Cu Chi-tunnels

Cu Chi-tunnels

door Rough Guide

Tijdens de Vietnamoorlog verborg een groot aantal Vietcongleden zich in de dorpen rondom Cu Chi. Toen de Amerikanen hen wilden uitschakelen, gingen ze letterlijk ondergronds, met de legendarische Cu Chi-tunnels tot gevolg.

Tegenwoordig kunnen toeristen een klein deel van de tunnels bezichtigen, waarbij ze zich op handen en knieën door de gang wurmen voor een indruk van het leven als tunnelbewonende verzetsstrijder. Sommige delen van de tunnels zijn verbreed voor de iets bredere westerling, maar toch is het een duistere, zweterige, claustrofobische ervaring.

ZELF NAAR Vietnam?

Bekijk alle 106 reizen naar Vietnam

De tunnels

De tunnels zijn op twee plaatsen te bekijken, bij Ben Dinh en vijftien kilometer verderop bij Ben Duoc (beide dag. 7-17 uur, circa $ 5 entree, meestal niet bij de reis inbegrepen); de meeste toeristen gaan naar Ben Dinh. Als je geen zin hebt in een overvolle bus (zo'n $ 8 pp), dan kun je ook een taxi nemen (circa $ 50 voor 4 personen). Of ga heen met de boot en terug met de bus ($ 14).

Rimboe rondleiding

De rondleiding door Ben Dinh begint in een hut met rieten dak, met als achtergrondinformatie een kaart van de regio, een dwarsdoorsnede van de tunnels en een zwart-witfilm waar de nationale trots vanaf spat. Dan ga je met een gids de rimboe in, waar je dodelijke boobytraps, verborgen luiken en een verlaten tank ziet.

Er zijn modellen van niet-ontplofte munitie die ingenieus werd omgezet in dodelijke mijnen en valstrikken. Ook wordt gedemonstreerd hoe rook van ondergrondse vuurtjes slim werd verspreid, ver van de bron.

Schietterrein

Bij het schietterrein heb je gelegenheid om een M16 of AK47 op de schouder te nemen en een paar patronen af te vuren (circa $ 15 per kogelmagazijn, afhankelijk van het wapen dat je kiest) en om wat rond te snuffelen bij de kraampjes met souvenirs en snacks.

Ten slotte kun je zo'n 140 meter door een deel van de tunnels kruipen (met meerdere ontsnappingsuitgangen voor als je het niet volhoudt). Het tochtje duurt maar 10-15 minuten, maar het pikkedonker en de intense vochtigheid zijn zo akelig dat je na afloop blij bent dat je daar niet weken achtereen hoeft te verblijven zoals de Vietcong.

Reizen Vietnam

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors