Vervoer China

Vervoer China

Wat zijn de vervoersmiddelen in China?

De afstanden in China zijn enorm. Als je veel van het land wilt zien, heb je dus veel tijd nodig. Zelfs als je veel binnenlandse vluchten neemt ben je nog veel tijd kwijt met rondreizen. Onderschat de afstanden in China niet. Met de trein overbrug je lange afstanden redelijk comfortabel.

Vliegtuig

Gezien de enorme afstanden in China zijn binnenlandse vluchten een goede optie om tussen verschillende steden te reizen. Het netwerk van de grote Chinese luchtvaartmaatschappijen is uitgebreid en de vluchten gaan regelmatig. Tickets zijn redelijk goedkoop, zeker als je korting krijgt. Veel reisbureaus kunnen je korting geven als je een ticket boekt, het loont dus de moeite om eerst bij een travel agent langs te gaan. Hou er rekening mee dat vluchten vanaf Macau en Hong Kong als een internationale vlucht gelden, en dus een stuk duurder zijn.

ZELF NAAR China?

Bekijk alle 46 reizen naar China

Trein

De wijdvertakte spoorwegen zijn de belangrijkste manier om lange afstanden te overbruggen voor Chinezen. Ruim een kwart van alle reizen per spoor ter wereld worden in China gemaakt. Het spoorwegnetwerk breidt zich snel uit. Zo worden er onder andere hogesnelheidslijnen aangelegd. Sommigen daarvan rijden inmiddels al. Deze zogenaamde CRH treinen zijn een goede manier om door China te reizen.

Hou er rekening mee dat tijdens drukke periodes, vooral rond Chinees Nieuwjaar, de treinen vaak snel uitverkocht zijn. Dat geldt niet alleen voor de CRH treinen, maar ook voor normale treinen.

De normale treinen zijn onder te verdelen in hard seats en soft sleepers. In een soft sleeper heb je een bed, in een compartiment dat je met andere passagiers deelt. Hard Seats zijn precies wat de naam suggereert: een harde stoel, waar je de hele reis tot veroordeeld bent.

De treinen in China zijn onderverdeeld in allerlei verschillende soorten, van snelle lange afstandstreinen tot tergend langzame boemeltreintjes. Zorg dat je goed geïnformeerd een kaartje koopt, zodat je in de juiste trein terecht komt.

Bus

Het verschil tussen de ene busrit en de andere kan enorm zijn in China. In de rijkere kustprovincies zijn de bussen redelijk comfortabel en voorzien van airconditioning. Sommige medewerkers van het busbedrijf spreken Engels en zijn behulpzaam. Op de snelweg rijdt de bus honderd kilometer per uur, waardoor de bus ook voor langere afstanden geschikt is.

Zorg altijd dat je zeker weet dat je de juiste bus hebt gevonden: soms klopt het nummer op je kaartje niet met de bestemming van de bus.

Op het platteland is de bus aanzienlijk minder comfortabel. De bussen zijn vaak overvol, bestuurders spreken geen Engels en door de Chinese kijk op beleefdheid en hygiëne kan de rit tamelijk onplezierig zijn. Bovendien zijn de wegen vaak slecht, waardoor de rit lang duurt en hobbelig is.

Boot

Er zijn weinig bootreizen in China. Met uitzondering van enkele veerdiensten naar eilanden als Putuoshan en Hainan zijn er weinig bestemmingen waar je met de boot naartoe moet. De boot is wel een goede optie als je van Yantai naar Dalian reist, dat scheelt honderden kilometers over land.

Metro

In grote steden als Beijing, Shanghai, Guangzhou en Xian ligt er een modern metronetwerk. De borden zijn zowel in het Chinees als in het Engels en kaartjes zijn goedkoop. Het is een ideale manier om door de uitgestrekte grote steden van China te reizen.

Taxi's

Taxi's zijn overal in de grote steden. In het Chinees heten taxi's chūzūchē. Tijdens de spits en als het regent is het moeilijk om een taxi te vinden. Zelfs in Beijing spreken weinig taxichauffeurs Engels. Het is dus een goed idee om je bestemming door iemand in het Chinees op een briefje te laten schrijven, zodat de chauffeur weet waar je naartoe moet.

De prijs wordt aan de hand van de meter bepaald en het komt slechts zelden voor dat een chauffeur bewust probeert de prijs te verhogen. 's Avonds krijg je soms tien of twintig procent korting op de ritprijs. Zoals overal in China geldt: geef geen fooi, het wordt gezien als een vorm van corruptie.

Huurauto

Hoewel het sinds 2007 officieel legaal is om met een internationaal rijbewijs te rijden in China, blijkt dat in de praktijk niet het geval. Alleen met een Chinees rijbewijs mag je autorijden in China. Internationale rijbewijzen worden niet geaccepteerd.

Wanneer je in China een auto huurt, krijg je daar meestal een chauffeur bij. Gezien de chaotische verkeerssituatie is een chauffeur bepaald geen straf. In grote steden zijn er steeds meer Engelse verkeersborden, maar op veel plaatsen is die nog onvolledig. Schrijf je bestemming in het Mandarijn op, zodat locals je kunnen helpen als je de weg kwijt bent.

Reizen China

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors