My Tho

My Tho

door Rough Guide

Zeventig kilometer buiten Ho Chi Minh Stad ligt My Tho, een lieftallig marktstadje op de noordoever van de Tien Giang, of Bovenrivier, de noordelijkste arm van de Mekong. Doordat My Tho dicht bij Ho Chi Minh Stad ligt, wordt het bezocht door de meeste mensen die een dagtrip naar de delta maken. Op elke toeristenbus komen daardoor opdringerige straatverkopers af.

Landelijke omgeving

Ten zuidwesten van Ho Chi Minh Stad verlaten bussen via Hoofdweg 1 de drukte van de stad, om uiteindelijk uit te komen in de landelijke omgeving van de hoger gelegen vlakten van de Mekongdelta. De delta geeft zijn schoonheid niet meteen prijs, maar de rijstvelden en eeuwenoude graven achter de slordig langs de weg gelegen nederzettingen geven vast een voorproefje op wat komen gaat.

ZELF NAAR My Tho?

Bekijk alle 5 reizen naar My Tho

Met zijn vrijwel lege boulevards is het stadje een verademing in vergelijking met Ho Chi Minh Stad. Je zou niet zeggen dat het 200.000 inwoners heeft. Eventuele drukte kun je gemakkelijk ontvluchten door een boot te nemen of door de achterafstraatjes te lopen.

Handelsstad

De dagelijkse toeloop van bezoekers is niet zo vreemd, aangezien het stadje een rijke geschiedenis heeft. My Tho is eind zeventiende eeuw gebouwd door Chinese immigranten die na de val van de Ming-dynastie uit Formosa, het huidige Taiwan, vluchtten. Dit deden zij samen met de plaatselijke Vietnamese bevolking, die zich dit gebied, waar de Khmer van oudsher aan de macht was, graag wilde toeeigenen.

Twee eeuwen later posteerden de Fransen hier een garnizoen vanwege het aanbod van rijst en fruit. Ook legden zij een spoorlijn aan naar Saigon, die niet meer in gebruik is. Tijdens de Vietnamoorlog waren er voortdurend militairen. Tegenwoordig telt My Tho mee als handelsstad, wat tijdens een wandeling over de markt duidelijk merkbaar is.

Riviermonsters

De voornaamste reden voor een verblijf in My Tho is het per boot verkennen van de omringende waterwegen, maar ook landrotten krijgen een goede indruk van de majestueuze Tien Giang door een wandeling te maken langs waterweg 30 Thang 4. Het bootverkeer, dat varieert van sampans tot vrachtschepen, kun je het best bekijken vanuit het Lac Hong-park aan de oostzijde van de straat. Hier maak je ongetwijfeld kennis met het meest karakteristieke kenmerk van de boten in de delta: de kattenogen die op de voorkant zijn geschilderd.

Dit is een oude traditie: vroeger moesten de ogen 'riviermonsters' - waarschijnlijk krokodillen - afschrikken. 's Avonds, vooral in het weekend, is het hier erg druk. Je ziet dan wandelende gezinnen, verkopers van ballonnen, popcorn en zelfs tropische vissen. Als de avond valt, kruipen jonge geliefden op motorfietsen tegen elkaar aan, terwijl mannen pluimvoetbal spelen, onder het toeziend oog van het negentiende-eeuwse standbeeld van de anti-Franse held Nguyen Huu Huan, die in My Tho studeerde.

Dagmarkt

Volg het kanaal langs Trung Trac en je zult al snel opgeslokt worden door de grote dagmarkt van My Tho, waar het 's ochtends een drukte van jewelste is. Naast het gebruikelijke opgestapelde fruit, de graanproducten en het tabak vind je hier ook kraampjes met scheepsvoorraden; de uitgestalde visnetten zijn nauwelijks van noedels te onderscheiden.

Wil je de Cao Dai-tempel met zijn kleurrijke architectuur bezichtigen, dan verlaat je het centrum via Ly Thuong Kiet in westelijke richting.

Reizen My Tho

Meer My Tho

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors