Angkor Wat
8,4
8,2 Algemene ervaring
8,7 Schoonheid
8,2 Interessant
8,8 Authenticiteit
8,0 Bereikbaarheid

Angkor Wat

door Willeke van Doorn

Stap op een mountainbike in Siem Reap of spring achterop een motor en rijd langs de eeuwenoude gebouwen van Angkor Wat: het grootste tempelcomplex ter wereld. De tempels zijn van ongekende schoonheid en grootsheid, omgeven met prachtige legendes.

Meer dan acht eeuwen overleefde Angkor Wat de geschiedenis van Cambodja. Al die tijd beschermd door de dichte jungle die de tempels omringd. In de twaalfde eeuw gaf koning Suryavarma opdracht een tempel voor de Hindu-god Vishnu te bouwen. Vandaag de dag lopen monniken in oranje omslagdoeken nog steeds door de oude stad en behoort Angkor Wat tot de zeven wereldwonderen. Deze plek moet je ooit een keer gezien hebben!

Grootste pre-industriële stad ter wereld

Het tempelcomplex Angkor Wat was het centrum van de grootste pre-industriële samenleving ter wereld. De stad had een oppervlakte van duizenden vierkante kilometers, ongeveer net zo groot als New York. In een tijd dat London nog slechts een dorp was met vijftigduizend inwoners, was Angkor Wat onderdeel van een stad waar een miljoen mensen leefden.

In de veertiende eeuw werd Angkor Wat omgetoverd tot een boeddhistische tempel. Zeshonderd jaar later komen nog steeds monniken naar de tempels om te bidden. Hun feloranje en rode omslagdoeken verschijnen overal tussen de gebouwen en in de lange gangen. De enorme bomen die vergroeid zijn met de tempels, dragen bij aan de mysterieuze sfeer.

Angkor Wat Tempels

De Angkor Wat tempels zijn het mooist tijdens de zonsopgang, als de mist langzaam optrekt. Al voordat de zonnestralen over de torens van het eeuwenoude tempelcomplex glijden, is de historie van de plek voelbaar. De opkomende zon zorgt dat de torens van het tempelcomplex langzaam van kleur veranderen. Eén voor één verschijnen de gedetailleerde reliëfs die de gebouwen versieren.

De meeste reizigers bekijken de zonsopgang bij de grootste tempel van het complex. Maar er zijn ook genoeg plekken waar geen mens te vinden is. Ga bijvoorbeeld naar de Bayon tempel. Honderden gebeeldhouwde gezichten kijken daar iedere bezoeker doordringend aan. Vanaf de hoger gelegen tempel Phnom Bakheng zie je hoe Angkor Wat onder je ontwaakt.

Siem Reap

Angkor Wat is zo groot dat het niet te doen is om het complex te voet te verkennen. Huur een mountanbike in de nabijgelegen stad Siem Reap - op zo'n zes kilometer afstand- en fiets al vroeg naar het complex zodat je het ziet ontwaken en de hele dag hebt om langs de tempels te fietsen.

Veel kinderen proberen drankjes en snacks te verkopen. In de tempels hebben ze ijskoude dranken verstopt die voor verkoeling zorgen op de snikhete dagen. Een welkome pauze tijdens je fietstocht door Angkor Wat.

Op de motor door Angkor Wat

Een andere optie is om Angkor Wat op een motor te doorkruisen. Huur zelf een motor of stap achterop bij een van de Cambodjaanse chauffeurs. Je scheurt samen langs de eeuwenoude gebouwen. Nadeel is wel dat het lawaai van de motor de vele vogels overstemt.

De chauffeurs doen tevens graag dienst als gids, wat geen overbodige luxe is. De gebouwen komen uit verschillende periodes en het verschil in stijl en architectuur is vaak groot. De geschiedenis van de gebouwen is rijk aan bijzondere legendes. Je lokale gids vertelt je daar alles over.

Maar schroom ook niet om de monniken aan te spreken. Ze zijn altijd in voor een praatje en vaak erg nieuwsgierig naar wat reizigers van hun tempel vinden. Een gesprek met een groepje Cambodjaanse monniken in een verlaten tempel maakt je bezoek aan Angkor Wat onvergetelijk.

Angkor Wat bezoeken

De beste tijd om Angkor Wat te bezoeken is in september en oktober. Het is dan minder druk dan in de populairste maanden december en januari. Hoewel het regenseizoen tussen juni en oktober over Cambodja trekt, regent het zelden de hele dag.

De meeste reizigers bezoeken de tempels tussen 09.00 en 11.00 uur en na drieën. Een dag is tekort om het enorme tempelcomplex te zien. Er zijn toegangskaarten te koop die meerdere dagen geldig zijn. Een kaartje voor een dag kost zo'n vijftien euro.

Wat is er te doen rond Angkor Wat?

 • Ga met een fiets naar het tempelcomplex. Vanaf het nabij gelegen Siem Reap huur je goede mountainbikes en maak je een mooie tocht naar het complex.
 • Als je voor zonsopgang het complex bezoekt, zie je als het ware de beelden wakker worden. Langzaam worden de details van de ruïnes steeds duidelijker zichtbaar.
 • Het leukste is natuurlijk om in alle rust Angkor Wat te bezoeken. Blijf daarom niet bij alle drommen toeristen hangen. Het complex is reusachtig dus je kunt makkelijk op zoek gaan naar een rustig plekje.
 • Veel kinderen proberen drankjes en snacks te verkopen. In de tempels hebben ze ijskoude dranken verstopt die voor verkoeling zorgen op de snikhete dagen.
 • De motor is een bekend vervoersmiddel in Cambodja. Veel mensen van de plaatselijke bevolking nemen je al te graag mee door het complex. Vaak weten zij ook veel van de geschiedenis.
Like deze pagina

Reizen Angkor Wat

Meer Angkor Wat

Reviews Angkor Wat

Schitterend complex van Angkor (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Edwin Groenheide op 11 december 2016

Schitterend complex van Angkor. Ta Prohm, boomwortels groeien door de tempels. Alsof de tijd heeft stilgestaan. Angkor Thom, met de vele gezichten van de Bayon. En natuurlijk het complex van Angkor Wat. Echt een aanrader.

Aangeraden voor: Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Indrukwekkende belevenis (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Kevin helmink op 01 december 2016

Eenmaal gearriveerd bij de Angkor Wat valt 1 ding op, hij is inderdaad zoals op de foto. Valt het mee of valt het tegen laat ik even in het midden maar wat zeker indrukwekkend is, zijn de nabij gelegen tempels. Bij sommigen ben je de enige die er wandelt samen met wat locals!

7,8
8 Algemene ervaring
7 Schoonheid
6 Interessant
9 Authenticiteit
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Angkor Wat

 • cultuur
 • locals

Minpunten Angkor Wat

 • commercieel
Ultieme tip: Mijn tip voor het bezoeken van de Angkor Wat, trek er een goede dag voor uit en ontdek het gebied!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Paard voor Angkor Wat (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Else ten Broeke op 03 oktober 2016

Cambodja, of meer specifiek Angkor Wat is zeker bucketlist materiaal! De enormiteit van het complex is bizar! Ook de historie erachter is zeer interessant. Als je Angkor Wat wilt bezoeken dan is het zeker een aanrader om in Siem Reap te verblijven. Een leuke night market en 's avonds kan je een drankje doen op pub street.

Pluspunten Angkor Wat

 • Aardige locals
 • Betaalbaar
 • Leuke activiteiten

Minpunten Angkor Wat

 • Opdringerig
Ultieme tip: Huur een tuktuk die je de hele dag door Angkor Wat heen rijdt!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het betoverende Angkor (bezocht in maart 2009)

Review geschreven door Jantine de Jong op 25 september 2016

Een land verscheurd door genocide, een land met prachtige natuur en een land dat bekend staat om zijn overweldigende Angkor tempels. Het immense tempelcomplex stamt uit de 12e eeuw en is door verschillende Khmer koningen gebouwd. Vanwege de omvang is een meerdaagse entreekaart kopen geen overbodige luxe. Angkor Wat is de hoofdtempel. Het is gigantisch met baden, veel gangen en ruimtes en heeft prachtige bas-reliëfs. Als je door de tempels heen loopt kan je je wellicht voorstellen hoe groots en geweldig het er vroeger uit moet hebben gezien. Voor het mooiste uitzicht plant je je bij zonsondergang bij een van de vijvers voor de tempel. Zonsopgang is ook erg mooi. Zorg dan wel voor goede bescherming tegen muggen. Angkor Thom is een tempelcomplex binnen Angkor met als grootste tempel Bayon. Deze is beroemd vanwege de 216 grote gezichten die de 54 torens sieren. Deze tempel is heel mooi tijdens zonsondergang. Ta Prohm is wel de beroemdste tempel en was decor voor o.a. 'Tomb Raider', 'Two Brothers' en 'Indiana Jones'. Deze tempel is overgroeid met bomen, waardoor je nog goed kunt zien hoe de jungle de tempels in beslag heeft genomen. Hij is erg mooi, maar hier vind je de meeste toeristen. Preah Kahn is ook overgroeid met bomen, maar hier vind je bijna geen enkele toerist. Ook bij de mooie en verfijnde Banteay Samré is het minder druk. Deze tempel ligt enkele kilometers buiten de Grote Ronde. Ikzelf kan mij voorstellen dat dit vroeger een badhuis is geweest. Het ziet ernaar uit dat je met de kleine trappetjes het water in ging. Ik zie het voor mij hoe de tempel begroeid was met mooie planten en bloemen en er waterlelies in het water dreven. Een prachtig idee. De tempels van Angkor zijn goed te doen op de fiets. Let op, het ligt ongeveer 7 kilometer van Siem Reap vandaan. De Grote Ronde is ongeveer 26 km en de Kleine Ronde is ongeveer 16 km lang. De Kleine Ronde komt voorbij alle bekende tempels. De Grote Ronde laat ook de minder bekende en rustigere tempels zien.

Pluspunten Angkor Wat

 • Prachtige tempels
 • Heerlijk en goedkoop eten in Siem Reap
 • Verblijf in Siem Reap is erg goedkoop

Minpunten Angkor Wat

 • Veel kleine kinderen die bedelen en als je niets geeft kunnen ze aggressief worden
Ultieme tip: Een echte aanrader is om de tempels op de fiets te bezoeken. De natuur is prachtig, de wegen zijn goed en je kunt zelf bepalen hoe lang je ergens blijft. Drink wel voldoende water!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Ontzettend mooi, maar te druk (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Charlotte de Vries op 18 augustus 2016

Om 4 uur 's ochtends stonden we op om het 'achtste wereldwonder' Angkor Wat tijdens zonsopgang te zien. Ik dacht dat we zo de toeristendrukte zouden vermijden: hoeveel mensen staan er nou zo vroeg op? Nou, héél veel, kan ik je vertellen. Wat begon als een serene ochtend in Siem Reap, eindigde in een enorme tuk-tuk-race naar de ingang van Angkor Wat. Samen met een stuk of (niet overdreven) duizend andere toeristen keken we vervolgens toe hoe de zon achter de gespitste tempel verscheen. Het was een prachtig gezicht, maar de belachelijke hoeveelheid selfiesticks en springende toeristen zaten een 'mystieke ervaring' flink in de weg. Voor de rest van het complex geldt een beetje hetzelfde. De tempels zijn stuk voor stuk bijzonder mooi, maar door de drukte kon ik er gewoon nauwelijks van genieten.

7,4
6 Algemene ervaring
9 Schoonheid
7 Interessant
8 Authenticiteit
7 Bereikbaarheid

Minpunten Angkor Wat

 • Extreem toeristisch
Ultieme tip: Huur een gids in die je wat kan vertellen over de tempels. Anders zijn de tempels niets meer dan mooie ruïnes om naar te kijken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Betoverend Angkor Wat (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Merel de Bruijn op 29 juni 2016

Angkor Wat, wie kent het niet? Een van die plekken in Zuidoost-Azië die je eigenlijk wel móét bezoeken wanneer je in de buurt bent! En geloof me, daar zal je geen spijt van krijgen.

Het wereldberoemde Angkor Wat is echt betoverend en zeer imponerend en groter dan je van te voren bedenkt. Je kunt het complex makkelijk met de fiets ontdekken. Op meerdere plekken in Siem Reap worden fietsen verhuurd voor een schappelijk bedrag. Voor de luiwammesen onder ons: Siem Reap is rijk aan tuc tucs die je maar al te graag een halve of hele dag rondrijden over het complex. Betaal nooit meer dan 15 dollar per persoon!

Het leuke aan het complex is dat geen enkele tempel hetzelfde is. Het complex is in ongeveer 600 jaar tijd gebouwd en elke tempel vertelt weer zijn eigen verhaal.

Mijn favorieten op het grote complex waren de Bayon tempel en Angkor Thom. Laatstgenoemde is eigenlijk meer een soort van stad binnen de tempelvlakte. Je kunt er prima ronddwalen en overal zie je weer nieuwe bijzondere details. Al geldt dat voor elke tempel.

Vrouwen, let wel op: zorg ervoor dat je een broek draagt! Een rok, jurk of omslagdoek volstaat niet. Meerdere vrouwen werden bij de ingangen geweigerd door de bewakers.

Tip voor de hete en droge maanden: zorg ervoor dat je vroeg op de dag gaat en kom later op de dag wanneer het weer afkoelt terug. Je ticket is de hele dag geldig. Zo kun je op het heetste moment van de dag lekker verkoeling zoeken in het guesthouse en zonsopkomst en zonsondergang meepakken!

8,0
8 Algemene ervaring
8 Schoonheid
8 Interessant
8 Authenticiteit
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Angkor Wat

 • Authentiek
 • Imponerend
 • Je voelt de geschiedenis

Minpunten Angkor Wat

 • Toeristisch
 • Opdringerige verkopers
Ultieme tip: Om echt alles goed te ontdekken: neem een 3-dagen pas. Hier krijg je echt geen spijt van!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Eeuwenoude unieke tempels uit de tombraider films (bezocht in maart 2014)

Review geschreven door Bas Westerhof op 19 mei 2016

De tempels waren geweldig mooi om te zien. Er was veel diversiteit in de stenen bouwwerken en het klimaat is perfect om een dag lekker rond te struinen.

8,6
8 Algemene ervaring
9 Schoonheid
9 Interessant
9 Authenticiteit
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Angkor Wat

 • schoon park
 • betaalbaar

Minpunten Angkor Wat

 • bewolking bij een zonsopkomst dus check het weer vantevoren
Ultieme tip: Ga voor zonsopgang naar de tempel toe om het daglicht over de tempels te zien stralen. Er zal een reflectie van de zon in het water voor de tempel te zien zijn! Fantastisch mooi!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors