Stap op een mountainbike in Siem Reap of spring achterop een motor en rijd langs de eeuwenoude gebouwen van Angkor Wat: het grootste tempelcomplex ter wereld. De tempels zijn van ongekende schoonheid en grootsheid, omgeven met prachtige legendes.

Meer dan acht eeuwen overleefde Angkor Wat de geschiedenis van Cambodja. Al die tijd beschermd door de dichte jungle die de tempels omringd. In de twaalfde eeuw gaf koning Suryavarma opdracht een tempel voor de Hindu-god Vishnu te bouwen. Vandaag de dag lopen monniken in oranje omslagdoeken nog steeds door de oude stad en behoort Angkor Wat tot de zeven wereldwonderen. Deze plek moet je ooit een keer gezien hebben!

ZELF NAAR Angkor Wat?

Bekijk alle 51 reizen naar Angkor Wat

Grootste pre-industriële stad ter wereld

Het tempelcomplex Angkor Wat was het centrum van de grootste pre-industriële samenleving ter wereld. De stad had een oppervlakte van duizenden vierkante kilometers, ongeveer net zo groot als New York. In een tijd dat London nog slechts een dorp was met vijftigduizend inwoners, was Angkor Wat onderdeel van een stad waar een miljoen mensen leefden.

In de veertiende eeuw werd Angkor Wat omgetoverd tot een boeddhistische tempel. Zeshonderd jaar later komen nog steeds monniken naar de tempels om te bidden. Hun feloranje en rode omslagdoeken verschijnen overal tussen de gebouwen en in de lange gangen. De enorme bomen die vergroeid zijn met de tempels, dragen bij aan de mysterieuze sfeer.

Angkor Wat Tempels

De Angkor Wat tempels zijn het mooist tijdens de zonsopgang, als de mist langzaam optrekt. Al voordat de zonnestralen over de torens van het eeuwenoude tempelcomplex glijden, is de historie van de plek voelbaar. De opkomende zon zorgt dat de torens van het tempelcomplex langzaam van kleur veranderen. Eén voor één verschijnen de gedetailleerde reliëfs die de gebouwen versieren.

De meeste reizigers bekijken de zonsopgang bij de grootste tempel van het complex. Maar er zijn ook genoeg plekken waar geen mens te vinden is. Ga bijvoorbeeld naar de Bayon tempel. Honderden gebeeldhouwde gezichten kijken daar iedere bezoeker doordringend aan. Vanaf de hoger gelegen tempel Phnom Bakheng zie je hoe Angkor Wat onder je ontwaakt.

Siem Reap

Angkor Wat is zo groot dat het niet te doen is om het complex te voet te verkennen. Huur een mountanbike in de nabijgelegen stad Siem Reap - op zo'n zes kilometer afstand- en fiets al vroeg naar het complex zodat je het ziet ontwaken en de hele dag hebt om langs de tempels te fietsen.

Veel kinderen proberen drankjes en snacks te verkopen. In de tempels hebben ze ijskoude dranken verstopt die voor verkoeling zorgen op de snikhete dagen. Een welkome pauze tijdens je fietstocht door Angkor Wat.

Op de motor door Angkor Wat

Een andere optie is om Angkor Wat op een motor te doorkruisen. Huur zelf een motor of stap achterop bij een van de Cambodjaanse chauffeurs. Je scheurt samen langs de eeuwenoude gebouwen. Nadeel is wel dat het lawaai van de motor de vele vogels overstemt.

De chauffeurs doen tevens graag dienst als gids, wat geen overbodige luxe is. De gebouwen komen uit verschillende periodes en het verschil in stijl en architectuur is vaak groot. De geschiedenis van de gebouwen is rijk aan bijzondere legendes. Je lokale gids vertelt je daar alles over.

Maar schroom ook niet om de monniken aan te spreken. Ze zijn altijd in voor een praatje en vaak erg nieuwsgierig naar wat reizigers van hun tempel vinden. Een gesprek met een groepje Cambodjaanse monniken in een verlaten tempel maakt je bezoek aan Angkor Wat onvergetelijk.

Angkor Wat bezoeken

De beste tijd om Angkor Wat te bezoeken is in september en oktober. Het is dan minder druk dan in de populairste maanden december en januari. Hoewel het regenseizoen tussen juni en oktober over Cambodja trekt, regent het zelden de hele dag.

De meeste reizigers bezoeken de tempels tussen 09.00 en 11.00 uur en na drieën. Een dag is tekort om het enorme tempelcomplex te zien. Er zijn toegangskaarten te koop die meerdere dagen geldig zijn. Een kaartje voor een dag kost zo'n vijftien euro.

Wat is er te doen rond Angkor Wat?

 • Ga met een fiets naar het tempelcomplex. Vanaf het nabij gelegen Siem Reap huur je goede mountainbikes en maak je een mooie tocht naar het complex.
 • Als je voor zonsopgang het complex bezoekt, zie je als het ware de beelden wakker worden. Langzaam worden de details van de ruïnes steeds duidelijker zichtbaar.
 • Het leukste is natuurlijk om in alle rust Angkor Wat te bezoeken. Blijf daarom niet bij alle drommen toeristen hangen. Het complex is reusachtig dus je kunt makkelijk op zoek gaan naar een rustig plekje.
 • Veel kinderen proberen drankjes en snacks te verkopen. In de tempels hebben ze ijskoude dranken verstopt die voor verkoeling zorgen op de snikhete dagen.
 • De motor is een bekend vervoersmiddel in Cambodja. Veel mensen van de plaatselijke bevolking nemen je al te graag mee door het complex. Vaak weten zij ook veel van de geschiedenis.

Reizen Angkor Wat

Meer Angkor Wat

Reviews Angkor Wat

Cambodja (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Jeroen Kuiperij op 09 december 2019

Een bijzonder land. Aan de ene kant prachtige landschappen en mooie uitzichten. Helaas is er ook een hoop plastic dat letterlijk overal ligt. Voor ons waren Angkor Wat en het eiland Koh Rong Sanloem het hoogte punt. Vermijd Sihanoukville!

9,2
9 Algemene ervaring
9 Schoonheid
9 Interessant
10 Authenticiteit
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Angkor Wat

 • grootste tempelcomplex ter wereld
 • betaalbaar

Minpunten Angkor Wat

 • druk
Ultieme tip: Neem een prive tuktuk voor bij siem reap
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers

Wauw! (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Isabeau Prins op 18 november 2019

Angkor is de meest magische plek waar ik ooit geweest ben. Alle tempels in Angkor zijn fantastisch, maar Angkor Wat staat met stipt op 1! Zeker een aanrader: zonsopkomst of ondergang. Een magische ervaring.

Ultieme tip: Huur een fiets of scooter of tuktuk en neem de 3 daagse pas. Zoveel moois te zien!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Adembenemend (bezocht in juni 2015)

Review geschreven door Anneke Muis op 17 november 2018

Wat een prachtige bestemming in Cambodja! Adembenemend mooi.
Ga op tijd heen zodat je de hitte een beetje kunt ontwijken.
Wij hebben een tour gedaan met een ervaren local, bijzonder om ook de geschiedenis van Cambodja te bespreken.

9,0
8 Algemene ervaring
10 Schoonheid
10 Interessant
10 Authenticiteit
7 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Ga op tijd heen, dan is het nog rustig en goed te doen qua temperatuur. Trek meerdere dagen uit om alles te kunnen zien
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Betoverend Angkor Wat (bezocht in november 2018)

Review geschreven door Janneke van Helden op 16 november 2018

Angkor Wat is een echte must-do als je in Cambodja of Zuid-Oost Azië bent! De schitterende tempels geven je het gevoel alsof je in een film-decor loopt. (is ook zo; Tomb Raider, Jungle Book). Huur een tuctuc voor een dag, het kan erg warm zijn dus kun je tussen de tempelbezoeken door even afkoelen in de tuctuc. Zoek ook de kleinere tempels op. Deze zijn minstens zo mooi en minder druk qua bezoekers. En probeer de Angkor Wat als laatste te bezoeken. Deze tempel is zo druk in de ochtend dat je deze beter als laatste kunt bewaren, eventueel met zonsondergang!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Schoonheid
10 Interessant
10 Authenticiteit
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Angkor Wat

 • Tuctuc
 • goed bereikbaar
 • goed klimaat
 • nooit vergeten

Minpunten Angkor Wat

 • drukte
 • ontwijken
 • hitte
Ultieme tip: Door te starten met de kleinere tempels, die bezoekers vaak vergeten, ontwijk je de drukte en kun je echt genieten en mooie foto’s maken!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Super indrukwekkend (bezocht in februari 2018)

Review geschreven door Stefan Korsten op 11 november 2018

Super mooi om met een lokale gids de verschillende tempels te bezoeken, het is ontzettend groot! Vergeet niet de zonsopkomst en zonsondergang mee te pakken. Tomb raider temple is een van de mooiste tempels met alle bomen die door de tempel gegroeid zijn. Het kan wel ontzettend druk en warm worden, dus vroeg daar zijn is een aanrader.

9,6
10 Algemene ervaring
10 Schoonheid
8 Interessant
10 Authenticiteit
10 Bereikbaarheid

Minpunten Angkor Wat

 • Het kan er wel erg druk zijn
Ultieme tip: Laat je rondleiden door een lokale gids die je ook meeneemt voor zonsopkomst en ondergang
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Cultuurliefhebbers

Alone in the temple together (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Johan Joossens op 21 november 2017

een van de impressionante tempel complexen dat ik al gezien heb.
je kan er dagen in vertoeven , alle details , achter iedere steen zit een verhaal.
zeker het lichtspel is speciaal bij zons op en ondergang, wel veel toeristen op deze tijdstippen

Pluspunten Angkor Wat

 • immens
 • indrukwekkend

Minpunten Angkor Wat

 • toeristen
Ultieme tip: een goede gids is aan te raden , met chauffeur en lunch. neem stevige schoenen mee en voldoende water
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Bijzonder (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Stephanie V Beek op 19 november 2017

Must see! Zo indrukwekkend mooi. Zo bijzonder de geschiedenis, zulke vriendelijke mensen, zo mooi alles!
Ook voor kinderen zeker de moeite waard. De, telkens weer, verschillende tempels maken het zo uniek.

Ultieme tip: Boek een riksja met gids in het stadje Siem Reap. Boek meerdere dagen en vertrek vroeg ivm de hitte.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

2 dagen Combodja (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Dominique Burmanje op 12 november 2017

Mooie plek welke makkelijk te bezoeken is door middel van de plaatstelijke tuk tuk.

Immens veel tempels en vooral de onbekende tempels zonder toeristen maken een indruk welke niet te beschrijven is.

Pluspunten Angkor Wat

 • aardige locals
 • inmense tempels
 • wereldwonder

Minpunten Angkor Wat

 • toeristen
Ultieme tip: De tempels bezoeken welke niet in trek zijn bij de toeristen
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Op bezoek in Angkor Wat! (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Victorine Sandkuyl op 27 juni 2017

Angkor Wat. Tsja, je moet dit reusachtige tempelcomplex eens in je leven gezien hebben. Helaas denken heel veel Chinezen en Japanners er ook zo over. De drukte in Disneyland is er niets bij. Erg zonde, want de tempels van Angkor Wat zijn reuze indrukwekkend! Maar ik vond het erg jammer om er met duizenden andere toeristen te staan, dat doet de magische sfeer niet echt ten goede.

Wij hadden fietsen gehuurd om langs alle tempels te gaan. Dit was een hele leuke manier om je te verplaatsen en zo een beetje actief te zijn tijdens de dag, ondanks de hitte. Iedereen maakt zo'n beetje hetzelfde rondje en begint bij de hoofdtempel, Angkor Wat, en gaat dan alle andere tempels af. Wij dachten slim te zijn en eerst aan de andere kant van het rondje te beginnen en dan te eindigen bij de hoofdtempel zodat het daar wat rustiger zou zijn. Helaas hadden meer mensen dat bedacht...

Hoewel Angkor Wat een erg indrukwekkende tempel is, was ik persoonlijk meer fan van de tempel Ta Prohm, waar Tomb Raider ook is opgenomen. Deze tempel is overwoekerd met lange dikke wortels van reusachtige bomen, heel bizar om te zien hoe de wortels en de stenen haast één zijn geworden. Ook hier was het helaas weer ontzettend druk, erg jammer.

Ondanks de drukte blijven de tempels van Angkor Wat erg indrukwekkend en moet je er zeker heen tijdens je reis door Cambodja. Mijn advies zou zijn om er niet meer dan een dag te besteden, daarna heb je de tempels en de hordes toeristen ook wel weer gezien.

8,0
7 Algemene ervaring
9 Schoonheid
8 Interessant
8 Authenticiteit
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Angkor Wat

 • Mooie tempels
 • Mooie natuur

Minpunten Angkor Wat

 • Heel erg veel toeristen
 • Hitte
 • Disneyland-gevoel
Ultieme tip: Huur een fiets en verken het tempelcomplex op een sportieve manier in plaats van met de tuktuk, zoals de meeste toeristen doen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Angkor Wat - must see! (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Robin van Gammeren op 21 mei 2017

Angkor Wat is prachtig en je mag het echt niet missen tijdens je bezoek aan Zuid-Oost Azie! Ga 's ochtends vroeg zodat je er voor de drukte en de warmte bent. De "tomb-raider tempel" is zeker de moeite waard, maar omdat hij zo populair is, is het er wel erg druk. Je gaat veel wandelen en trappen beklimmen, dus zorg voor goede schoenen. Je kan verschillende tickets kopen, die van een dag tot twee weken geldig zijn. Als je alle highlights wilt zien maar niet perse alle kleine tempeltjes hoeft te zien is een pas voor drie dagen ruim voldoende (op den duur gaat alles wel wat op elkaar lijken). Ook is het aan te raden een gidsje mee te nemen, omdat er niet veel bordjes zijn en je anders geen idee hebt welke tempel je precies staat te bekijken. Sowieso gaan, het is prachtig!

8,2
8 Algemene ervaring
9 Schoonheid
7 Interessant
10 Authenticiteit
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Angkor Wat

 • Cultuur
 • natuur
 • geschiedenis

Minpunten Angkor Wat

 • druk
Ultieme tip: Huur een tuk-tuk voor de dag! Angkor Wat is echt waanzinnig groot en fietsend kan je nooit zoveel zien als met een tuk-tuk, en aan het eind van de dag ben je helemaal gesloopt.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

het is een ervaring op zich om heel angkor wat te bekijken in drie dagen (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Hendrik Jan Bosch op 11 mei 2017

Het is een reis die ik iedereen kan aanbevelen het is daar zo mooi en neem een drie dagen kaart voor Angkor Wat want er is zo veel te zien en zo mooi dat eigenlijk drie dagen nog niet genoeg was om alles te kunnen zien.

Ultieme tip: Neem een Locale gids en een drie dagen kaart en je zult genieten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Angkor Wat, een wereldwonder (bezocht in april 2004)

Review geschreven door Johan Boekholt op 07 mei 2017

Voor mij is Angkor Wat een wereldwonder. Ik ben hier geweest als een belegen backpacker tijdens mijn wereldreis van een jaar en is me tot op de dag van vandaag bijgebleven.
Bijzonder indrukwekkend zoals heel Cambodja.

9,6
10 Algemene ervaring
9 Schoonheid
10 Interessant
10 Authenticiteit
9 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Minimaal twee dagen bezoeken, liefst drie.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Angkor (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Corina Lambregtse op 07 mei 2017

Cambodja was sowieso een mooie ervaring, maar alle tempels bij Angkor zijn echt prachtig. Ga zeker niet alleen naar Angkor Wat, waar het heel druk is, maar ook naar de andere tempels in de buurt. Verscholen in de jungle liggen heel diverse tempelcomplexen. Allemaal heel verschillend en allemaal zeer de moeite waard om te bezoeken.

Pluspunten Angkor Wat

 • prachtige omgeving
 • elk tempelcomplex is anders
 • hele lieve mensen

Minpunten Angkor Wat

 • bij sommige tempels is het erg druk dus ga vroeg op pad
 • het is altijd heel warm dus zorg voor voldoende vocht en bescherming
Ultieme tip: Huur een tuk tuk om je een hele dag van het ene tempelcomplex naar het andere te brengen, kost je circa €25. De investering meer dan waard. Regel de tuk tuk wel via je hotel!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Schitterend complex van Angkor (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Edwin Groenheide op 11 december 2016

Schitterend complex van Angkor. Ta Prohm, boomwortels groeien door de tempels. Alsof de tijd heeft stilgestaan. Angkor Thom, met de vele gezichten van de Bayon. En natuurlijk het complex van Angkor Wat. Echt een aanrader.

Aangeraden voor: Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Indrukwekkende belevenis (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Kevin helmink op 01 december 2016

Eenmaal gearriveerd bij de Angkor Wat valt 1 ding op, hij is inderdaad zoals op de foto. Valt het mee of valt het tegen laat ik even in het midden maar wat zeker indrukwekkend is, zijn de nabij gelegen tempels. Bij sommigen ben je de enige die er wandelt samen met wat locals!

7,8
8 Algemene ervaring
7 Schoonheid
6 Interessant
9 Authenticiteit
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Angkor Wat

 • cultuur
 • locals

Minpunten Angkor Wat

 • commercieel
Ultieme tip: Mijn tip voor het bezoeken van de Angkor Wat, trek er een goede dag voor uit en ontdek het gebied!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Paard voor Angkor Wat (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Else ten Broeke op 03 oktober 2016

Cambodja, of meer specifiek Angkor Wat is zeker bucketlist materiaal! De enormiteit van het complex is bizar! Ook de historie erachter is zeer interessant. Als je Angkor Wat wilt bezoeken dan is het zeker een aanrader om in Siem Reap te verblijven. Een leuke night market en 's avonds kan je een drankje doen op pub street.

Pluspunten Angkor Wat

 • Aardige locals
 • Betaalbaar
 • Leuke activiteiten

Minpunten Angkor Wat

 • Opdringerig
Ultieme tip: Huur een tuktuk die je de hele dag door Angkor Wat heen rijdt!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het betoverende Angkor (bezocht in maart 2009)

Review geschreven door Jantine de Jong op 25 september 2016

Een land verscheurd door genocide, een land met prachtige natuur en een land dat bekend staat om zijn overweldigende Angkor tempels. Het immense tempelcomplex stamt uit de 12e eeuw en is door verschillende Khmer koningen gebouwd. Vanwege de omvang is een meerdaagse entreekaart kopen geen overbodige luxe. Angkor Wat is de hoofdtempel. Het is gigantisch met baden, veel gangen en ruimtes en heeft prachtige bas-reliëfs. Als je door de tempels heen loopt kan je je wellicht voorstellen hoe groots en geweldig het er vroeger uit moet hebben gezien. Voor het mooiste uitzicht plant je je bij zonsondergang bij een van de vijvers voor de tempel. Zonsopgang is ook erg mooi. Zorg dan wel voor goede bescherming tegen muggen. Angkor Thom is een tempelcomplex binnen Angkor met als grootste tempel Bayon. Deze is beroemd vanwege de 216 grote gezichten die de 54 torens sieren. Deze tempel is heel mooi tijdens zonsondergang. Ta Prohm is wel de beroemdste tempel en was decor voor o.a. 'Tomb Raider', 'Two Brothers' en 'Indiana Jones'. Deze tempel is overgroeid met bomen, waardoor je nog goed kunt zien hoe de jungle de tempels in beslag heeft genomen. Hij is erg mooi, maar hier vind je de meeste toeristen. Preah Kahn is ook overgroeid met bomen, maar hier vind je bijna geen enkele toerist. Ook bij de mooie en verfijnde Banteay Samré is het minder druk. Deze tempel ligt enkele kilometers buiten de Grote Ronde. Ikzelf kan mij voorstellen dat dit vroeger een badhuis is geweest. Het ziet ernaar uit dat je met de kleine trappetjes het water in ging. Ik zie het voor mij hoe de tempel begroeid was met mooie planten en bloemen en er waterlelies in het water dreven. Een prachtig idee. De tempels van Angkor zijn goed te doen op de fiets. Let op, het ligt ongeveer 7 kilometer van Siem Reap vandaan. De Grote Ronde is ongeveer 26 km en de Kleine Ronde is ongeveer 16 km lang. De Kleine Ronde komt voorbij alle bekende tempels. De Grote Ronde laat ook de minder bekende en rustigere tempels zien.

Pluspunten Angkor Wat

 • Prachtige tempels
 • Heerlijk en goedkoop eten in Siem Reap
 • Verblijf in Siem Reap is erg goedkoop

Minpunten Angkor Wat

 • Veel kleine kinderen die bedelen en als je niets geeft kunnen ze aggressief worden
Ultieme tip: Een echte aanrader is om de tempels op de fiets te bezoeken. De natuur is prachtig, de wegen zijn goed en je kunt zelf bepalen hoe lang je ergens blijft. Drink wel voldoende water!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Ontzettend mooi, maar te druk (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Charlotte de Vries op 18 augustus 2016

Om 4 uur 's ochtends stonden we op om het 'achtste wereldwonder' Angkor Wat tijdens zonsopgang te zien. Ik dacht dat we zo de toeristendrukte zouden vermijden: hoeveel mensen staan er nou zo vroeg op? Nou, héél veel, kan ik je vertellen. Wat begon als een serene ochtend in Siem Reap, eindigde in een enorme tuk-tuk-race naar de ingang van Angkor Wat. Samen met een stuk of (niet overdreven) duizend andere toeristen keken we vervolgens toe hoe de zon achter de gespitste tempel verscheen. Het was een prachtig gezicht, maar de belachelijke hoeveelheid selfiesticks en springende toeristen zaten een 'mystieke ervaring' flink in de weg. Voor de rest van het complex geldt een beetje hetzelfde. De tempels zijn stuk voor stuk bijzonder mooi, maar door de drukte kon ik er gewoon nauwelijks van genieten.

7,4
6 Algemene ervaring
9 Schoonheid
7 Interessant
8 Authenticiteit
7 Bereikbaarheid

Minpunten Angkor Wat

 • Extreem toeristisch
Ultieme tip: Huur een gids in die je wat kan vertellen over de tempels. Anders zijn de tempels niets meer dan mooie ruïnes om naar te kijken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Betoverend Angkor Wat (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Merel de Bruijn op 29 juni 2016

Angkor Wat, wie kent het niet? Een van die plekken in Zuidoost-Azië die je eigenlijk wel móét bezoeken wanneer je in de buurt bent! En geloof me, daar zal je geen spijt van krijgen.

Het wereldberoemde Angkor Wat is echt betoverend en zeer imponerend en groter dan je van te voren bedenkt. Je kunt het complex makkelijk met de fiets ontdekken. Op meerdere plekken in Siem Reap worden fietsen verhuurd voor een schappelijk bedrag. Voor de luiwammesen onder ons: Siem Reap is rijk aan tuc tucs die je maar al te graag een halve of hele dag rondrijden over het complex. Betaal nooit meer dan 15 dollar per persoon!

Het leuke aan het complex is dat geen enkele tempel hetzelfde is. Het complex is in ongeveer 600 jaar tijd gebouwd en elke tempel vertelt weer zijn eigen verhaal.

Mijn favorieten op het grote complex waren de Bayon tempel en Angkor Thom. Laatstgenoemde is eigenlijk meer een soort van stad binnen de tempelvlakte. Je kunt er prima ronddwalen en overal zie je weer nieuwe bijzondere details. Al geldt dat voor elke tempel.

Vrouwen, let wel op: zorg ervoor dat je een broek draagt! Een rok, jurk of omslagdoek volstaat niet. Meerdere vrouwen werden bij de ingangen geweigerd door de bewakers.

Tip voor de hete en droge maanden: zorg ervoor dat je vroeg op de dag gaat en kom later op de dag wanneer het weer afkoelt terug. Je ticket is de hele dag geldig. Zo kun je op het heetste moment van de dag lekker verkoeling zoeken in het guesthouse en zonsopkomst en zonsondergang meepakken!

8,0
8 Algemene ervaring
8 Schoonheid
8 Interessant
8 Authenticiteit
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Angkor Wat

 • Authentiek
 • Imponerend
 • Je voelt de geschiedenis

Minpunten Angkor Wat

 • Toeristisch
 • Opdringerige verkopers
Ultieme tip: Om echt alles goed te ontdekken: neem een 3-dagen pas. Hier krijg je echt geen spijt van!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Eeuwenoude unieke tempels uit de tombraider films (bezocht in maart 2014)

Review geschreven door Bas Westerhof op 19 mei 2016

De tempels waren geweldig mooi om te zien. Er was veel diversiteit in de stenen bouwwerken en het klimaat is perfect om een dag lekker rond te struinen.

8,6
8 Algemene ervaring
9 Schoonheid
9 Interessant
9 Authenticiteit
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Angkor Wat

 • schoon park
 • betaalbaar

Minpunten Angkor Wat

 • bewolking bij een zonsopkomst dus check het weer vantevoren
Ultieme tip: Ga voor zonsopgang naar de tempel toe om het daglicht over de tempels te zien stralen. Er zal een reflectie van de zon in het water voor de tempel te zien zijn! Fantastisch mooi!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Israël kenner
Sponsors