Yunnan provincie
9,0
10,0 Algemene ervaring
10,0 Beziens­waardigheden
9,0 Locals
10,0 Natuur
6,0 Interessant
- Stranden

Yunnan provincie

door Katja Keuchenius

De weidsheid van Yunnan is overweldigend. Je mond hangt half open, terwijl je aan één stuk door uit het busraam staart. Rijstvelden trekken aan je voorbij. Waar de zon schijnt, glinstert het water tussen de groene sprieten. Je bent via de Tiger Leaping Gorge op weg naar het oude Naxi stadje Lijiang. Lijiang, verstopt achter de bergen in het zuiden van China, wordt ook wel het Venetië van het Oosten genoemd.

Tiger Leaping Gorge

Zo groot als je je voelde tussen de kleine Chinezen, zo klein voel je je in Tiger Leaping Gorge. Duizend meter onder je stroomt de Jinsha rivier. Je begint aan de afdaling.

ZELF NAAR Yunnan provincie?

Bekijk alle 9 reizen naar Yunnan provincie

Bij elke stap ben je je bewust van het constant brullende natuurgeweld van de rivier beneden je. Als je je blik even afwendt van het wandelpad, raak je overdonderd door de besneeuwde bergen mijlenver boven je. Aan weerzijden van de rivier reiken de toppen tot ver boven de 5.000 meter.

Indamming Jinsha rivier

Enkele jaren geleden liepen de kloof en haar omwonenden nog groot gevaar. Er bestonden plannen de rivier in te dammen. Meer dan 100.0000 mensen zouden hun heil moeten zoeken in de woestere gebieden van Tibet.

De dam zou het landschap van de Tiger Leaping Gorge onomkeerbaar hebben veranderd. In 2007 werden de plannen echter geschrapt. De toekomst ziet er voor wandelaars dus weer wat rooskleuriger uit.

Tiger Leaping Stone

De wandeling is zwaar. Uitgeput zak je om de zoveel tijd neer op de stenen langs het pad. Het uitzicht is de moeite echter ruimschoots waard.

De kloof is op bepaalde plekken erg smal. Volgens de overleveringen zou een tijger de spleet ooit over zijn gesprongen op de vlucht voor jagers. De kloof dankt er zijn naam aan. Meerdere stenen dragen de titel Tiger Leaping Stone, de steen waarop de tijger zich zou hebben afgezet.

De Naxi vrouwen van Lijiang

De volgende dag voel je je opnieuw ingesloten. Niet door kloofwanden deze keer, maar door Chinese huizen met rode lampionnen ertussen. Na een kwartier lopen in Lijiang weet je al niet meer waar je bent. De kleine, kronkelige steegjes van het stadje hebben je in hun Chinese doolhof verstrikt.

Via bruggetjes over smalle kanalen dring je steeds dieper de stad in. Naxi vrouwen in blauwe klederdracht spelen Mahjong aan een tafeltje op straat. De Naxi zijn één van de vele etnische minderheden van Yunnan. Zij vestigden zich in deze streek rond het begin van onze jaartelling.

Venetië van het Oosten

Ongeveer 800 jaar geleden startten de Naxi de bouw van de huidige oude stad. Inmiddels leven in Lijiang verschillende culturen vreedzaam naast elkaar. De Naxi namen veel gebruiken van het taoïsme, boeddhisme en het christendom over. Hun matriarchale cultuur bleef echter behouden. Vrouwen maken bij de Naxi de dienst uit.

De oude stad van Lijiang wordt ook wel het Venetië van het Oosten genoemd. Sinds 1997 staat de het netwerk van weggetjes en kanaaltjes op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Op een hoger gelegen deel van de stad probeer je je te oriënteren. Je speurt naar de Jade Dragon Snow Mountain, een zijde van de Tiger Leapin Gorge. Met zijn 5.396 meter torent de berg hoog boven de stad uit.

Wat is er te doen in de Yunnan provincie?

 • Maak de afdaling van de Tiger Leap Gorge. Het contrast van het groene gras aan je voeten en de besneeuwde toppen boven je is onverwachts. Alle natuur om je heen is overweldigend.
 • Yunnang is niet een rijke provincie. Verwacht dus niet heel veel van je accommodatie. Wel is het juist leuk om hier te overnachten omdat de kneuterigheid het zo gezellig maakt.
 • Bezoek het schattige dorpje Lijiang. Je hebt even het gevoel dat je in een spel zit wanneer je bijna de weg kwijt raakt in alle kleine straatjes.
 • Neem genoeg drinkwater maakt wanneer je gaat wandelen door het gebied. De hike is zwaarder dan je vooraf denkt.
 • Feminisme ten top! Bij de Naxi maken vrouwen de dienst uit. Leer meer over hun levensstijl in Lijiang. Je vindt ze vooral buiten, waar ze met elkaar keuvelen en Mahjong spelen.

Reizen Yunnan provincie

Meer Yunnan provincie

Reviews Yunnan provincie

yuanyang rice terraces (bezocht in februari 2006)

Review geschreven door Luc Utens op 13 mei 2017

Yunnan is zonder meer de mooiste en authentiekste provincie van China. Hier kan men ronddwalen langs eeuwige rijstvelden met uitzichten ver voorbij de horizon. In de winterperiode speelt de zon op het water van de rijstvelden waardoor het landschap voortdurend verandert van kleur. Magisch!

9,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Locals
10 Natuur
6 Interessant
Ultieme tip: Yuanyang regio.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Theereis naar Yunnan (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Ilse Beemsterboer op 08 mei 2017

We zijn naar Yunnan, Xishuangbanna geweest voor een reis langs theeplantages, theefabrieken, theeveiling en mensen die ons alles over Pu Ehr thee konden vertellen. De bevolking is er erg aardig, gastvrij en hulpvaardig.

Pluspunten Yunnan provincie

 • aardige locals
 • prima overnachtngsmogelijkheden

Minpunten Yunnan provincie

 • let op voor de muggen ivm malaria
Ultieme tip: Bezoek Jingmai mountain, loop de teahorse road en bezoek Yiwu, een dorp waar mensen thee maken. Ga naar Jinghong , daar is elke avond een erg leuke levendige avondmarkt.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Verrassend on-Chinees (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Karlijn Peters op 23 januari 2017

Een provincie waar zowel het weer als de mensen warm zijn, de toeristische attracties verrassend en je het gevoel hebt dichterbij het Westen te zijn dan in de rest van China. Kunming heeft behalve het Shilin stone forest geen bijzondere attracties maar is wel een stad waar je laid-back kan genieten. Reis af naar de grens met Vietnam voor prachtige rijstterrassen of ga naar het Noorden voor meren en bergen.

Pluspunten Yunnan provincie

 • aardige locals
 • lekker eten
 • lekker weer
 • laid-back sfeer

Minpunten Yunnan provincie

 • veel toeristen in dali
 • veel toeristen in lijiang
Ultieme tip: De Yuanyang rijstterrassen zijn een must. Hier zijn toeristen nog een bijzonderheid en rijden locals je van zonsopgang tot zonsondergang rond langs de prachtige rijstterrassen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Israël kenner
Sponsors