Tianmen Mountain Road

Tianmen Mountain Road

door Charlotte de Vries

De bergpas Tianmen Mountain Road bestaat uit een serie vlijmscherpe haarspeldbochten die naar de top van de Tianmen Mountain leiden. Je bestijgt de berg langzaam: niet alleen is de weg doodeng, het meest beeldschone landschap van China pakt zich voor je uit. Duizenden kalkstenen torens, begroeid met hangende bomen, steken ver uit boven de grond. Je zou niet eens raar opkijken als een draak voorbij vloog in dit sprookjesachtige gebied.

De elf kilometer lange Tianmen Mountain Road stijgt 1.100 meter omhoog naar de 1.500 meter hoge top van het Zhangjiajie National Park. Je doet in totaal 99 haarspeldbochten aan! De weg wordt veelal bestempeld als één van de gevaarlijkste wegen in China, maar de pas is de meest bijzondere bezienswaardigheid die je tijdens je tijdens je rondreis door China tegenkomt.

ZELF NAAR China?

Bekijk alle 46 reizen naar China

Bezienswaardigheden langs de Tianmen Mountain Road

In de Chinese cultuur is negen een geluksgetal. Er wordt namelijk gedacht dat de hemel uit negen gedeeltes bestaat. Een weg met 99 bochten, zoals de Tianmen Mountain Road, staat daarom symbool voor de hemel. Vandaar dat je mensen van Zhangjiaje tot Beijing hoort praten over de ‘Heaven-Linking Avenue’, de bijnaam van de bergpas.

Aan de Tianmen Mountain Road werd maar liefst acht jaar getimmerd. In 1998 begon het project dat eindigde in 2006. De weg is dus relatief nieuw en dat is te zien aan het schone, keurige asfalt. Als een slang kronkelt de nieuwe weg, die iets wegheeft van de Chinese Muur, tegen de Tianmen Mountain op. Vind je de bergpas toch te griezelig? Geen zorgen, er zijn drie andere reismogelijkheden.

Een kabelbaan met een lengte van maar liefst 7.455 meter brengt je van Zhangjiajie City naar de bergpiek. Volgens de Chinezen is dit de langste kabelbaan ter wereld! De tweede optie is de bizarre Bailonglift, een glazen lift die 330 meter langs een klifwand omhoog stijgt. Tenslotte kan je te voet gaan: 3.878 traptreden lenen zich voor een buitengewone, maar slopende tocht.

Als je de top eenmaal hebt bereikt, ben je inderdaad aangekomen in de hemel. Wel drieduizend karststenen pilaren van ruim duizend meter hoog doemen uit het landschap op. Kilometerslange wandelpaden, gedeeltelijk gemaakt van glas, begeleiden je langs de kliffen naar de spectaculairste uitkijkpunten en de Tianmen Cave. Het enige waar dit mysterieuze landschap je aan doet denken is Avatar: deze magische film is dan ook opgenomen in het Zhangjiajie National Park.

Beste reistijd Tianmen Mountain Road

De beste reistijd voor de Tianmen Mountain Road is van april tot juni en van september tot november. In deze periode zijn de temperaturen het aangenaamst. Let er wel op dat er in juni regen kan vallen. Dit is niet fijn als je de bergpas al een beetje spannend vindt.

Het Zhangjiajie National Park wordt drukbezocht, vooral door Chineze toeristen. Daarom is het handig om de Chineze vakantieperiodes, ook bekend als de 'Golden Weeks', te vermijden. Die vallen rond het Chinese Nieuwjaar in februari, de eerste week van mei en de eerste week van oktober.

Routebeschrijving en vervoer

De Tianmen Mountain Road mag je helaas niet met je eigen auto afleggen. De weg is alleen open voor bussen en fietsen. Buskaartjes en fietsen kan je regelen in Zhangjiajie City. Natuurlijk raden wij, Hollanders die wij zijn, een fietstocht aan. Zo geniet je optimaal van de weg en kan je stoppen waar je wilt om de omgeving in je op te nemen. Bedenk wel dat de weg en het park een flinke onderneming is voor mensen met hoogtevrees.

Wil jij de Tianmen Mountain Road afleggen door het prachtigste natuurgebied van China? Bekijk hier het aanbod voor je rondreis door China!

Reizen China

Foto's & video's Tianmen Mountain Road

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bhutan kenner
Sponsors