Datong Jouw vakantie naar Azië begint hier!

Datong

door Katja Keuchenius

Het Hangende Klooster hangt aan een loodrechte bergwand niet ver van de lelijke industriestad Datong. Vlakbij liggen ook de beroemde Yungang grotten met 51.000 beelden.

Met twee handen houd je je vast aan de houten reling in het verre noorden van China. Zeventig meter onder je hoor je de Golden Dragon rivier stromen. Het eeuwenoude Hangende Klooster bevindt zich halverwege een rotswand. Het is een nachtmerrie voor mensen met hoogtevrees.

ZELF NAAR Datong?

Bekijk alle 2 reizen naar Datong

Klooster aan een rotswand

Door smalle gangen en over kleine trappen lopen tientallen toeristen. Stevig ziet het bouwsel er niet uit. Het leunt op angstvallend dunne stammetjes op de rivieroever. Toch hangt het complex al vijftien eeuwen in de Golden Dragon kloof en overleefde het meerdere grote aardbevingen.

Het geheim achter het hangende complex is de stevige bevestiging in de uitgehakte rotswand en de flexibele houtconstructie die licht meebeweegt bij bevingen. De hoogte beschermt het houten klooster bovendien tegen overstromingen.

Binnenin het klooster vind je tussen de gekleurde boeddha's en andere elementen uit verschillende Aziatische religies terug. Sculpturen van belangrijke leiders uit het boeddhisme, het taoïsme en het confucianisme staan vreedzaam naast elkaar. Het is een uitzonderlijke compositie, te danken aan verschillende veroveringen van het gebied.

Industriestad Datong

Enkele tientallen kilometers ten noordwesten van het Hangende Klooster ligt de industriestad Datong. Voor toeristen is de stad slechts het vertrekpunt naar de culturele hoogstandjes in de omgeving.

Het is geen stad met charme. Zwart stof waait om je heen. Bouwgeluiden bereiken je vanuit alle windrichtingen. Elk gebouw in de straten lijkt gemaakt van vervuild beton.

De stad heeft ruim drie miljoen inwoners. De leuke straatjes zijn echter op één hand te tellen. Het zijn de kronkelige steegjes uit vroegere tijden, met gezellige en goedkope restaurantjes.

Shanxi

Datong ligt in de mijnbouw provincie Shanxi. Shanxi is een arme provincie. De economie draait grotendeels op het winnen van grondstoffen. Shanxi is de grootste producent van steenkool in China.

Toeristenbussen rijden er snel doorheen. De weg naar de bezienswaardigheden leidt door een troosteloos landschap bezaaid met arme, vervuilde nederzettingen. Bewoners hebben doeken om hun hoofd gebonden tegen het stof van alle steenkool.

Yungang grotten

Enkele kilometers ten westen van Datong stap je echter uit voor een stukje Chinese oudheid. Op de hoogste top van de Wuzhou berg prijkt een kilometers lange rij Yungang grotten.

Je wordt duizelig van alle sculpturen om je heen. Tientallen kleine Boeddhabeeldjes in nisjes in de grotwanden omringen levensgrote boeddha's. En dat dan dus 45 grotten lang.

De Yungang grotten dateren uit dezelfde tijd als het hangende klooster. In de vijfde en zesde eeuw hakten chinezen onder leiding van de monnik Ten Yao duizenden beelden uit de rotswand.

De leiders van de Wei-dynastie wilden met het culturele pronkstuk bewijzen dat zij waardig genoeg waren om het pas veroverde gebied te regeren.

51.000 beelden

Er staan nog ruim 51.000 beelden in de grotten. De grootste beeltenis is maar liefst zeventien meter hoog, de kleinste twee centimeter. Ooit waren het echter nog veel meer beelden. Er zijn er echter nogal wat uit de grotten geroofd. Ook tast het weer de sculpturen aan.

's Avonds trek je je terug in Datong. De stad dateert uit het jaar 200 voor Christus. Vlakbij staat nog een deel van de Chinese Muur. In de vierde eeuw werd de stad benoemd tot hoofdstad van het Tuoba volk. Zij bouwden de Yungang grotten.

Wat is er te doen in Datong?

  • Datong is een industriestad die weinig charme biedt. Toch zijn er in de omgeving een aantal opmerkelijke bezienswaardigheden. Geef de stad dus en kans.
  • Als je geluk hebt wordt je op weg naar de grotten opgehouden door een groep ezels. Een leuk spektakel om te zien (als het niet te vaak gebeurt).
  • Wanneer je een uitstapje maakt naar de grotten of het hangende klooster, is het verstandig om voor goede schoenen te zorgen. De grond is bezaaid met stenen en je kunt dus makkelijk struikelen.
  • Wanneer je gek bent van beelden kom je ogen tekort in de Yunnang grotten. De beelden verschillen significant is grootte en schoonheid. Je loopt er makkelijk een dag rond. En dan heb je nog niet alles gezien.
  • Het Hangende Klooster ziet er van buiten een beetje griezelig uit. Maar van binnen knallen de kleuren voor je ogen.

Reizen Datong

Meer Datong

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Vietnam kenner
Sponsors