My Son

My Son

door Rough Guide

De meest aansprekende Cham locatie van Vietnam, My Son, ligt veertig kilometer ten zuidwesten van Hoi An, in een kom tussen dichtbeboste heuvels waar de Kattentandberg boven uitsteekt. My Son mag dan geen Vietnamees Angkor Wat zijn, het prijkt wel op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Vervallen ruïnes

De weelderige vegetatie die de plek tot voor kort overdekte, is grotendeels opgeruimd. De vervallen ruïnes ademen echter nog steeds een verdwenen grandeur die je her en der ziet, benadrukt door de bijpassende lingam en stèles met Sanskritisch schrift en door de landelijke omgeving.

ZELF NAAR My Son?

Bekijk alle 26 reizen naar My Son

De stilte van het landschap wordt alleen verbroken door de houtsprokkelaars die de paden volgen door de omliggende gedeelten met koffie- en eucalyptusbomen.

Chamhoofdstad Simhapura

Opgravingen in My Son hebben uitgewezen dat hier al in de vierde eeuw Chamkoningen werden begraven, wat betekent dat deze plaats is ingewijd door de heersers van de vroege Chamhoofdstad Simhapura, die zo'n dertig kilometer terug lag, bij het huidige Tra Kieu. De stenen torens en heiligdommen waarvan je nu de overblijfselen ziet, verrezen tussen de zevende en dertiende eeuw.

Opeenvolgende dynastieën voegden nieuwe tempels toe aan deze heilige plaats, tot die in zijn glorietijd zo'n zeventig gebouwen omvatte. Het gebied werd als het domein van goden en god-koningen beschouwd; de bijbehorende priesters, dansers en dienaren zullen er ook hebben gewoond.

Kogelgaten

Franse archeologen ontdekten de ruïnes in de late negentiende eeuw, toen nog duidelijk was te zien dat de Cham tot fraai metselwerk in staat waren - in plaats van mortel gebruikten ze een hars gemengd met vermalen baksteen en weekdierschelpen, die alleen haarscheurtjes tussen baksteenlagen achterlieten.

Nadat de Vietcong zich hier in de jaren zestig had genesteld, werden veel gebouwen door de Amerikaanse B-52's verwoest, inclusief de bijzondere toren A1. De verspreide kraters en de granaat- en kogelgaten in het metselwerk getuigen nog van deze tragische periode in de geschiedenis van My Son.

Reizen My Son

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Israël kenner
Sponsors