Amerikaanse bommenregen tijdens Vietnamoorlog

Amerikaanse bommenregen tijdens Vietnamoorlog

door Getaway Travel

Veel van 's werelds beroemdste foto's werden gemaakt in Vietnam, tijdens de bloedige periode tussen 1955 en 1975. In de dichte jungle werd de Koude Oorlog in al haar hevigheid uitgevochten. Voor de Vietnamezen was het de zoveelste strijd tegen buitenlandse overheersing.

Al vanaf 1850 moesten de Vietnamezen een buitenlandse meester dienen. Frankrijk bezette het huidige Vietnam, Laos en Cambodja en noemde het gebied Indochina. Tot de Tweede Wereldoorlog ging het de Fransen voor de wind in het vruchtbare gebied. Er was binnenlands protest tegen de Franse overheersing, maar Frankrijk zat stevig in het zadel.

ZELF NAAR Vietnam?

Bekijk alle 102 reizen naar Vietnam

Japanse aanval

Toen Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog Indochina binnenviel, organiseerde het Vietnamese verzet zich. Het keizerlijke leger van Japan riep veel weerstand op bij de Vietnamezen. De Viet Minh, de onafhankelijkheidsstrijders die voor de oorlog al tegen de Franse overheersing streden, vochten met Amerikaanse en Chinese steun tegen de Japanners. Na de oorlog riep Ho Chi Minh, de leider van de Viet Minh, de onafhankelijkheid uit.

Maar dat ging zomaar niet. Frankrijk weigerde te vertrekken en kreeg met steun van de Amerikanen de macht terug. Maar de Viet Minh was groot, ervaren en vastberaden. Ze versloegen de Fransen, die met de staart tussen de benen vertrokken uit Indochina.

Communisme vs Kapitalisme

Vietnam wordt opgedeeld in een communistisch Noord-Vietnam en een kapitalistisch Zuid-Vietnam. Amerika, inmiddels met 'militaire adviseurs' aanwezig in Vietnam, installeert Ngo Dinh Diem als marionet in Zuid-Vietnam.

Diem blijkt een paranoïde, gewelddadige leider die het volk tegen zich in het harnas jaagt. De communistische guerrillabeweging Viet Cong ontvangt de boze burgers met open armen. Gesteund door Noord-Vietnam probeert de Viet Cong om de president weg te krijgen.

Amerikaanse bommenregen

President John F. Kennedy heeft een succes nodig in de strijd tegen het communisme. Hij besluit van Vietnam een principekwestie te maken: 'We have to draw a line in the sand.' Hij verzesvoudigt het aantal Amerikaanse troepen in Vietnam, die er officieel alleen zijn om het Zuid-Vietnamese leger te trainen.

Onder de opvolger van Kennedy, Lyndon B. Johnson, gaat het helemaal mis. Hij besluit de aanvoerlijnen van de Viet Cong te bombarderen. Vanaf 1965 regent het bommen op Noord-Vietnam. Niet veel later worden de eerste soldaten naar Vietnam gestuurd. Al snel strijden de Amerikanen aan het front.

Amerikaans protest

De ongrijpbare Viet Cong is een geduchte tegenstander. Met snelle aanvallen brengt de guerrillabeweging de Amerikanen zware verliezen toe. De protesten in Amerika nemen toe. Na het Tet-offensief in 1968 ziet het Amerikaanse volk dat een overwinning in Vietnam ver weg is.

Richard Nixon wijdt zijn presidentschap aan de terugtrekking van Amerikaanse troepen. Hij wil het Zuid-Vietnamese leger trainen zodat zij zelf in staat zijn de communistische guerrilla het hoofd te bieden. Als de meeste Amerikaanse soldaten het land uit zijn, vallen de Noord-Vietnamezen aan.

Een Vietnam

Zonder Amerikaanse steun wordt Zuid-Vietnam overlopen. Het Zuid-Vietnamese leger is geen partij voor Noord-Vietnam. De hoofdstad Saigon wordt belegerd. De Amerikanen leggen een luchtbrug aan die de laatste Amerikanen uit Vietnam moet redden. Het leidt tot hectische taferelen, waar mensen moeten vechten voor een plek in de laatste helikopter.

Noord-Vietnam wint de oorlog. Na bijna twintig jaar wappert er in 1975 één vlag boven heel Vietnam. De oorlog heeft bijna vier miljoen Vietnamezen het leven gekost, waarvan de meeste slachtoffers burgers zijn. Amerika verliest vijftigduizend soldaten. Na 116 jaar vechten is er eindelijk een einde gekomen aan de buitenlandse overheersing in Vietnam.

Reizen Vietnam

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors