Rondreis over de onbegaande paden van China

Rondreis over de onbegaande paden van China

door Charlotte de Vries

China kennen we van de Grote Muur, het Terracottaleger en handelssteden zoals Shanghai. Maar wat kom je tegen als je de onbegaande paden van China betreedt? Heb je weleens gehoord van de bosvalleien van Yushu, het liefdeslied uit Kangding of de griezelige tempel van Xiwu? Nee, dat dachten we al!

We stellen je graag een alternatieve rondreis door China voor. De reisroute die we voor je hebben uitgestippeld brengt je van Xining over onbegaande paden naar Chengdu. Je reist door de noordwestelijke uithoek van China: de Tibetaanse provincies Qinghai en Sichuan. Dit is waarschijnlijk de meest unieke rondreis door China die je kunt maken!

ZELF NAAR China?

Bekijk alle 57 reizen naar China

Bezienswaardigheden langs de onbegaande paden van China

Je begint je rondreis door China in de hoofdstad van Qinhai. Xining ligt op de rand van het Tibetaanse Plateau. Vroeger was het een belangrijke bestemming op de Zijderoute naar het Midden-Oosten. De Xining Dongguan-moskee, die is gebouwd in Chinese en Arabische bouwstijlen, is hier een zichtbaar overblijfsel van.

Dwars door de afgelegen provincie reis je naar de autonome prefectuur Yushu. De uitgestrekte graslanden van Amdo versieren het noorden en de schitterende bosvalleien van Kham het zuiden van Yushu. Tientallen kloosters, bedevaartsoorden, mani-muren en vriendelijke inwoners (zelfs voor Tibetaanse begrippen) maken het plaatje af.

Via de griezelige gönkhang van Xiwu, een beschermingstempel die is aangekleed met Tantramaskers en opgezette wolven, reis je naar Serxu Dzong. Hier bezoek je het traditionele Tibetaanse klooster Serxu Gompa. Zo’n 800 monniken wonen en leven in de schitterende hallen en kapellen van Serxu Gompa. Serxu Dzong of de iets modernere stad Serxu zijn goede uitvalsbasissen voor de bezienswaardigheid.

Je volgende bestemming is Manigango, een knusse stad met twee stoffige wegen vol marktkraampjes waar yakproducten verkocht worden. Maar naar Manigango ga je voornamelijk voor de omgeving. Reusachtige bergpieken, het heldere Yihun Lhatso-meer en de Dzogchen Gompa zijn de must-sees.

De autonome prefectuur Ganzi is minstens zo schitterend; omringd door de Chola-bergen en Tibetaanse dorpen en kloosters. Verder naar het zuiden nemen de invloeden van Tibet langzaamaan af. In Kangding maak je een stop. Deze stad ligt in een vallei, te midden van rivieren. Boven Kangding torent de 7.556 meter hoge Gongga Shan-berg uit. Deze omgeving resulteerde in een bekend Chinees liefdesliefde.

Je eindigt je reis in Chengdu. Ondanks het grijze weer en drukke verkeer, is deze stad uitgegroeid tot een populaire bestemming in China. Waarschijnlijk zijn de pandaberen de grootste trekpleister. En de traditionele theehuizen waar je met een stomende kop terugkijkt op een waanzinnige rondreis door China buiten de gebaande paden!

Beste reistijd China buiten de gebaande paden

We raden je aan om deze reisroute alleen in de zomer af te leggen, tussen mei en augustus. Zelfs in de lente kunnen de koude temperaturen in de provincies Qinghai en Sichuan gevaarlijk laag zijn. Neem dus genoeg thermo-ondergoed mee!

Deze route kan je in een week afleggen, maar we raden je aan om er twee weken voor uit te trekken. Zo heb je genoeg tijd om niet alleen de plaatsen zelf, maar ook de omgeving te verkennen. Ben je van plan om in juli op rondreis door China te gaan? Zorg dan dat je rond 25 juli in Yushu bent. Dan begint het driedaagse paardenfestival!

Routebeschrijving en vervoer

De onbegaande paden van China zijn stoffig en hobbelig. Bereid je voor op stroeve ritten, autopech en veranderende vertrektijden van het openbaar vervoer. Maar maak je geen zorgen: tussen alle plaatsen op de route vertrekken bussen, nachtbussen of mini-bussen, dus zelf rijden is geen must. Voor je buskaartjes kan je het beste aankloppen bij je overnachtingsplek. De Tibetanen zijn altijd bereid om je te helpen.

Zorg dat je in de stad van vertrek genoeg contant geld en wat eten inslaat. Onderweg kan je geen geld wisselen en zijn pinautomaten schaars of onbruikbaar. Ook is het handig om te weten dat veel plaatsen in de afgelegen provincies bekendstaan om hun agressieve honden. Vooral ’s nachts moet je hiervoor oppassen.

Maak je deze rondreis door China over de onbegaande paden liever met een reisorganisatie? Bekijk hier het beste reisaanbod!

Fotocredits: DaiLuo | M M | klavid Shu

Reizen China

Foto's & video's Rondreis over de onbegaande paden van China

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors