Top 6 niet te missen in de Mekongdelta

Top 6 niet te missen in de Mekongdelta

door Maxime van der Laarse

In het zuiden van Vietnam ontmoet de machtige Mekongrivier de Zuid-Chinese Zee. In negen rivierarmen spreidt de waterstroom zich uit over het lage land en vormt zo een delta die door de inwoners de Negen Draken wordt genoemd. Als een triangel waaiert het gebied zich uit tussen de steden My Tho, Chau Doc, Ha Tien, Ca Mau en het eiland Phu Quoc.

De Mekongdelta mag eigenlijk niet ontbreken tijdens jouw rondreis door Vietnam en het past in iedere fiets-, wandel-, strand-en backpackvakantie. Daarom zochten wij zes niet te missen bezienswaardigheden voor je uit. Ontdek waarom de Mekongdelta ook wel een biologische schatkist wordt genoemd en waar zij haar bijnaam 'de eetkom van Vietnam' aan verdient.

ZELF NAAR Vietnam?

Bekijk alle 104 reizen naar Vietnam

6. Drijvende markten

Als je een boottocht maakt over de zijtakken van de Mekong, kom je vaak bootjes tegen met verse waar. Op verschillende rivieren van de Mekongdelta varen houten sloepen gevuld met de kleurrijkste vruchten die in de steden worden aangeprijsd in melodieus Vietnamees. Bezoek deze zogenaamde drijvende markten vroeg in de ochtend.

De meeste markten zijn echter nog echt bedoeld om de lokale handel te bevoorraden en niet om de toeristen een mooi uitzicht te bieden. Wees er dus op voorbereid dat sommige markten vrij klein zijn of juist uit groothandel bestaan en daardoor minder idyllisch zijn en eentoniger aandoen.

5. Gastvrije locals

Het Zuid-Vietnamese volkje is een eclectische mix van mensen met onder andere Cambodjaanse, Chinese en Europese voorouders. Op de drijvende markten ontmoet je al enkele bewoners van het zuiden van Vietnam. Toch werken de meeste inwoners op het platteland. Als een van de meest vruchtbare gebieden van Vietnam is het dé regio waar het land zijn positie als tweede grootste rijstexporteur van de wereld aan heeft verdiend.

Het leuke is dat de inwoners van de Mekongdelta bekend staan om hun gastvrijheid. Maak dus een praatje met de lokale bevolking, een ontmoeting met een local is iets wat je niet mag missen.

4. Zuid-Vietnamese gerechten

Door de vruchtbare bodem van het zuiden vind je in de Mekongdelta een uitgebreide verzameling van kleurrijke, verse Vietnamese gerechten. En in die happen vind je enkelen van de meest gebruikte ingrediënten terug: knoflook, sjalot, verse kruiden, suiker, kokosnootmelk en zeevruchten.

Niet te missen tijdens je vakantie in Vietnam zijn de loempia's van rijstpapier gevuld met verse groenten en kruiden, rijstnoedelsoep in varkensvleesbouillon en dumplings van kleefrijst en sesamzaad gevuld met een gezoete pasta van groene bonen. Ăn ngon miệng nhé (eet smakelijk)!

3. Intrigerende tempels

Een van de mooiste tempels in de Mekongdelta vind je in My Tho. Hier staat de boeddhistische Vinh Trang-tempel. Deze paleisachtige, geelwitte tempel bevindt zich in een kring van grote godenbeelden en planten in bakken. De architectuur dateert uit de negentiende eeuw en is een mix van Aziatische en Europese invloeden.

Volg je de rivier verder richting Cambodja, dan kom je uit in de Chau Doc-regio. Deze regio is een smeltkroes aan culturen en religies en je vindt er boeddhisten, katholieken, moslims en aanhangers van Hoa Hao, een Vietnamese aftakking van het Boeddhisme. Bezoek de verschillende godenhuizen, elk met een eigen architectuur, zoals de Tay An-pagoda en de Azhar-moskee.

2. Paradijselijke stranden

De eilanden van Vietnam zijn niet zo bekend als bijvoorbeeld die van Thailand of de Filippijnen, maar in het zuiden van het land ligt een pareltje. Om er te komen neem je de ferry vanaf Ha Tien. Na zo'n vijftig kilometer arriveer je op Phu Quoc, het grootste eiland van Vietnam. Dit eiland is een niet te missen bestemming als je houdt van strandvakanties, duiken en zonnen.

Het populairste strand is Long Beach, ook wel Bai (strand) Truong. Deze zandvlakte is acht kilometer lang en tussen de palmbomen liggen hotels en resorts. De andere stranden, zoals Sao Beach en Ganh Dau Beach, zijn ook zeker een bezoek waard. Op deze minder toeristische versies van Long Beach vind je ook zacht, wit zand, koraalriffen en helderblauw water.

1. Biologische schatkist

De flora en fauna van Vietnam is erg rijk en maakt deel uit van de Indo-Burma biodiversiteitshotspot. Vooral orchideeën, lotussen en waterlelies zijn iconisch voor het land, maar je vindt er ook een legio aan planten- en dierensoorten waaronder veel bijzonder zijn, zoals het saola-hert en de grijsscheendoek-aap.

Tussen 1997 en 2015 zijn er wel 2409 voorheen onbekende dier- en plantensoorten gevonden. Neem bijvoorbeeld de Penishoofd Vis, een bijna transparante minivis die zijn geslachtsorganen aan de buitenkant heeft groeien. Ook de Laotiaanse Rotsrat, waarvan men dacht dat hij was uitgestorven, is in Vietnam herontdekt.

Varend door de overstroomde bossen in de Ben Tre-regio of het Tra Su Indigo Forest nabij Chau Doc begeef je je in een groene weelde. Ook het Gao Giong Eco-Park in Cao Lanh en het Tram Chim National Park in Dong Thap ontdek je het beste per boot. Onderweg passeer je meren begroeid met waterlelies en velden bewoond door de zeldzame saruskraanvogel.

Duurzaam reizen is zeker geen overbodige maatregel in Vietnam. Heb je al zin gekregen om de Mekongdelta te verkennen? De mooiste rondreizen vind je hier.

Fotocredits: Hector Garcia | Guido da rozze | Dennis Jarvis | Davidlohr Bueso | Yusuke Kawasaki | Matthew Kenwrick | leo.laempel | lawtonjm | Koshy koshy

Reizen Vietnam

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors