Chinese Muur
9,2
9,4 Algemene ervaring
9,6 Schoonheid
9,8 Interessant
9,1 Authenticiteit
8,0 Bereikbaarheid

Chinese Muur

door Victorine Sandkuyl

"Hij die de Grote Muur niet heeft beklommen is geen echte man," schreef Mao Zedong al tientallen jaren geleden. En inderdaad, de Chinese Muur is een must-see tijdens een vakantie in China en met recht het bekendste symbool van China.

Of je nu voor je of achter je kijkt, de Chinese Muur strekt zich kilometers uit en er lijkt geen einde aan te komen. De eeuwenoude muur baant zich een weg dwars door de groene natuur en over de bergen van China. Het bouwwerk loopt van Shanhaiguan, vlakbij de grens met Noord-Korea, naar de Jiayupas in het westen van China. Het is nauwelijks voor te stellen dat de Chinese Muur door mensenhanden is aangelegd.

ZELF NAAR Chinese Muur?

Bekijk alle 36 reizen naar Chinese Muur

Chinese Muur Geschiedenis

Wat we tegenwoordig de Chinese Muur of Grote Muur noemen, is eigenlijk een verzameling van vele lange muren die in verschillende fases zijn gebouwd. De keizer Qin Shi Huangdi maakte het begin ervan in de derde eeuw voor Christus. Deze eerste keizer van de Qin-dynastie kwam op het idee om bestaande muren met elkaar te verbinden om zo de kwetsbare noordgrens van zijn rijk te verdedigen. De overige drie windrichtingen werden beschermd door natuurlijke grenzen, zoals de Himalaya in het zuiden en de kustlijn in het westen.

In de eeuwen die volgden werd de Grote Muur steeds verder uitgebreid. Bijna 1500 jaar later groeide de muur onder de Ming-dynastie uit tot het grootste militaire bouwwerk op aarde en werd het de muur zoals wij die nu kennen. De muur was een belangrijk wapen voor de Ming keizers in hun oorlogen tegen de Mongolen. De duizenden uitkijktorens en forten van de Chinese Muur werden door meer dan één miljoen soldaten bewaakt.

Hoewel grote delen van de muur in de loop der tijd zijn verwoest en sommige delen zelfs helemaal zijn verdwenen, is het gehele complex toch nog steeds een van de meest indrukwekkende bouwwerken op aarde. In 1987 heeft UNESCO de Chinese Muur tot werelderfgoed verklaard en in 2007 werd hij zelfs tot een van de nieuwe zeven wereldwonderen uitgeroepen.

Lengte van de Chinese Muur

De Chinese Muur is het langste bouwwerk ter wereld. Hoewel de muur slechts een afstand van 2700 kilometer overbrugt, is de totale lengte van de complete verdedigingslinie 8851 kilometer! De muur zelf is zo'n 6259 kilometer lang, maar tel daar verdedigingsgroeven en natuurlijke grenzen bij op en je komt op een totale lengte van bijna negenduizend kilometer.

Lange tijd werd er beweerd dat de Chinese Muur het enige bouwwerk zou zijn dat door mensen is gemaakt en dat je vanaf de maan of vanuit de ruimte kon zien. En hoewel de muur gigantisch lang is, kun je hem niet vanuit de ruimte waarnemen. De Chinese astronaut Yang Liewei heeft dit bevestigd nadat hij zelf de proef op de som nam, tot grote teleurstelling van de Chinezen.

Chinese Muur bezoeken

De meeste reizigers combineren een bezoek aan Beijing vaak met een bezoek aan de Chinese Muur. Op vijftig kilometer van deze stad ligt Bādálĭng en hier zijn grote delen van de muur gerestaureerd en zeker het bezoeken waard. Het is echter ook de meest toeristische plek om de Chinese Muur te bezoeken, dus je staat vaak met tientallen andere toeristen bovenop de muur.

Voor een meer authentieke ervaring kun je beter wat meer afgelegen stukken van de muur bezoeken, bijvoorbeeld in de provincies Gansu, Shaanxi of bij de grens met Noord-Korea. Heb je zin in een uitdaging en hou je van hiken? Kies er dan voor om het tien kilometer lange stuk van de Grote Muur tussen Jīngshānlĭng en Bādálĭng te bewandelen. De pittige hike is niet voor iedereen weggelegd. Trek je toch je wandelschoenen aan, dan word je beloond met prachtige uitzichten over de Chinese Muur en diens mooie omgeving.

Wat is er te doen in De Chinese muur?

 • Vanuit Jiànkòu is een mooie route naar de muur. Deze route is wel redelijk pittig.
 • Bij Tiger Mountain (Dāndōng) kun je zo Noord-Korea inkijken. Het is echter niet toegestaan om ook daadwerkelijk het land in te gaan. Probeer het niet, het kan je duur komen te staan.
 • Bādálĭng is dè plek om de muur te bekijken. Hoewel het er vaak erg druk is, is het toch ook juist erg leuk om de mensenmassa te aanschouwen.
 • Verdiep je in de Chinese muur tijdens je bezoek aan Jiāyùguān. Aan het noorden van de stad kun je vanaf de muur eindeloos ver de woestijn in turen. In het Jiayuguan Fort is een 'Great Wall Museum'.
 • Bij Samitai kun je een leuke tocht over de muur maken. Zorg voor goede schoenen en weinig bagage omdat je op sommige stukken moet klimmen en klauteren. Op dit stuk van de muur vindt je ook veel wachttorens.

Reizen Chinese Muur

Meer Chinese Muur

Reviews Chinese Muur

Fantastische Rondreis door keizerlijk China (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Marlous Verheijen op 24 november 2019

Deze locatie moet op je bucket list staan. Nog nooit op zo’n magische plek geweest. De Chinese Muur is niet voor niets een van de wereldwonderen. Kilometers muur veranderd om de aantal meters. Het uitzicht is fantastisch. De geschiedenis van de muur is duidelijk zichtbaar. Oorlogen zijn terug in de stenen te zien.

Pluspunten Chinese Muur

 • magisch
 • rodelbaan
 • stoeltjeslift
 • elk deel is uniek

Minpunten Chinese Muur

 • stijl
 • niet geschikt voor invaliden
 • zwaar
Ultieme tip: Als het even kan, bezoek de muur niet in de hete zomermaanden. Het is dan namelijk heel warm, heel zwaar om hem te beklimmen en je droogt snel uit.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Winter (bezocht in december 2017)

Review geschreven door Daphne Poorthuis op 21 november 2019

Ik kan iedereen aanraden om in de winter de Chinese muur te beklimmen. Het is rustig, en het uitzicht met de vorst is erg mooi. Een dikke winterjas is niet nodig want je wordt vanzelf warm door alle trappen op te lopen! Bij het boeken van een tour naar de muur kan ik aanraden om voor een meer lastig, maar minder toeristisch stuk, te kiezen. Op deze manier krijg je de ruimte om rustig op je eigen tempo te kunnen genieten van het uitzicht.

8,8
10 Algemene ervaring
8 Schoonheid
10 Interessant
8 Authenticiteit
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Chinese Muur

 • Uitzicht
 • Wereldwonder
 • Ervaring

Minpunten Chinese Muur

 • Goede conditie is zeker nodig!
Ultieme tip: Ga in de winter
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Best experience ever (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Cassandra Polman op 18 november 2018

Just go there and be amazed by this world wonder!! It's like a two hour walk and every step you take you will be amazed. The view is stunning! The nature is beautiful and the wall too. This must be on your bucketlist!

Pluspunten Chinese Muur

 • cheap
 • impressive
 • Bucketlist

Minpunten Chinese Muur

 • long walk
 • mainy stairs
Ultieme tip: Go to the east wall its less touristic.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het "verborgen"land (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Miranda Kuik op 14 november 2018

China het land van ruimte, grote steden, hoogbouw en heerlijk eten maar ook van zeer vriendelijke mensen en mooie natuur. Ook een land met een eigen wereld. Dat merk je pas als je weer buiten de Chinese landsgrenzen bent. Een land wat ik niet had willen missen!

Pluspunten Chinese Muur

 • Indrukwekkend

Minpunten Chinese Muur

 • geen
Ultieme tip: Prachtig uitzicht
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Wauw! (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Moniek Broek op 11 november 2018

Wauw, hier moet je zijn geweest! Zo indrukwekkend, ik heb er geen woorden voor. Absoluut niet wat ik er had van verwacht, maar zoveel meer! De muur is zo lang, je ziet de muur tot je niet verder kan kijken, ongelofelijk en onbeschrijfelijk.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Schoonheid
10 Interessant
10 Authenticiteit
10 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Doe een wandeltour over de muur, geweldig!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Ervaar de beste ervaring (bezocht in april 2015)

Review geschreven door Lynn van Kan op 28 november 2017

Dit is waarschijnlijk de meest indrukwekkende bezienswaardigheid van China! Koop een koud biertje uit een koelbox bij een van de locals op de muur en geniet van deze bijzondere plek. De wandeling is zwaar, zeker als het warm is maar meer dan de moeite waard.

9,6
10 Algemene ervaring
10 Schoonheid
10 Interessant
10 Authenticiteit
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Chinese Muur

 • onbeschrijflijke ervaring
 • wereldwonder
 • indrukwekkend

Minpunten Chinese Muur

 • veel toeristen
 • slecht bereikbaar voor mensen die slecht te voet zijn
 • bij veel smog weinig zicht
Ultieme tip: Probeer een reistijd te kiezen waarop het niet heel druk is, dat maakt het gevoel nog magischer. Wij stonden bijna als enige op de grootste muur ter wereld, onbeschrijflijk!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mutianyu (bezocht in mei 2015)

Review geschreven door Ineke en Anneke Loohuizen op 20 november 2017

Het was altijd een droom van ons geweest om naar de Chinese Muur te gaan.
Na lange tijd tijd te hebben gespaard, konden we eindelijk naar China.
Wij hebben voor Mutianyu gekozen, ongeveer 70 km ten noorden van Beijing.
Je hebt hier een bosrijke vallei, en vooral in de zomer is het mooi groen.
Het was een geweldig en indrukwekkend ervaring. Het is een stukje lopen naar boven, maar als je eenmaal bij de muur bent, dan vergeet je alles.
Wil je weer terug naar beneden? Neem lekker de kabelbaan of rodelbaan :).

8,4
8 Algemene ervaring
9 Schoonheid
9 Interessant
9 Authenticiteit
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Chinese Muur

 • aardige locals
 • weinig toeristen
 • mooie uitzichten

Minpunten Chinese Muur

 • dure souveniers
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Komt geen einde aan (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Robbie Linschoten op 19 november 2017

Je moet er een keer op gelopen hebben het is wel zwaar maar wat is het mooi om op te lopen. Je kan de kabelbaan pakken dan kom je meteen uit bij de gerenoveerde muur uit. Neem water mee want het is een hele klim en er komt geen einde aan.

Pluspunten Chinese Muur

 • mooi uitzicht

Minpunten Chinese Muur

 • het is zwaar
Ultieme tip: Neem veel water mee
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Onvergetelijke ontmoeting met de pinautomaat op de Chinese muur (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Nancy Oorschot op 16 november 2017

In september 2017 bezochten we met een klein reisgezelschap van Tiara Tours de Chinese Muur. Vooraf was er wat verwarring over het exact benodigde entreegeld, maar gelukkig stond er bij de ticketbalie ook een pinautomaat. Hoera!
Wat ik me echter niet besefte is dat je in China eerst je geld krijgt en dan nog op een apart knopje drukt om je pas terug te krijgen. Met mijn vers gepinde geld kocht ik blij een kaartje en we gingen vol goede moed op weg naar de kabelbaan. Tot ik me ineens besefte dat ik mijn creditcard niet meer had....
Waar was ie toch? Tja, die zat nog in de automaat. Met hulp van onze chauffeur legden we met handen en voeten bij de informatiebalie uit dat mijn kaart nog in de automaat zat.
Een telefoontje naar de bank leerde dat er geen personeel aanwezig was op zondag (!), maar dat men iemand zou sturen. Omdat het wel een uur of twee wachten was, werd ons aangeraden om maar vast de muur op te gaan en later terug te komen. Ik had er eerlijk gezegd weinig vertrouwen in, maar dat hebben we toch maar gedaan.
Twee uur later kwamen we terug en voila... Tot mijn verbazing kwam iemand van de security met een bankbeambte en maakte de automaat open. Daar kwamen een aantal kaarten uit (ik was dus niet de eerste!) waaronder de mijne. Gelukkig had ik mijn paspoort bij me (echt een aanrader in China) om me te kunnen identificeren. Na de nodige administratie kon ik mijn creditcard dus weer veilig meenemen. Wat een opluchting :-)!

Pluspunten Chinese Muur

 • Vriendelijke locals
 • prachtige uitzichten

Minpunten Chinese Muur

 • veel toeristen
 • steile beklimming
Ultieme tip: Ga niet naar de Burger King, maar naar het lokale typisch Chinese burgertentje!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Maand rondreis door China met als hoogtepunt zonsondergang op de Chinese Muur (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Jules Winckers op 13 november 2017

Ik ben met mijn organisatie de Chinese muur opgegaan om de zonsondergang te kijken. We hadden ontzettend geluk die dag omdat het een van de weinige dagen in het jaar was dat het zo helder was waar normaal door de smog het vaak erg grijs kan zijn op de muur. Dit leverde ook voor zonsondergang een prachtig uitzicht op waar we de bergtoppen van Mongolië zelfs konden zien in de verte. Onze organisatie had nog iets anders unieks waar ze ons naar een deel van de muur brachten die, waarschijnlijk door de steile hellingen, bijna verlaten was. Buiten mijn 15 groepsgenoten zijn we 1 verdwaalde wandelaar tegengekomen en voor de rest was de hele muur voor ons zelf. Na een uurtje of 2 gelopen te hebben naar het hoogste punt in de buurt op de muur konden we genieten van het adembenemende uitzicht. Een van de speciaalste momenten in mn leven die ik niet snel zal vergeten.

Pluspunten Chinese Muur

 • Adembenemend uitzicht

Minpunten Chinese Muur

 • Op de makkelijk toegankelijke delen is het erg druk
 • Delen waar het rustig is zijn erg steil en daardoor lastig toegangelijk
Ultieme tip: Ga voor het ultieme uitzicht 's ochtends bij zonsopgang of 's avonds bij zonsondergang. Zoek een organisatie die je brengt naar de rustige plekken en niet de toeristische!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mysterieus (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Kim Kleefman op 13 november 2017

Geluk bij een ongeluk. Eenmaal aangekomen bij de Chinese muur, was er een dikke laag mist. Helaas zagen we maar 20 meter, maar het gaf wel een heel mysterieus gevoel. Daarna met helder weer teruggekomen. Prachtig! We zijn de moeilijke kant opgelopen, daar zijn namelijk de minste toeristen. Op een gegeven moment waren we zelfs helemaal alleen. Niemand te bekennen. Wat een uitzicht.

8,6
9 Algemene ervaring
10 Schoonheid
10 Interessant
6 Authenticiteit
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Chinese Muur

 • betaalbaar

Minpunten Chinese Muur

 • Veel toeristen
Ultieme tip: Ga op een heldere dag de muur bezichtigen en loop de "moeilijke" kant op. Daar zijn de minste toeristen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldige ervaring! (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Ivar Kroese op 12 november 2017

De Chinese muur is één van de 7 wereldwonderen die je bezoekt moet hebben!
Vanaf Beijing is de Chinese muur het makkelijkst te bereiken. Dit kan via de bus, trein of met de taxi.
De Chinese muur kent verschillende "opstapplaatsen" waar jouw wandeling over de muur kan beginnen.
Badaling en Mutianyu zijn de twee bekendste plekken om de Chinese muur te bezoeken. Helaas zijn deze twee plekken ook het drukst. Kom je hier eind van de ochtend/begin van de middag dan zul je zeker niet alleen zijn.

9,8
10 Algemene ervaring
10 Schoonheid
10 Interessant
10 Authenticiteit
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Chinese Muur

 • Indrukwekkend
 • Uitzicht

Minpunten Chinese Muur

 • Slechte trappen
 • Koud
Ultieme tip: Bezoek de Chinese muur met zonsopgang. Je zal een geweldige opkomst hebben van de zon boven de muur. Daarnaast ben je helemaal alleen op de muur en kan jij jouw ideale foto maken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Chine in 6 dagen (bezocht in augustus 2014)

Review geschreven door Robert Kok op 05 november 2017

Ten eerste. Een must see! Prachtig en vrij onwerkelijk verschijnsel over de rand van bergen en hoge kliffen tot heinen ver. Vooral rond zons op-of ondergang zeker een aanrader. En vaak ook rustiger. Doen!

Pluspunten Chinese Muur

 • een werelwonder
Ultieme tip: Bezoek de Chinese Muur niet op de verzamel plekken van reizigers en gidsen. Zoek specifiek op een minder toeristische bezoekplaats aan de Chinese Muur! Rustig en net zo prachtig.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Nog nooit zo'n mooi, apart land gezien (bezocht in juni 2014)

Review geschreven door Ellie Havekes op 23 juni 2017

Dit moet je gezien hebben, hoe is het mogelijk dat zoiets met mensenhanden gebouwd is. Wel een pittige klim.De jeugd in China is fantastich, de ouderen wat minder. Zijn nog van de generatie om voor zichzelf op te komen.

Ultieme tip: Reis per trein, sneller en mooier kan niet.
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Moet je gezien hebben in het echt (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Robbie Linschoten op 30 mei 2017

Je kan het eerste stuk met de kabelbaan doen en daarna stap je uit en gaat de klim beginnen neem water mee want het is een flinke klim maar je moet het meegemaakt hebben rust goed uit een dag van tevoren.

Ultieme tip: Water, goede schoenen en zin.
Aangeraden voor: Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Chinese muur (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Leonie Suurd op 22 januari 2017

Ik heb de muur in november 2016 bezocht met een tourguide. Hij kon mij alles vertellen over de muur. Ik heb mijn tour gedaan tussen twee vluchten in, ik was laat aangekomen bij de muur en heb de lift gepakt. Beklimmen kan ieder gezond mens

9,4
10 Algemene ervaring
10 Schoonheid
10 Interessant
10 Authenticiteit
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Chinese Muur

 • uitzicht
 • ervaring

Minpunten Chinese Muur

 • geen
Ultieme tip: Boek een tourguide en beklim de muur zelf
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bezoek Chinese Muur (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Leonie Suurd op 22 januari 2017

Bezoek het met een toerorganisatie, zij vertellen alles over de muur! Probeer de minder toeristische plekken; oase van rust! Het beklimmen is goed te doen voor een gezond persoon. Een lift pakken kan ook! Dan kun je rustig genieten van het uitzicht. Lift is niet heel duur.

9,4
9 Algemene ervaring
10 Schoonheid
10 Interessant
10 Authenticiteit
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Chinese Muur

 • uitzicht

Minpunten Chinese Muur

 • geen
Ultieme tip: Huur een touragent
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indrukwekkend om te zien. (bezocht in februari 2014)

Review geschreven door Ate Spiekhout op 25 juli 2016

Met Chinees nieuw jaar zijn wij tijdens ons bezoek aan Beijing naar de Chinese muur geweest. Het was rondt die tijd van het jaar behoorlijk koud, maar door een mooi zonnetje was het best goed te doen op de muur. Ook was het meer lopen dan wij verwacht hadden, want het zijn namelijk allemaal trappen die je op en af gaat, dus het was een behoorlijke work out. Daarom kan ik je toch aanraden verschillende lagen aan te kleden.

De muur zelf gaat verder dan dat je ogen kunnen zien, wat ik behoorlijk indrukwekkend vond. Ook kan je al die torentjes beklimmen wat ook leuk was om te doen.

Wat best wel opmerkelijk was dat je met een soort van skilift de berg op gaat naar de muur toe. En als je dan weer terug wilt kan je ervoor kiezen om met een karretje de berg weer af te racen, wat super tof was en zeker een aanrader om te doen.

Denk er ook om welke periode je naar de muur gaat. Wij hadden denk ik geluk maar tijdens Chinese vakanties is het vaak niet normaal druk op de muur.

8,6
9 Algemene ervaring
9 Schoonheid
9 Interessant
9 Authenticiteit
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Chinese Muur

 • indrukwekkend
 • cultureel

Minpunten Chinese Muur

 • veel toeristen
Ultieme tip: Bij het busstation is het behoorlijk druk voor de Chinese muur. Vraag bij je hotel om een chauffeur, is niet al te duur in China en scheelt een hoop stress en tijd.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

China kenner
Sponsors