Cuc Phuong National Park

Cuc Phuong National Park

door Getaway Travel

Cuc Phuong was in 1962 het eerste nationale park van Vietnam. Het park doorkruist de provincies Ninh Binh, Hoa Binh en Thanh Hoa. Cuc Phuong is een van de meest nette parken van het land. De paden door dit natuurgebied zijn verhard en minder avontuurlijk dan de doorsnee autoweg in Vietnam. Maar als je daar niet te zeer op let, zul je onder de indruk zijn van dit tropisch regenwoud omringd door kalksteenbergen.

Endangered Primate Rescue Center

Het Cuc Phuong National Park is vooral bekend om haar grote aantallen apen en gibbons. Midden in het park ligt het Endangered Primate Rescue Center. Dit is een samenwerkingsproject van Duitse biologen en Vietnamese vrijwilligers. In 1993 begon dit apen-opvangcentrum met een handjevol dieren. Tegenwoordig leven hier 140 apen, waarvan zes soorten enkel hier voorkomen. De dieren hebben twee grote gebieden tot hun beschikking van twee en vijf hectare waar ze semi-wild kunnen rondslingeren.

ZELF NAAR Cuc Phuong National Park?

Bekijk alle 4 reizen naar Cuc Phuong National Park

Hier leeft onder andere de zingende Yellow Cheeked Gibbon, de Tonkinlangoer - een leuk zwart aapje met kuif - en de Grey-shanked Douc Langur. Deze laatste staat op de lijst van 25 meest bedreigde diersoorten. Je mag de apen bezoeken zolang er maar een gids bij is. De entree is gratis, al zijn donaties natuurlijk altijd welkom. Misschien is het ook niet meer dan logisch, gezien het werk dat de mensen hier doen voor dieren die anders al lang uitgestorven zouden zijn.

Er zijn in dit park meerdere hikes die je langs de beste spots sturen. Want behalve haar prachtige natuur heeft Cuc Phuong een aantal indrukwekkende watervallen en donkere grotten, waaronder de Cave of Prehistoric Man. Er groeien bomen die al heel wat eeuwen meegaan zoals de 1000 jaar oude 'Big Tree'.

Zelfs als je hier meerdere dagen verblijft hoef je je geen minuut te vervelen. Zo ligt hier Kho Muong, een van de mooiste dorpen van de regio. Hier kun je lekker relaxen of de locals helpen met hun dagelijks werk. Een eventuele overnachting is ook mogelijk in een eco-lodge. Mocht je meer een avontuurlijk type zijn, dan kun je raften over de Buoi River.

Fauna

De dieren die je het meest zult tegenkomen in de jungles van Cuc Phuong zijn apen, gibbons en kalkoenen. Toch leven hier ook civets, panters en zelfs beren. Deze dieren houden zich gewoon beter verscholen in de diepe bossen. Wel amper te ontwijken zijn de vliegende eekhoorns. In de maanden april en mei stikt het hier van de vlinders. En dan spreek je echt over miljoenen vlinders!

De beste periode om Cuc Phuong te bezoeken is in de maanden oktober tot en met maart. Van april tot en met juni is het hier abnormaal warm en vochtig. Je kunt hier beter niet rondwandelen tijdens het regenseizoen van juli tot en met september. Dan zijn er namelijk nogal wat bloedzuigers.

Het Cuc Phuong national park ligt een 45 kilometer van Ninh Binh. Het openbaar vervoer gaat maar tot het nabijgelegen Kenh Ga en Van Long Nature Reserve.

Reizen Cuc Phuong National Park

Foto's & video's Cuc Phuong National Park

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors