Eten: een wolkje wonton in de soep

Eten: een wolkje wonton in de soep

door Jasmina Mahovac

Wat pasta voor Italianen is, is wonton voor Chinezen. Wonton is in vrijwel iedere Chinese keuken te vinden. Het is een dun vel deeg gevuld met groenten of vlees.

Wontondeeg ziet er delicaat en zacht uit. De vulling is hartig en bestaat bijvoorbeeld uit bosuitjes, paksoi, hoisin, vlees of garnalen. Je kunt de wonton ook zonder vlees bereiden door deze te vervangen door groenten.

Er zijn verschillende manieren om wonton te bereid en en serveren. Zo kan deze gebakken of gefrituurd worden. Het meest voorkomende is het koken van wonton in wontonsoep.

Wolk inslikken

Wontonsoep is een bekend gerecht op vrijwel iedere Chinese menukaart. Wonton betekent letterlijk 'een wolk inslikken'. De wonton die in de soep zweeft, verwijst naar de betekenis.

Aziaten slurpen het liefst hun soep uit de kom zonder bestek te gebruiken. Bij wontonsoep maken de Chinezen een uitzondering. Ze gebruiken een Chinese lepel om de wonton er makkelijk uit te scheppen.

In vergelijking met veel ander Chinese gerechten, is het bereiden van wonton niet complex. De Wontons worden vrijwel altijd in een bouillon met gekookte groenten geserveerd. Liefhebbers van pittig eten gooien er een lepeltje sambal doorheen.

Zit je bij de gedachte al te smullen? Met dit recept heb jij de wontonsoep vanavond nog op tafel staan.

Wontsoep voor twee personen

Benodigdheden:

• 15 wontonvellen (toko, diepvries)

• 200 g verse dunne noedels, geweekt en uit elkaar getrokken

• 150 g mager varkensgehakt

• 50 g Chinese kool, fijngesneden

• 0,75 el sojasaus

• 0,25 tl sesamolie

• 0,5 tl geraspte gemberwortel

• 1 ei, losgeklopt

•1½ l kippenbouillon

• 1 lente-uitje, in dunne ringen

• 1 tl sesamolie

• 1 el sojasaus

• ongeveer 125 g Aziatische groene groenten (paksoi of Chinese broccoli)

• 125 g gepelde rauwe garnalen (diepvries)

Bereidingswijze

1. Meng het gehakt, Chinese kool, sojasaus, sesamolie en gemberwortel door elkaar heen.

2. Breng voor de soep de bouillon in een grote pan aan de kook met de lente-ui en sesamolie.

3. Maak de randjes van wontonvelletjes vochtig met water

4. Schep een theelepel van het mengsel in de hoek van elk wontonvel, bestrijk de randen met ei en vouw de vellen diagonaal dubbel zodat ze een buideltje vormen.

5. Laat de wontons langzaam in de bouillon zakken en kook ze 8 minuten. Als ze komen bovendrijven, zijn ze gaar.

6. Doe de sojasaus, Aziatische groenten en garnalen erbij en kook de soep nog 3 min. tot de groenten beetgaar zijn.

7. Voeg de noedels toe en verhit al roerend de soep. Een scheutje sojasaus kan naar smaak worden toegevoegd.

Like deze pagina

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors