Chinese Muur
Like ons op Facebook
9,1
9,3 Algemene ervaring
9,7 Schoonheid
9,7 Interessant
9,7 Authenticiteit
7,3 Bereikbaarheid

Chinese Muur

door Victorine Sandkuyl

"Hij die de Grote Muur niet heeft beklommen is geen echte man," schreef Mao Zedong al tientallen jaren geleden. En inderdaad, de Chinese Muur is een must-see tijdens een vakantie in China en met recht het bekendste symbool van China.

Of je nu voor je of achter je kijkt, de Chinese Muur strekt zich kilometers uit en er lijkt geen einde aan te komen. De eeuwenoude muur baant zich een weg dwars door de groene natuur en over de bergen van China. Het bouwwerk loopt van Shanhaiguan, vlakbij de grens met Noord-Korea, naar de Jiayupas in het westen van China. Het is nauwelijks voor te stellen dat de Chinese Muur door mensenhanden is aangelegd.

Chinese Muur Geschiedenis

Wat we tegenwoordig de Chinese Muur of Grote Muur noemen, is eigenlijk een verzameling van vele lange muren die in verschillende fases zijn gebouwd. De keizer Qin Shi Huangdi maakte het begin ervan in de derde eeuw voor Christus. Deze eerste keizer van de Qin-dynastie kwam op het idee om bestaande muren met elkaar te verbinden om zo de kwetsbare noordgrens van zijn rijk te verdedigen. De overige drie windrichtingen werden beschermd door natuurlijke grenzen, zoals de Himalaya in het zuiden en de kustlijn in het westen.

In de eeuwen die volgden werd de Grote Muur steeds verder uitgebreid. Bijna 1500 jaar later groeide de muur onder de Ming-dynastie uit tot het grootste militaire bouwwerk op aarde en werd het de muur zoals wij die nu kennen. De muur was een belangrijk wapen voor de Ming keizers in hun oorlogen tegen de Mongolen. De duizenden uitkijktorens en forten van de Chinese Muur werden door meer dan één miljoen soldaten bewaakt.

Hoewel grote delen van de muur in de loop der tijd zijn verwoest en sommige delen zelfs helemaal zijn verdwenen, is het gehele complex toch nog steeds een van de meest indrukwekkende bouwwerken op aarde. In 1987 heeft UNESCO de Chinese Muur tot werelderfgoed verklaard en in 2007 werd hij zelfs tot een van de nieuwe zeven wereldwonderen uitgeroepen.

Lengte van de Chinese Muur

De Chinese Muur is het langste bouwwerk ter wereld. Hoewel de muur slechts een afstand van 2700 kilometer overbrugt, is de totale lengte van de complete verdedigingslinie 8851 kilometer! De muur zelf is zo'n 6259 kilometer lang, maar tel daar verdedigingsgroeven en natuurlijke grenzen bij op en je komt op een totale lengte van bijna negenduizend kilometer.

Lange tijd werd er beweerd dat de Chinese Muur het enige bouwwerk zou zijn dat door mensen is gemaakt en dat je vanaf de maan of vanuit de ruimte kon zien. En hoewel de muur gigantisch lang is, kun je hem niet vanuit de ruimte waarnemen. De Chinese astronaut Yang Liewei heeft dit bevestigd nadat hij zelf de proef op de som nam, tot grote teleurstelling van de Chinezen.

Chinese Muur bezoeken

De meeste reizigers combineren een bezoek aan Beijing vaak met een bezoek aan de Chinese Muur. Op vijftig kilometer van deze stad ligt Bādálĭng en hier zijn grote delen van de muur gerestaureerd en zeker het bezoeken waard. Het is echter ook de meest toeristische plek om de Chinese Muur te bezoeken, dus je staat vaak met tientallen andere toeristen bovenop de muur.

Voor een meer authentieke ervaring kun je beter wat meer afgelegen stukken van de muur bezoeken, bijvoorbeeld in de provincies Gansu, Shaanxi of bij de grens met Noord-Korea. Heb je zin in een uitdaging en hou je van hiken? Kies er dan voor om het tien kilometer lange stuk van de Grote Muur tussen Jīngshānlĭng en Bādálĭng te bewandelen. De pittige hike is niet voor iedereen weggelegd. Trek je toch je wandelschoenen aan, dan word je beloond met prachtige uitzichten over de Chinese Muur en diens mooie omgeving.

Wat is er te doen in De Chinese muur?

 • Vanuit Jiànkòu is een mooie route naar de muur. Deze route is wel redelijk pittig.
 • Bij Tiger Mountain (Dāndōng) kun je zo Noord-Korea inkijken. Het is echter niet toegestaan om ook daadwerkelijk het land in te gaan. Probeer het niet, het kan je duur komen te staan.
 • Bādálĭng is dè plek om de muur te bekijken. Hoewel het er vaak erg druk is, is het toch ook juist erg leuk om de mensenmassa te aanschouwen.
 • Verdiep je in de Chinese muur tijdens je bezoek aan Jiāyùguān. Aan het noorden van de stad kun je vanaf de muur eindeloos ver de woestijn in turen. In het Jiayuguan Fort is een 'Great Wall Museum'.
 • Bij Samitai kun je een leuke tocht over de muur maken. Zorg voor goede schoenen en weinig bagage omdat je op sommige stukken moet klimmen en klauteren. Op dit stuk van de muur vindt je ook veel wachttorens.
Like deze pagina

Reizen Chinese Muur

Meer Chinese Muur

Reviews Chinese Muur

Nog nooit zo'n mooi, apart land gezien (bezocht in juni 2014)

Review geschreven door Ellie Havekes op 23 juni 2017

Dit moet je gezien hebben, hoe is het mogelijk dat zoiets met mensenhanden gebouwd is. Wel een pittige klim.De jeugd in China is fantastich, de ouderen wat minder. Zijn nog van de generatie om voor zichzelf op te komen.

Ultieme tip: Reis per trein, sneller en mooier kan niet.
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Moet je gezien hebben in het echt (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Robbie Linschoten op 30 mei 2017

Je kan het eerste stuk met de kabelbaan doen en daarna stap je uit en gaat de klim beginnen neem water mee want het is een flinke klim maar je moet het meegemaakt hebben rust goed uit een dag van tevoren.

Ultieme tip: Water, goede schoenen en zin.
Aangeraden voor: Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Chinese muur (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Leonie Suurd op 22 januari 2017

Ik heb de muur in november 2016 bezocht met een tourguide. Hij kon mij alles vertellen over de muur. Ik heb mijn tour gedaan tussen twee vluchten in, ik was laat aangekomen bij de muur en heb de lift gepakt. Beklimmen kan ieder gezond mens

9,4
10 Algemene ervaring
10 Schoonheid
10 Interessant
10 Authenticiteit
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Chinese Muur

 • uitzicht
 • ervaring

Minpunten Chinese Muur

 • geen
Ultieme tip: Boek een tourguide en beklim de muur zelf
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bezoek Chinese Muur (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Leonie Suurd op 22 januari 2017

Bezoek het met een toerorganisatie, zij vertellen alles over de muur! Probeer de minder toeristische plekken; oase van rust! Het beklimmen is goed te doen voor een gezond persoon. Een lift pakken kan ook! Dan kun je rustig genieten van het uitzicht. Lift is niet heel duur.

9,4
9 Algemene ervaring
10 Schoonheid
10 Interessant
10 Authenticiteit
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Chinese Muur

 • uitzicht

Minpunten Chinese Muur

 • geen
Ultieme tip: Huur een touragent
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indrukwekkend om te zien. (bezocht in februari 2014)

Review geschreven door Ate Spiekhout op 25 juli 2016

Met Chinees nieuw jaar zijn wij tijdens ons bezoek aan Beijing naar de Chinese muur geweest. Het was rondt die tijd van het jaar behoorlijk koud, maar door een mooi zonnetje was het best goed te doen op de muur. Ook was het meer lopen dan wij verwacht hadden, want het zijn namelijk allemaal trappen die je op en af gaat, dus het was een behoorlijke work out. Daarom kan ik je toch aanraden verschillende lagen aan te kleden.

De muur zelf gaat verder dan dat je ogen kunnen zien, wat ik behoorlijk indrukwekkend vond. Ook kan je al die torentjes beklimmen wat ook leuk was om te doen.

Wat best wel opmerkelijk was dat je met een soort van skilift de berg op gaat naar de muur toe. En als je dan weer terug wilt kan je ervoor kiezen om met een karretje de berg weer af te racen, wat super tof was en zeker een aanrader om te doen.

Denk er ook om welke periode je naar de muur gaat. Wij hadden denk ik geluk maar tijdens Chinese vakanties is het vaak niet normaal druk op de muur.

8,6
9 Algemene ervaring
9 Schoonheid
9 Interessant
9 Authenticiteit
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Chinese Muur

 • indrukwekkend
 • cultureel

Minpunten Chinese Muur

 • veel toeristen
Ultieme tip: Bij het busstation is het behoorlijk druk voor de Chinese muur. Vraag bij je hotel om een chauffeur, is niet al te duur in China en scheelt een hoop stress en tijd.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Malediven kenner
Sponsors